Znakovi bolesti zubnog mesa

Sigurni smo da vodite brigu o zdravlju i higijeni vašeg tijela. No, koliko se često zapitate u kakvom stanju su vaši zubi i desni? Posjećujete li redovito svojeg stomatologa ili te preglede odgađate što je dulje moguće? Ne znamo što je gore, no najgori mogući scenarij je da uopće nemate svog stomatologa.  

Možda ste jedan od sretnika rođeni sa savršenim zubima i nemate potrebe za odlaženjem stomatologu ili ste možda toliko truda uložili u njegu vašeg zubala da se vaši zubi jednostavno ne kvare.

No, zube kao i ostale dijelove tijela treba redovito “servisirati”. Iako ste možda jedan od gore navedenih slučajeva, preventivni pregled nikome nije naškodio. Uostalom, je li bolje popravljati nešto pokvareno ili spriječiti da do kvara uopće dođe?

Vjerojatno bi se svi složili s drugom tvrdnjom, ali mnogi od nas uvijek nađu neki razlog da izbjegnu kontrolu.

Postoji li razlog za brigu?

Ne samo da smo skloni da se više fokusiramo na zdravlje zubi nego što se fokusiramo na zdravlje desni, već je i bolest desni često bezbolna, pa je još vjerojatnije da će proći neopaženo. Vrijeme je da počnete razmišljati o tome kao o neprijateljskom tajnom agentu koji se infiltrirao u vaša usta.

Prevelik je ulog - ako na vrijeme ne prepoznate ovu boljku, prijeti vam mogućnost ispadanja zubiju. Želite li hodati s protezom prije nego je potrebno? Naravno da ne.

Neki od simptoma:

  • Bubrenje i crvenilo desni - kao i sve infekcije, bolesti desni aktiviraju imunološki sustav koji oslobađa antitijela da bi napao bakterije, a posljedica je upala i crvenilo desni
  • Krvarenje desni - krvarenje može biti posljedica pretjeranog četkanja zubiju, no većinom je u igri upala desni
  • Pretjerana osjetljivost zubiju - ako osjetite tupu bol kada nešto jedete ili pijete
  • Visok krvni šećer - žeđ, glavobolje, zamagljen vid, česta potreba za odlaskom na WC, gubitak energije → vrlo vjerojatno je potrebno da posjetite stomatologa
  • Povučene desni - primijetili ste da vam se zubi izdužuju i desni postepeno nestaju
  • Stalan loš zadah - loš zadah može biti uzrokovan radi hrane koju ste konzumirali, no ako se taj problem produži, moguća je bolest desni

Tri su stadija bolesti desni:

  • Gingivitis - Ovo je najraniji stadij bolesti desni. Možete primijetiti crvenilo, oticanje desni ili krvarenje tijekom pranja i čišćenja zubnim koncem. U tom ranom stadiju bolest desni se može izbjeći jer kosti i vezivno tkivo koje drže zube na mjestu još nisu zahvaćeni.
  • Parodontoza - U ovoj fazi, potporne kosti i vlakna koja drže zube na mjestu nepovratno su oštećeni. Odlazak stomatologu i adekvatna njega zubiju mogu spriječiti daljnje oštećenje tkiva i desni.
  • Napredna paradontoza - Ovdje dolazi do uništavanja desni i kosti zuba i može doći do pomicanja i ispadanja zubi. U najgorem slučaju postoji šansa da će zube trebati ukloniti stomatolog.

Prepoznate li jedan od navedenih znakova savjetujemo vam da se što prije obratite stomatologu. Da bi se bolest desni smirila, trebat ćete četkicu, konac i pravilnu i redovitu njegu.

Kada je oralna higijena u redu, možete procijeniti poboljšavaju li se znakovi bolesti desni ili ne. Ako vidite da znakovi idu na bolje, nastavite održavati higijenu. Neka vam njega zubi i desni postane navika, jer zubi su ogledalo našeg zdravlja.

Bolest desni slika je općeg zdravlja vašeg tijela. Iskoristite ih kao nadzornu ploču za ostala zdravstvena pitanja u ustima, crijevima, imunološkom sustavu i srcu.

Rezervirajte svoj termin za profesionalni stomatološki pregled na vrijeme.

Dogovorite svoj pregled