Dječja stomatologija ili pedodoncija je stomatološka disciplina koja se bavi preventivnim i terapijskim postupcima u svrhu očuvanja oralnog zdravlja djece od rođenja do kraja adolescencije.

Prvi put kod zubara

Izrazito je važno da prvi posjet Vašega dijeteta stomatologu bude pozitivno iskustvo. Vi kao roditelji imate važnu ulogu u stvaranju pozitivne atmosfere. Ukoliko ste vi nervozni prilikom posjeta, nervoza će podsvjesno prijeći i na Vaše dijete.

Prvi posjet trebao bi biti vrlo kratak i bez zahvata ili postupaka koji će djetetu vrijeme provedeno u ordinaciji učiniti nelagodnim. Ovo bi trebao biti kratki posjet s ciljem stvaranja prijateljskog odnosa sa stomatologom i upoznavanja ordinacije.

Pravilnim četkanjem protiv plaka i karijesa

Uloga Vas kao roditelja je ključna u stjecanju navike redovitog i ispravnog održavanja oralne higijene. Pravilnim četkanjem zuba od najranije dobi sprječavamo nakupljanje zubnog plaka i pojavu karijesa.

Ako do pojave karijesa ipak dođe, a u pitanju su mliječni zubi, bitno je da se i njih plombira kako ne bi došlo do pomicanja zuba, a samim time i do pomicanja drugih zuba. Ukoliko niste sigurni u ispravan način četkanja, mi ćemo Vas rado savjetovati kako pravilno četkati zube Vašeg djeteta.

Prevencija je važna

Bitno je da s Vašim djetetom posjetite stomatologa i napravite prvi preventivni pregled prije navršene 7 godine života. Na taj način ćemo biti sigurni da se kosti i čeljust ispravno razvijaju. Ukoliko dođe do pomicanja zuba u nepravilan i neprirodan položaj, mogu se pojaviti problemi u zagrizu. Takav položaj možemo ispraviti uporabom ortodonskog aparatića te time omogućiti ispravan daljnji razvoj čeljusti.

Često postavljena pitanja

Što su ciste čeljusti i zašto se moraju ukloniti?

Ciste su okrugle šuplje tvorevine koje nastaju unutar kosti i u većini slučajeva se s vremenom povećavaju. I dobroćudne ciste mogu izazvati niz smetnji kao što su pomicanje zuba uslijed resorpcije kosti, promjene oblika ili deformacije čeljusti, upale same ciste što će izazvati velike apscese u području čeljusti lica, pa do prijeloma čeljusti. Zato ih je potrebno odstraniti.

Kada je potrebno vaditi zub?

Vađenje zuba je posljednja opcija jer niti jedan nadomjestak ne može biti tako dobar kao vlastiti zub. Vađenje zuba zato se poduzima tek kada su sve terapijske mogućnosti iskorištene ili je zub toliko oštećen da se nikakvom drugom terapijom ne može spasiti.

Je li postupak vađenja zuba bolan?

Kad se vadi zub, obavezno se daje anestezija. Ona umrtvljuje zub i okolno tkivo i traje 2 do 4 sata što je dovoljno da se bezbolno izvadi zub.

Koliko traje oporavak nakon vađenja zuba?

Prvih 12 sati nakon operacije nemojte ispirati usta, ili prati zube. Mnogo se odmarajte i izbjegavajte fizičku aktivnost koja može pojačati krvarenje. Prvih 24 sata izbjegavajte i pušenje, a eventualnu bol smanjite lijekovima protiv bolova koje vam je preporučio stomatolog. Nakon dva do tri dana rana bi trebala zacijeliti.

Postavite nam pitanje