Zubni kamenac: što je i kako ga se riješiti?

Karijes, upala desni i loš zadah problemi su koje uzrokuje loša higijena i rijetko ili nepravilno pranje zubi. 

Lošoj higijeni može se pripisati 90 posto svih bolesti usne šupljine i zuba, ali neki problemi mogu nastati i ako dobro brinemo o zubima.

Neki od njih su uvjetovani genetikom.

Naslage zubnog kamenca koje se skupljaju na zubima mogu dovesti do klimanja zuba i njegova ispadanja. Zubni kamenac ne možete ukloniti ni pravilnim četkanjem, taj problem morate rješavati kod stomatologa

Što je zubni kamenac?

Zubni kamenac ponekad niti ne uočite jer se najčešće javlja s unutarnje strane donjih prednjih zubi.

Žućkaste naslage na donjem rubu zuba nastaju iz zubnog plaka, koji se pojavljuje već nakon nekoliko minuta od pranja zubi. Zatim na plak dolaze bakterije. One pak loše djeluju na zubnu caklinu te je otapaju i tako čine podložnijom nastanku zubnog kamenca i karijesa.

Zubni kamenac djeluje i na zubno meso te dovodi do upale, crvenila i krvarenja uslijed čega se zubno meso povlači i dolazi  do klimanja i ispadanja zuba.

Kako nastaje zubni kamenac?

Najčešći uzrok zubnog kamenca je loša higijena zubi i hrana koju jedemo. Posebno je štetna mekana i ljepljiva hrana poput slatkiša jer tada lakše nastaje plak koji je podloga za bakterije.

Uzroci kamenca mogu biti i loše navike poput pušenja, pijenja kave i obojenih te gaziranih pića, koja tada oboje i kamenac pa on postane žućkastosmeđe boje i još više nagrdi izgled zubi.

Kamenac može nastati i kod ljudi koji brinu o svojim zubima, a tada je problem potrebno potražiti u:

  • Slini - kalcij, fosfor ili neki drugi mineral koji u visokoj koncentraciji dolaze iz hrane
  • Nepravilnom položaju zubi - ako su vam zubi zbijeni pa ne ih ne možete dobro očetkati
  • Genetici - predispozicije za razvoj parodontne bolesti
  • Lošim i istrošenim ispunima na zubima - na njima se lakše skupljaju naslage

Kako ukloniti zubni kamenac?

Zubni kamenac je zaista nezahvalna pojava jer ju je nemoguće spriječiti, a svaki kućni tretman otklanjanja kamenca apsolutno je neučinkovit i može biti opasan.

Kada se kamenac jednom stvori, nemojte biti “sam svoj zubar”. U takvim situacijama pacijenti traže prirodne načine kako se riješiti kamenca pa dodatno uništavaju caklinu i upotrebljavaju namirnice koje kamencu i bakterijama stvaraju plodno tlo.

Posjetite stomatologa. On će vam ultrazvučnim aparatom vrlo lako i bezbolno riješiti problem. Nakon odstranjivanja kamenca obavezno je napraviti poliranje zubi kako bi njihova površina bila glatka i manje podložna za stvaranje kamenca.

Kako spriječiti nastajanje zubnog kamenca?

Kako smo naveli, zubni kamenac nije moguće spriječiti jer nastaje iz plaka koji se na zubima formira već pola sata nakon što ih operete.

Ipak, moguće je držati ga pod kontrolom i utjecati na brzinu njegovog nastajanja.

Kako bi kontrolirali zubni kamenac, preporučujemo:

Zapamtite da nema problema sa zubima koji vaš stomatolog ne može riješiti.

Zadržite blistav osmijeh i zakažite stomatološki pregled