Protetika je stomatološka disciplina koja se bavi nadoknađivanjem izgubljenih zubi krunicama, mostovima, ljuskicama te potpunim ili djelomičnim protezama. Osim funkcionalne, protetika ima i estetsku ulogu u korekciji postojećih zubi. Dijelimo ju na fiksnu, mobilnu i kombiniranu protetiku.

Fiksna protetika

U fiksnu protetiku se ubrajaju pojedinačne krunice, mostovi te ostali fiksno protetski estetski elementi koji se trajno cementiraju u ustima pacijenta.

Mostovima se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba. Kao što im i sam naziv kaže, dentalni mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu. Most se sastoji od dvije ili više krunica postavljenih na postojeće zube – nosače te od umjetnih zubi – krunica, koji upotpunjuju prazninu. Nosači mosta mogu biti prirodni zubi ili implantati.

Krunice predstavljaju dentalne “navlake” – umjetne zube, koji se postavljaju na zubne bataljke, a kojima se nadomještaju jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi zubi. Zub koji se nadograđuje potrebno je prethodno izbrusiti (prilagoditi) u bataljak, kako bi se na njega mogla postaviti krunica.

U našoj poliklinici nudimo Vam krunice od najkvalitetnijih i najsuvremenijih materijala, koji su funkcionalno i estetski na najvišoj razini, čime se uvažavaju različite potrebe i želje pacijenta.

E.max keramika

Radi se o potpuno keramičkim krunicama kojima se postiže izvanredna estetika zbog njihove prozirnosti, translucentnosti i sposobnosti imitacije prirodnog zuba. Prvenstveno se stavlja na izbrušene prirodne zube kod restauracije frontalne regije čeljusti. Ukoliko su izbrušeni zubi lijepe prirodne boje, ovaj materijal će dati najbolje prirodne rezultate.

Cercon keramika (Zirconium Oxide Zr02)

Potpuno keramički materijal koji se odlikuje visokom čvrstoćom, biokompatibilnošću i transparentnošću, a u isto vrijeme pruža prirodni izgled zuba. Zbog svoje čvrstoće koristi se kako u prednjoj tako i u stražnjoj regiji.

Metal keramika

Osnova materijala je krom, kobalt i u potpunosti je prekrivena keramikom, tako da metal nije vidljiv. Glavna prednost ovog materijala u odnosu na druge je u njegovoj pristupačnoj cijeni, robuznosti i elastičnosti.

Zlato keramika

Materijal koji odlikuje svojom biokompatibilnošću, toplom bojom i visokom estetikom. Protetski radovi na njemu su dugotrajni i u svim segmentima zadovoljavaju estetsku potrebu pacijenta, te sam materijal ne gubi vrijednost.

Ljuskice

Ljuskice predstavljaju tanke keramičke navlake u boji zuba, a koriste se za smanjenje razmaka među zubima te za sanaciju oštećene cakline ili obojenih zubi. Za razliku od krunica, ljuskicama se prekriva samo prednji dio zuba. Samim time se uklanja mnogo manje zubne površine prilikom njihove ugradnje. Ove vrste navlaka odličan su izbor kod prednjih zubi, odnosno u svim slučajevima kada pacijent nije zadovoljan njihovim izgledom.

Mobilna protetika

Mobilnu protetiku prakticiramo kada iz različitih razloga nije moguće napraviti fiksni rad. Mobilne proteze mogu biti potpune ili djelomične.

Potpuna (totalna) proteza nadomješta nedostatak zuba kod potpune bezubosti. Preporučuje se za saniranje bezube čeljusti kada ugradnja implantata nije moguća, kao vrlo funkcionalno i estetsko rješenje.

Djelomične (parcijalne) proteze koriste se kada pacijentu nedostaje nekoliko zubi, ali ne svi. Izrađuje se u slučaju ako ne postoji mogućnost izrade mosta ili ako se pacijent odluči na ekonomičniji mobilni rad. Proteza može biti cijela izrađena od plastike s kopčama, te od metala i plastike s kopčama ili s preciznim zglobnim vezama.

Vrste proteza

 • Totalne proteze (akrilatne, kompozitne i termopress)
 • Djelomične akrilatne proteze s žičanim kvačicama, kompozitne i termopress proteze sa plastičnim kvačicama
 • Djelomične proteze s metalnom bazom i lijevanim metalnim kvačicama (wironit ili wizil proteze)

Fiksno-mobilna protetika (kombinirani radovi)

 • Djelomične proteze s metalnom ili termopress bazom, povezane s metal keramičkim ili bezmetalnim cercon mostom sa attachment-om (drukerima ili vezama)
 • Djelomične proteze s metalnom bazom povezane s mostom metalnim kvačicama i upiračima
 • Jednostrana djelomična proteza s metalnom bazom povezana s mostom plastičnim attachment-om (drukerima)
 • Teleskopske i konus djelomične proteze s metalnom bazom
 • Totalne i djelomične proteze s metalnom bazom fiksirane na prečku i korijenske kapice
 • Metal-kompozitni mostovi na skidanje

Protetika na implantatima

 • Krunice i mostovi
 • Totalne akrilatne proteze na kugle ili lokatore u gornjoj i donjoj čeljusti
 • Totalne proteze s metalnom bazom na prečku u donjoj čeljusti
 • Reducirane (skraćene) proteze s metalnom bazom (proteze bez nepca) na prečku u gornjoj čeljusti
 • Kombinirani radovi