Estetska stomatologija obuhvaća čitav niz zahvata koju u pravilu pripadaju pod neku drugu stomatološku disciplinu. Svima im je zajednička funkcija poboljšanja estetske vrijednosti zuba, usta i Vašeg osmijeha.

  1. Keramičke ljuskice - dio su protetike, no primarna funkcija im je sanirati manje traume ili obojenje zubi kako bi povratili njihov prirodni izgled
  2. Ispuni - oni su dio konzervative, a osim funkcijskih imaju i estetsku vrijednost te njihova primjena omogućava kvalitetno prikrivanje nedostataka zuba koju su nastali uslijed različitih parod. oboljenja
  3. Poliranje zuba - predstavlja uobičajeno mehaničko čišćenje zuba uz uporabu paste s fluoridom i rotirajuće četkice.
  4. Pjeskarenje - naslage na površini zuba koje nije moguće ukloniti ultrazvučnim čišćenjem i poliranjem, mogu se ukloniti primjenom pjeskare koja posebnom tehnikom raspršivanja Na-bikarbonat praha.
  5. Zubni nakit - posebnim tehnikama bez oštećenja zuba ili cakline, možemo Vaš zub ukrasiti zubnim nakitom. Ovisno o želji pacijenta moguće je postaviti poludragi kamen ili pravi dragi kamen.

Izbjeljivanje zubi

Blistavi bijeli zubi znak su zdravlja i zadovoljstva. Mnoge loše životne navike mijenjaju boju Vaših zubi svakodnevno i ukoliko ne vodite brigu o njima kroz relativno kratko vrijeme bijeli zubi će početi žutjeti i tamniti. Izbjeljivanje zubi je jedan od načina da vratimo prirodnu boju Vaših zubi. Učinci izbjeljivanja će ovisiti o mnogo toga, no prvenstveno o metodi koja se koristi za vraćanje prirodne boje zubi.

Za promjenu boje zuba (diskoloraciju) prvenstveno su krive naše loše životne navike. Kava, duhan, crveno vino, čaj, razna obojena pića kao coca-cola, lijekovi i druge supstance ostaviti će trag na našim zubima i utjecati uvelike na njihovu boju.

Postupak izbjeljivanja

Nakon prethodnog čišćenja zubiju od kamenca i ostalih nakupina od stane stomatologa, na zube se nanosi gel čiji je glavni sastojak vodikov peroksid. Plavo halogeno svijetlo Beyond White Spa lampe se usmjerava na premazane zube na 15-tak minuta.

Ova svjetlost specifične valne duljine inducira raspadanje vodikovog peroksida koji oslobađa kisik. Kisik oslobođen na taj način ulazi u caklinu i dentin te mijenja boju zuba s prosječnim poboljšanjem do nekoliko nijansi. Nakon toga se ponovno nanosi gel i postupak se ponavlja. Ovisno o želji pacijenta i preporuci stomatologa rade se 3 ili 4 ponavljanja.

Tijekom cijelog postupka oči pacijenta su zaštićene posebnim naočalama koje nije dozvoljeno uklanjati tijekom trajanja postupka.

Druge metode izbjeljivanja

Osim metode Beyond White Spa lampom, zube možemo izbjeljivati i manje učinkovitim metodama. Najmanje štetna i najjednostavnija metoda je pjeskarenje zubi, ali je ograničenog učinka.

Postupak omogućava samo uklanjanje površinskih obojenja sa cakline bez oštećenja. Postage job i metode sa različitim preparatima koji se koriste uz savjetovanje sa stomatologom. Česta je uporaba udlage koja se izrađuje od strane stomatologa prema zagrizu Vaših zubi. U udlagu se stavlja poseban gel, a udlaga se nosi svake noći tijekom 8 - 10 dana.

Rezultati će uglavnom biti povoljni no pravila nema. Najviše će ovisiti o sastavu Vaših zubi i njihovoj prirodnoj boji te o primjenjenoj metodi izbjeljivanja. U većini slučajeva možete očekivati svjetlije zube za nekoliko nijansi.