Dječja stomatologija ili pedodoncija je stomatološka disciplina koja se bavi preventivnim i terapijskim postupcima u svrhu očuvanja oralnog zdravlja djece od rođenja do kraja adolescencije.

Prvi put kod zubara

Izrazito je važno da prvi posjet Vašega dijeteta stomatologu bude pozitivno iskustvo. Vi kao roditelji imate važnu ulogu u stvaranju pozitivne atmosfere. Ukoliko ste vi nervozni prilikom posjeta, nervoza će podsvjesno prijeći i na Vaše dijete.

Prvi posjet trebao bi biti vrlo kratak i bez zahvata ili postupaka koji će djetetu vrijeme provedeno u ordinaciji učiniti nelagodnim. Ovo bi trebao biti kratki posjet s ciljem stvaranja prijateljskog odnosa sa stomatologom i upoznavanja ordinacije.

Pravilnim četkanjem protiv plaka i karijesa

Uloga Vas kao roditelja je ključna u stjecanju navike redovitog i ispravnog održavanja oralne higijene. Pravilnim četkanjem zuba od najranije dobi sprječavamo nakupljanje zubnog plaka i pojavu karijesa.

Ako do pojave karijesa ipak dođe, a u pitanju su mliječni zubi, bitno je da se i njih plombira kako ne bi došlo do pomicanja zuba, a samim time i do pomicanja drugih zuba. Ukoliko niste sigurni u ispravan način četkanja, mi ćemo Vas rado savjetovati kako pravilno četkati zube Vašeg djeteta.

Prevencija je važna

Bitno je da s Vašim djetetom posjetite stomatologa i napravite prvi preventivni pregled prije navršene 7 godine života. Na taj način ćemo biti sigurni da se kosti i čeljust ispravno razvijaju. Ukoliko dođe do pomicanja zuba u nepravilan i neprirodan položaj, mogu se pojaviti problemi u zagrizu. Takav položaj možemo ispraviti uporabom ortodonskog aparatića te time omogućiti ispravan daljnji razvoj čeljusti.

Često postavljena pitanja

Kada dijete prvi puta odvesti stomatologu?

Idealno bi bilo da dijete prvi put posjeti stomatologa prije nego što budu potrebne neke intervencije ili popravci, a to je negdje poslije prvog rođendana. Na taj način preduhitrit ćete i da dijete od prijatelja u vrtiću ili školi čuje negativne komentare o odlasku kod zubara i razvije nepotrebni strah.

Zašto je važno čuvati mliječne zube?

Zdravlje mliječnih zuba jako je važno. Mliječni zubi važni su za žvakanje i probavni sustav. Također su važni za oblikovanje govora i pravilan izgovor, ali i za lijep dječji osmijeh. Uz to, oni čuvaju mjesto za pravilno nicanje trajnih zuba.

Što u slučaju oštećenja zuba?

Dječja zaigranost, nedostatak straha, sportske aktivnosti i različite druge situacije mogu dovesti do oštećenja mliječnih ili trajnih zuba. Bilo da je u pitanju lom krunice, korijena ili potpuno izbijanje zuba, vrlo je važno da Vaše dijete odmah odvedete stomatologu. Ukoliko se dijete aktivno bavi nekim kontaktnim sportom preporučamo izradu individualnog štitnika za zube (udlage) kako bi se spriječila povreda zuba u razvoju.

Postavite nam pitanje