Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem različitih upala korijenskih kanala zuba. Redovite kontrole, pravovremeno uklanjanje karijesa, uklanjanje nekvalitetnih i dotrajalih plombi najbolje su rješenje u prevenciji zubobolje. Ukoliko ne uklanjamo karijes, bakterije koje nastaju u ustima mogu ući u zubni kanal i dovesti do upale pulpe (zubnog živca) što će posljedično izazvati jaku zubobolju.

Upala zubnog živca

Zbog dubokog karijesa ili traume zuba može doći do pulpitisa odnosno do upale zubnog živca koji se manifestira kao jaka bol. Razmnožavanjem bakterija dolazi do upale koja uzrokuje raspadanje mekanih tkiva u zubnom kanalu. Slabija upala može dovesti do periapeksnih promjena (granuloma) dok će jača upala dovesti do razaranja kosti uz vrlo jake bolove, a u konačnici i do gubitka zuba.

Ili liječenje ili vađenje zuba

Ukoliko stomatolog utvrdi da je pulpa u procesu odumiranja, postoje dvije terapijske mogućnosti: endodoncijsko liječenje zuba ili njegovo uklanjanje. Svakako je bolje zub najprije pokušati endodontski liječiti i zadržati ga u čeljusti, nego ga izvaditi, jer niti jedan zubni nadomjestak ne može biti tako dobar kao vlastiti zub, a to je činjenica koja zavređuje strpljenje pacijenta, koje je neizostavan i nužan dio endodontskog liječenja zuba.

Postupak endodontskog liječenja zuba

  1. uklanjanje zubnog živca
  2. temeljito čišćenje kompletnog korijenskog kanala
  3. punjenje kanala trajnim ispunama kako bi se spriječilo buduće prodiranje bakterija u unutrašnjost korijena.

Pri endodoncijskom liječenju koristimo posebne materijale i elektronsko određivanje položaja vrha korijenskog kanala, posebne detektore smještaja ulaza u kanal, radiološko određivanje njihovog broja i položaja, te mehaničko čišćenje i obradu stijenki kanala.

Zahvaljujući najsuvremenijoj opremi i primjeni visokokvalitetnih postupaka prilagođenih svakom zubu, postižemo maksimalnu uspješnost u liječenju zuba.

Prevencija

Endodoncijsko liječenje ponekad se provodi i kada zubi ne pokazuju simptome koji bi zahtjevali liječenje. Tada je uglavnom riječ o izradi protetskih nadomjestaka koji bi eventualno mogli dovesti do iritacije ili oštećenja pulpe. Kako bi se izbjegla situacija naknadnog skidanja novog zubnog nadomjeska uslijed eventualnog oboljenja pulpe, provodi se preventivno endodontsko liječenje.

Uklanjanje oboljelog zuba posljednja je opcija i to isključivo kada su provedene sve terapijske mogućnosti, a nisu dovele do povlačenja simptoma.

Često postavljena pitanja

Provodi li se endodontsko liječenje pod lokalnom anestezijom?

U dogovoru s pacijentom, koristi se lokalna anestezija kako bi se maksimalno olakšao postupak liječenja zuba.

O čemu ovisi uspjeh endodontskog tretmana?

Uspjeh endodontskog liječenja ovisi o brojnim čimbenicima (dubina karijesa, opsežnost razorenog tkiva i slično). Ipak, stručnost i vrhunska tehnička opremljenost mogu pridonijeti uspjehu enododontskog liječenja. Uvijek se isplati pokušati spasiti zub, jer niti jedan nadomjestak ne može biti tako dobar kao pravi zub.

Koliko traje terapijski postupak?

Dužina postupka ovisi o specifičnim zahtjevima postupka. Moguće je da liječenje bude obavljeno unutar jednog posjeta, a najviše u tri posjete stomatologu.

Postavite nam pitanje