Implantologija predstavlja stomatološku disciplinu koja se bavi ugradnjom oseointegrirajućih implantata u bezubu kost gornje i donje čeljusti kako bi se nadomjestio korijen izgubljenog zuba. Riječ je o mladoj grani dentalne medicine koja svojom primjenom u praksi može sanirati problem svih oblika bezubosti: od nedostatka jednog zuba do potpune bezubosti. 

Što je zubni implantat?

Implantat jest mali vijak koji se ugrađuje u kost gornje i donje čeljusti te služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Riječ je o “umjetnom” korijenu, izrađenom od plemenitog metala titana, koji je najbiokompatibilniji materijal za ljudsku kost. 

Implantati su, najjednostavnije rečeno, umjetni nadomjesci zuba. Sastoje se od titanskih sidrišta postavljenih u čeljust sa svrhom da podupiru zubne nadomjeske. Kod same ugradnje zubnog implantata cilj je ostvariti izravan dodir vanjske površine implantata i okolnog koštanog tkiva kako bi srasli zajedno (pojava se naziva „oseointegracija“) i tako osigurali stabilni potporanj za novi zub.

Kako izgleda zubni implantat

Titansko sidrište - Protetska nadogradnja - Zubni nadomjestak

Implantati i protetika

Na implantatima se mogu izraditi fiksni nadomjestci poput krunica i mostova, te različite vrste proteza kao mobilna rješenja, u slučaju ako kost ne dozvoljava ugradnju više implantata, kako bi se izradio fiksni most. 

Krunice se izrađuju kada nedostaje jedan zub, a kod nedostatka većeg broja zubi ili kod potpune bezubosti, rade se mostovi. Kod potpune bezubosti u gornjoj i donjoj čeljusti osim mostova, mogu se izraditi i različite vrste proteza.

Kako bi se implantat mogao nadovezati na fiksnu ili mobilnu konstrukciju, potrebno je na njega ugraditi suprastrukturu ili abutment. Ona predstavlja posebnu titansku nadogradnju koja služi kao poveznica između implantata i protetskog rješenja, a stavlja se kad pacijent dođe na protetski dio zahvata. 

Protetska faza slijedi tek nakon perioda oseointegracije, koja predstavlja srastanje implantata s kosti, a koja za donju čeljust može trajati u rasponu od 2-3 mjeseca, dok su za gornju čeljust uobičajena 3-4 mjeseca. Cijelo vrijeme između kirurške i protetske faze, pacijent nosi privremeno protetsko rješenje, fiksni 3-slojni kompozitni most ili protezu. 

Relativne kontraindikacije za ugradnju implantata: 

  • Manjak kosti ili smanjena gustoća kosti u području implantacije 
  • Loša higijena 
  • Pušenje  

Često postavljena pitanja

Koja je razlika između implantata i štifta

Dok se implantat ugrađuje u ljudsku kost kao zamjena za korijen, štift se stavlja u korijen postojećeg zuba kako bi se zub nadogradio ukoliko je prekratak.

Koliko traje postupak i je li bolan?

Zahvat ugradnje implantata odvija se u vremenskom intervalu od oko 10-15 min. po implantatu. Sam operativni postupak kratko traje i, što je najvažnije, u potpunosti je bezbolan za pacijenta, budući da se odvija pod lokalnom anestezijom.

Je li to siguran postupak?

Ugradnja implantata predstavlja jednu od najsigurnijih postupaka u stomatologiji, s postotkom uspješnosti od 95 do 100%. Implantologija ne obuhvaća samo ugradnju implantata u bezubu kost. Kada je na području gdje se želi ugraditi implantat vrlo tanka kost ili je kost jako spuštena pa je vrlo blizu mandibularni živac (donja čeljust) ili je u gornjoj čeljusti u području molara spušteni maksilarni sinus, tada se moraju raditi dodatne kirurške operacije augmentacije ili presađivanja kosti, te podizanje dna sinusa ili sinus lift operacija.

Postavite nam pitanje