Kad od Božića zabole zubi: 6 prirodnih lijekova protiv zubobolje

Prirodni lijekovi za zubobolju na Božić

Zvončići, zvončići… zvone na sav glas! 

Božićne pjesme, šarene lampice, obitelj, prijatelji i stolovi puni hrane i pića. 

Tijekom blagdana opustili ste se što je razumljivo i niste baš mislili na zdravu prehranu. Prilikom pripreme kolača čak ste polizali i zdjelu sa šećernim umakom, miješalice miksera i silikonske špatule ili ste nekome pomogli pri tom čišćenju.

A tek kad je na red došao blagdanski stol, nitko se nije štedio. Puricu ste zalili bijelim ili crnim vinom pa ste nastavili s isprobavanjem kolača uz koje baš  dobro ide onaj čokoladni liker. 

Blagdani su idealno vrijeme za zubobolju jer:

  • kiselina iz vina uništava vašu zubnu caklinu,
  • kremasti kokteli i likeri puni su šećera (baš kao i božićni kolači).

Svi ti faktori mogu vam donijeti zubobolju, pogotovo ako imate osjetljive zube. Šećer potiče nastanak karijesa, a karijes je hrana bakterijama od kojih nastaje zubobolja, a vama se to upravo sada desilo. 

U normalnoj situaciji, nazvali bi stomatologa i zakazali pregled, ali između Božića i Nove godine nije mnogo ordinacija otvoreno.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako se riješiti zubobolje u kriznim situacijama. 

1. Klinčić nije samo za kuhano vino

Klinčić se u kuhanom vinu često koristi- to svi jako dobro znaju. No, malo tko zna da se ulje klinčića u alternativnoj medicini koristi za umirivanje živaca. Priroda je klinčiću podarila eugenol koji je anestetik i zaista ima umirujuće svojstvo.

Ulje klinčića: broj 1 način za umirivanje živaca

Da biste klinčićem ublažili bol, ne trebate raditi ulje, već će biti dovoljno samo malo sažvakati klinčić dok ne pusti svoj prirodni sok i zatim taj sok lagano, čistim prstima razmazati po bolnom zubu. Zatim držite usta zatvorena idućih pola sata ili dok se bol ne umiri.

2. Đumbir za keksiće, ali i zubobolju

Đumbir, baš kao i klinčić, ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva. Idealan je za umirivanje raznih tegoba poput alergija, problema s probavom, mučnine, a pomaže i u zubobolji.

Ako ste pravili popularne paprenjake ili gingerbread keksiće od svježeg đumbira, odrežite komadić i držite ga na bolnom zubu dok bol ne popusti.

Đumbir u prahu također može pomoći. Pomiješajte ga s malo maslinovog ulja da dobijete pastu te je nanesite na zub.

Đumbir je vrlo osebujnog i ljutkastog okusa pa izbjegavajte kontakt s jezikom jer bi vas moglo peckati. Držite ga na zubima koliko možete izdržati ili dok bol ne popusti.

3. Isperite zube slanom vodom

Čajna žličica soli otopljena u 2,5 decilitra tople vode može poslužiti kao vodica za ispiranje usne šupljine koja ubija zubobolju. Slana voda čisti područje oko zuba, otklanja ostatke hrane u ustima i pomaže u smanjenju otekline.

Ispiranje usta slanom vodom za ublažavanje zubobolje.

Grgljajte slanu vodu u ustima oko 30-ak sekundi pa ispljunite. Ponovite postupak onoliko puta koliko je to potrebno.

Ako vam je grlo crveno, ovaj će vam pripravak biti bonus da se istovremeno riješite i grlobolje - 2 u 1.

4. Prirodni čajevi za zdravlje zubi i desni

Priroda nam je zaista podarila biljke koje nas mogu spasiti u raznim situacijama. Gotovo svaka biljka može poslužiti za neku vrstu boli. Ako imate zubobolju pomoći će vam i topli čajevi mente, kamilice, kadulje ili koprive.

Napravite malo jači čaj s nekim od ovih sastojaka. Ako nemate svježe ili sušene biljke, nema veze, poslužit će i čajevi iz vrećice. Istresite 2 ili 3 sastava vrećice i prelijte ga s 2,5 decilitra kipuće vode. Neka tako odstoji desetak minuta pa procijedite. Grgljate čaj dok ga ne potrošite.

Postoji još jedan mali trik s vrećicom čaja - pripremite čaj prema uobičajenom postupku, a zatim vrećicu stavite na bolan zub. Nešto od toga sigurno će pomoći.

5. Cimet i med

Cimet odlično miriše i fantastičan je začin, a med liječi grlobolju. Ali kakve oni veze imaju sa zuboboljom? Ako napravite pastu od jedne žličice cimetovog praha i pet žličica meda, ovaj spoj može riješiti zubobolju.

Postupak možete ponavljati nekoliko puta dnevno, dok zubobolja ne prestane.

Zanimljivo je da cimet, ako ga se redovito koristi u prehrani, može smanjiti šećer i masnoću u krvi, a pomoći će i kod problema sa zatvorom crijeva.

6. Izmasirajte svoja stopala

Jeste li čuli za akupresurne točke? One se nalaze svuda po tijelu, svaka od njih je posebna, a sve stvaraju osjećaj mira i opuštenosti. Akupresurnom tehnikom može se zaustaviti i zubobolja.

Pronađite akupresurnu točku koja se nalazi na stopalu:

  • sjednite i prebacite nogu preko noge (onako kako muškarci sjede u čekaonici kod stomatologa),
  • stavite palac između drugog i trećeg prsta na tabanu i povucite ga prema dolje 1-2 cm,
  • točno u toj rupici nalazi se akupresurna točka za opuštanje,
  • masirajte ovu točku dvije minute pa se prebacite na drugo stopalo.

Potrebno je biti maksimalno opušten za ovu radnju pa pokušajte zaboraviti na to da vas boli zub

Ova metoda može pomoći i za napetost ili nesanicu. Možete je ponoviti i prije spavanja i lagano utonuti u san.

Ovi savjeti otklonit će osjećaj boli, ali vaš zub neće biti popravljen i zdrav. Stoga pripazite s kolačima za blagdane, a mi vam svakako preporučujemo da što prije zakažete svoj termin kod stomatologa.

Javite nam se