Ortodoncija je stomatološka disciplina koja se bavi izradom fiksnih i mobilnih ortodontskih aparatića.

Za lijep osmijeh

Imperativ suvremenog čovjeka je lijep i zdrav izgled koji je u velikoj mjeri uvjetovan lijepim osmjehom. Zato je sve veći broj pacijenata koji u odrasloj dobi želi “ravne i lijepe zube”.

Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji. Praktički nema razlike između pomaka zuba i mehanike kojom ga postižemo kod odraslih i djece.

Ispravljanje isturenih, uvučenih i razmaknutih zuba

Ortodontskom terapijom se u svakoj dobi mogu ispraviti istureni (protrudirani), uvučeni (retrudirani), razmaknuti zubi, možemo zatvoriti praznine koje su nastale vađenjem zubi u ranijoj dobi i tako eliminirati potrebu za mostovima ili implantatima.

Najučinkovitiji i u svijetu najčešći način korekcije ortodontskih anomalija je fiksna ortodontska terapija. Osnovni dijelovi fiksnog ortodontskog aparata su prstenovi ili cjevčice, bravice i žičani luk.

Prstenovi ili cjevčice se stavljaju na prve trajne kutnjake. Bravice se lijepe posebnim ortodontskim ljepilom izravno na prethodno pripremljenu površinu zuba. One mogu biti metalne ili estetske, prema želji pacijenta. Posebnom pripremom površine zuba onemogućuje se pojava karijesa ispod zalijepljenih bravica.

Gotovo nevidljive ortodontske naprave

Žičani luk prolazi kroz vodoravne utore u bravicama i ulazi u cjevčice ili prstenove na kutnjacima. Tijekom terapije žičane lukove mijenjamo ili prilagođavamo.

Vezilice (ligature) drže žičani luk u utoru bravice, a mogu biti prozirne ili u boji, ovisno o želji pacijenta.

Zadnjih su godina ortodonti suočeni sa željama pacijenata za najmanje vidljivim, a time i najljepšim ortodontskim napravama.

Često postavljena pitanja

Što je poliranje zuba i je li bolno?

Poliranje zuba predstavlja uobičajeno mehaničko čišćenje zuba uz uporabu paste s fluoridom i rotirajuće četkice i nije bolno.

Zašto je važno redovno čistiti zubni kamenac?

Neprijatelj u našim ustima je bakterija plaka. Plak je bezbojna nakupina bakterija koja se zadržava na zubima, krunama, mostovima i ostalim tkivima usne šupljine. Glavni je uzročnik propadanja potpornog aparata zuba i ukoliko ga se ne ukloni, dolazi do klimavosti i ispadanja zubi te propadanja zubne kosti.

Kako mogu vratiti prirodnu boju svojih zubi?

Izbjeljivanje zubi je jedan od načina da vratimo prirodnu boju Vaših zubi. Učinci izbjeljivanja će ovisiti o mnogo toga, no prvenstveno o metodi koja se koristi za vraćanje prirodne boje zubi.

Postavite nam pitanje