5 razloga zašto vašim zubima treba proljetno čišćenje

Vrijeme je za proljetno čišćenje zubi!

Veliku ulogu u tom osmijehu imaju lijepi zubi. Možda nećemo primjetiti zube koji su mrvicu nepravilni, nisu savršeno ravni ili nisu u istoj ravnini, ali sigurno ćemo primjetiti žute i pokvarene zube

Za lijep osmijeh zubi moraju biti zdravi i svijetli.

Zdravlje i bjelina zuba održavaju se redovitim čišćenjem, a pravilnim održavanjem higijene možemo sačuvati zube i produžiti im vijek trajanja.

Međutim, sve ono što činimo kod kuće kao što su redovito pranje zuba četkicom, čišćenje koncem i vodicom za usta je važno i neophodno za zdravlje, ali ne i dovoljno. Zbog toga je obavezna redovita kontrola i profesionalno čišćenje zuba kod stomatologa.

Pjeskarenje

Pjeskarenje zubi je metoda profesionalnog čišćenja površinskih zubnih naslaga (plaka i pigmentacija) visokotlačnim mlazom vode i praha.

Prah se sastoji od sitnih čestica kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata dostupnog u nekoliko različitih okusa. 

Rezultat takvog djelovanja je brzo i efikasno uklanjanje svih mekih i tvrdih naslaga s površine zuba.

Nakon tretmana preporučuje se dva do tri sata ne pušiti, jesti i piti obojena pića, kako bi se zubno meso oporavilo.

Osim iz estetskih razloga, tretman se obavlja i iz zdravstvenih razloga. Taloženjem plaka nastaje zubni kamenac, koji može uzrokovati upalu zubnog mesa

Postupak je sasvim bezbolan, neinvazivan i ne oštećuje zubnu površinu. Zubima vraća prirodan sjaj.

Pjeskarenje zubi također može biti i dio pripreme za tretman izbjeljivanja zubi.

Izbjeljivanje

Zubi tijekom godina postaju tamniji i poprimaju žućkastu boju. Zbog toga se često pribjegava metodama izbjeljivanja zubi u stomatološkoj ordinaciji.

Budući da izbjeljivanje zubi nije isključivo vezano uz njegu i održavanje zdravlja, njegova primjena prije svega ima estetsku svrhu.

Estetska stomatologija je posljednjih godina znatno napredovala, na tržištu su dostupni gelovi za izbjeljivanje koji u sebi sadrže optimalne količine vodikovog peroksida i ne uzrokuju preosjetljivost zuba. Postupak izbjeljivanja je bezbolan i ne oštećuje caklinu, ali prethodno je potrebno očistiti naslage kamenca, ako postoje.

Učinak izbjeljivanja uglavnom traje od godinu do dvije, ovisno o održavanju oralne higijene i životnim navikama, odnosno konzumaciji izrazito obojenog jela i pića.

Nakon izbjeljivanja savjetuje se da par dana izbjegavate obojenu hranu, piće i cigarete. Moguća je osjetljivost zubi nakon tretmana, a u tim situacijama se savjetuje koristiti specijalne zubne paste do nestanka simptoma.

Zašto napraviti proljetno čišćenje zubi?

Efekt osvježene bjeline zubi

Najčešće pigmentacije zubi (žutilo i tamne mrlje) nalazimo kod pušača, te ljudi koji piju mnogo obojenih napitaka poput kave i čaja. One se vrlo teško odstranjuju četkicom ili se uopće ne mogu odstraniti.

Osim lošeg estetskog dojma te naslage također sudjeluju u stvaranju zubnog kamenca.

Takve naslage u potpunosti možemo ukloniti pjeskarenjem nakon čega su zubi glatki, sjajni i imaju efekt izbijeljenih zuba.

Ukoliko još nisu dovoljno bijeli, može se nastaviti s tehnikom izbjeljivanja.

Nakon pjeskarenja zubi su glatki, sjajni i imaju efekt izbijeljenih zuba.

Pjeskarenjem se smanjuje rizik od daljnjeg propadanja zubi

Promjenu boje zubi mogu zahvaliti i kamencu i plaku, koji uzrokuju nakupljanje bakterija štetnih za zube i organizam. Zubni kamenac su zapravo tvrde naslage nastale mineraliziranjem plaka. Mogu se uočiti u području donjih i prednjih zubi s unutarnje strane.

Ukoliko se sve to ne čisti redovito, može dovesti do pojave raznih bolesti i propadanja zuba.

Smanjena opasnost od karijesa, gingavitisa i parodotitisa

Karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice. Uzrokuju ga kariogene bakterije, a podjednako je čest kod djece i kod odraslih. Glavni uzročnik su kariogene bakterije (one proizvode kiselinu koja razara zub), loše prehrambene navike, nekvalitetna oralna higijena i neredoviti odlasci stomatologu.

Gingivitis je blaga upala gingive, tj. zubnog mesa. Uzrok upale su toksini koje proizvode bakterije u usnoj šupljini

Znakovi da su desni zahvaćene gingivitisom su otečeno zubno meso, krvarenje zubnog mesa na dodir i krv u sadržaju koji izbacujemo iz usta prilikom pranja zubi.

Jednostavni gingivitis može se lako i u cijelosti izliječiti. Za to je dovoljno popraviti oralnu higijenu. Međutim, dugotrajnim zanemarivanjem simptoma gingivitisa izlažemo se riziku od ozbiljnijeg oboljenja.

Parodontitis je druga faza parodontne bolesti koja često slijedi nakon što osoba predugo ignorira znakove gingivitisa. Do parodontitisa dolazi zbog toksina koje proizvode bakterije u plaku.

Povlačenjem zubnog mesa zub gubi uporište, postaje nestabilan i klimav te na kraju to dovodi do ispadanja ili vađenja zuba.

Sve ove bolesti i stanja mogu se kontrolirati i spriječiti redovitim čišćenjem zuba kod stomatologa.

Redovitom kontrolom i proljetnim čišćenjem se može smanjiti opasnost nastanka bolesti zubi.

Dugoročna ušteda na skupim stomatološkim zahvatima

Redovitim odlaskom na čišćenje zuba mogu se spriječiti i zaustaviti neki drugi štetni procesi kod kvarenja zuba i izbjeći komplicirani zahvati. Oni, osim što psihički negativno djeluju na nas, imaju i svoju cijenu. 

Želimo li izbjeći povećane troškove i često neugodne, ako ne i bolne zahvate uzrokovane neredovitim čišćenjem, krajnji je čas da dogovorite termin kod stomatologa i pripremite osmijeh za proljeće.

Svjež dah, samopouzdanje i blistav osmijeh

Zdravi, bijeli i čisti zubi razlog su porasta samopouzdanja. Osjećaj kad znamo da se možemo nasmijati bez neugode, bez zabrinutosti zbog lošeg zadaha i/ili žutih zubi, neprocjenjiv je, a boravak u društvu bez stalnog stavljanja dlana ispred usta ugodniji je i opušteniji.

 

Rezervirajte termin ili pošaljite upit