Konzervativna stomatologija je grana dentalne medicine, koja se bavi uklanjanjem i liječenjem karijesa, te izradom estetskih ispuna i drugih estetskih elemenata kao što su inlay, onlay, overlay nadomjesci.

Ispuni ili plombe su kompozitni materijali koje koristimo za zatvaranje oštećenja nastalog na zubnoj caklini uslijed pojave karijesa ili propadanja zuba. U modernoj stomatologiji plombe se rade od svijetlosno polimerizirajućih materijala (kompozita) koji su kvalitetniji, dugotrajniji i manje štetni od zastarjelih amalgamskih ispuna te imaju neusporedivo veću estetsku vrijednost.

Inlay i onlay nadomjesci vrlo su slični plombama. Glavna razlika je što ih izrađujemo u zubotehničkom laboratoriju prema otisku prepariranog zuba. Izrađeni su od kompozitnih materijala i potpune keramike.

Često postavljena pitanja

Kako se liječi karijes?

Klasičnom terapijom, karijes se svrdlom odstranjuje sa zuba, nakon čega se na zub stavlja ispun ili plomba. Manje invazivna terapija karijesa je terapija laserom.

Može li se karijes spriječiti i kako?

Prevencija nastanka karijesa vrlo je značajna. Dobra i pravilna higijena, uz pravilnu prehranu je osnovni preduvjet prevencije karijesa. Redovne posjete stomatologu (jedan do dva puta godišnje) najsigurnija su metoda očuvanja zdravlja zubi i usne šupljine.

Kada se koriste inlay i onlay nadomjesci?

Inlay i onlay nadomjesci su odličan su izbor za velika oštećenja tvrdog zubnog tkiva kao i kod karijesa koji sežu u prostor između dva zuba ili pri ispunjavanju teško dostupnih mjesta. Uz to, oni su čvršći i dugotrajniji su od klasičnih ispuna te predstavljaju bolje estetsko rješenje.

Postavite nam pitanje