Ortodoncija je stomatološka disciplina koja se bavi izradom fiksnih i mobilnih ortodontskih aparatića.

Za lijep osmijeh

Imperativ suvremenog čovjeka je lijep i zdrav izgled koji je u velikoj mjeri uvjetovan lijepim osmjehom. Zato je sve veći broj pacijenata koji u odrasloj dobi želi “ravne i lijepe zube”.

Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji. Praktički nema razlike između pomaka zuba i mehanike kojom ga postižemo kod odraslih i djece.

Ispravljanje isturenih, uvučenih i razmaknutih zuba

Ortodontskom terapijom se u svakoj dobi mogu ispraviti istureni (protrudirani), uvučeni (retrudirani), razmaknuti zubi, možemo zatvoriti praznine koje su nastale vađenjem zubi u ranijoj dobi i tako eliminirati potrebu za mostovima ili implantatima.

Najučinkovitiji i u svijetu najčešći način korekcije ortodontskih anomalija je fiksna ortodontska terapija. Osnovni dijelovi fiksnog ortodontskog aparata su prstenovi ili cjevčice, bravice i žičani luk.

Prstenovi ili cjevčice se stavljaju na prve trajne kutnjake. Bravice se lijepe posebnim ortodontskim ljepilom izravno na prethodno pripremljenu površinu zuba. One mogu biti metalne ili estetske, prema želji pacijenta. Posebnom pripremom površine zuba onemogućuje se pojava karijesa ispod zalijepljenih bravica.

Gotovo nevidljive ortodontske naprave

Žičani luk prolazi kroz vodoravne utore u bravicama i ulazi u cjevčice ili prstenove na kutnjacima. Tijekom terapije žičane lukove mijenjamo ili prilagođavamo.

Vezilice (ligature) drže žičani luk u utoru bravice, a mogu biti prozirne ili u boji, ovisno o želji pacijenta.

Zadnjih su godina ortodonti suočeni sa željama pacijenata za najmanje vidljivim, a time i najljepšim ortodontskim napravama.

Često postavljena pitanja

Mobilni ili fiksni aparatić i zašto?

Izbor aparatića ovisi najviše o postavljenoj dijagnozi i dobi pacijenta. Mobilni aparatići se većinom koriste kod djece u vrijeme intenzivnog rasta zubi, dok se kod odraslih osoba preporučuje fiksni aparatić.

Koliko se dugo mora nositi aparatić za uspješnu terapiju?

Za uspješnost terapije, mobilni bi se aparatić trebao nositi 14 do 16 sati dnevno.

Kako se održava mobilni aparatić?

Mobilni aparatić se pere četkicom i pastom u hladnoj vodi. Kada nije u ustima drži se u kutijici koju vam je dao stomatolog.

Postavite nam pitanje