Oralna kirurgija kao grana stomatologije obuhvaća različite kirurške zahvate u oralnoj šupljini pacijenta. Iako riječ "kirurgija" često kod pacijenata izaziva strah, ističemo kako se u današnje vrijeme većina zahvata obavlja u lokalnoj anesteziji i bez boli. 

Najčešći zahvati

 • Ekstrakcija ili vađenje zubi
 • Ekstrakcija umnjaka ili alveolotomija
 • Komplicirana ekstrakcija zuba ili zaostalog korijena zuba
 • Uklanjanje vrška korijena zuba ili apikotomija
 • Uklanjanje impaktiranih i retiniranih zubi ili kortikotomija
 • Uklanjanje raznih cista u čeljusti ili cistektomija
 • Augmentacija ili presađivanje kosti
 • Sinus lift ili podizanje dna sinusa uz augmentaciju
 • Vestibuloplastika ili modelacija kosti i zubnog mesa
 • Ugradnja dentalnog implantata
 • Šivanje rana nakon opsežnih kirurških zahvata

Vađenje zuba

Ukoliko ekstrakcija zuba ili zaostalog korijena klasičnim načinom (kliještima i polugama) nije moguća, izvodi se kirurški rez u području sluznice čeljusti da bi se pokazala kost koja okružuje zub ili zaostali korijen. Oralni kirurg će osloboditi zub ili zaostali korijen osteotomijom okolne kosti kako bi ga bilo moguće ukloniti. Nakon zahvata sluznica se zašije kirurškim koncem.

Ciste

Gotovo sve ciste čeljusti nastaju iz epitelnih ostataka (Malassezovih tjelešaca) embrionalnih struktura Hertwingove ovojnice, a posebno upalne koje su vezane uz bolesti zuba. Iako različite u nastajanju, sve navedene ciste mogu izazvati niz smetnji kao što su pomicanje zuba uslijed resorpcije kosti, promjene oblika ili deformacije čeljusti, upale same ciste što će izazvati velike apscese u području čeljusti lica, pa do prijeloma čeljusti.

Panoramske ili rendgenske snimke čeljusti pomoći će nam pri dijagnosticiranju i detaljno nam prikazati obje čeljusti sa svim zubima. Ukoliko je cista manja možemo ju odstraniti u lokalnoj anesteziji, no ako je veća, bit će potreban zahvat u općoj anesteziji.

Implantati

Kako bi Vam oralni kirurg ugradio implatate ili postavio fiksni most potrebno je da imate dovoljno zdrave i čvrste kosti u čeljusti. Ukoliko u Vašoj čeljusti nema dovoljno kosti, postoji nekoliko vrsta koštanih presadaka.

 1. Autogeni transplantati - kost se presađuje s jednog mjesta na drugo mjesto pacijenta. U ovom slučaju pacijent je donor (davatelj) i akceptor (primatelj). Ova metoda je najbolja jer jamči jako dobre rezultate.
 2. Alogeni transplantati - kost se presađuje s jedne osobe na drugu. U ovom slučaju donor (davatelj) i akceptor (primatelj) su različite osobe.
 3. Aloplastični transplantati - sintetski materijali kao što su: hidroksilapatit, trikalcij fosfat, polimeri, staklokeramika i kolagena vlakna.
 4. Ksenogeni transplantati - presađuje se s jedinke druge vrste. Tu ubrajamo osušenu goveđu (Bio-Oss) kost koja ima samo osteokonduktivno svojstvo.

Često postavljena pitanja

Što su ciste čeljusti i zašto se moraju ukloniti?

Ciste su okrugle šuplje tvorevine koje nastaju unutar kosti i u većini slučajeva se s vremenom povećavaju. I dobroćudne ciste mogu izazvati niz smetnji kao što su pomicanje zuba uslijed resorpcije kosti, promjene oblika ili deformacije čeljusti, upale same ciste što će izazvati velike apscese u području čeljusti lica, pa do prijeloma čeljusti. Zato ih je potrebno odstraniti.

Kada je potrebno vaditi zub?

Vađenje zuba je posljednja opcija jer niti jedan nadomjestak ne može biti tako dobar kao vlastiti zub. Vađenje zuba zato se poduzima tek kada su sve terapijske mogućnosti iskorištene ili je zub toliko oštećen da se nikakvom drugom terapijom ne može spasiti.

Je li postupak vađenja zuba bolan?

Kad se vadi zub, obavezno se daje anestezija. Ona umrtvljuje zub i okolno tkivo i traje 2 do 4 sata što je dovoljno da se bezbolno izvadi zub.

Koliko traje oporavak nakon vađenja zuba?

Prvih 12 sati nakon operacije nemojte ispirati usta, ili prati zube. Mnogo se odmarajte i izbjegavajte fizičku aktivnost koja može pojačati krvarenje. Prvih 24 sata izbjegavajte i pušenje, a eventualnu bol smanjite lijekovima protiv bolova koje vam je preporučio stomatolog. Nakon dva do tri dana rana bi trebala zacijeliti.

Postavite nam pitanje