Do zdravih zubiju uz vitamine i minerale

Jaki zubi su zdravi zubi

Četkica i pasta temelj su oralne higijene, ali čak i uz redovito četkanje može doći do pojave karijesa i ispadanja zubiju. 
Neki će reći da su naslijedili “loše” zube, ali to nije izgovor. 

Da, bitno je kako brinemo o zubima izvana, no još je bitnije “hranimo” li ih iznutra. Zubi su sastavni dio organizma kojem su potrebni razni vrijedni spojevi kako bi savršeno funkcionirao. 
Zubima su također potrebni vitamini i minerali kako bi ostali zdravi i jaki te dugo obavljali svoju funkciju. 

Što je potrebno zubima kako bi ostali zdravi?

Minerali i vitamini tvore ljudski organizam, pa tako i zube i desni. Osim adekvatne oralne higijene koja podrazumijeva četkanje zubi, čišćenje koncem ili ispiranje zubnim tušem te čišćenje jezika, zubima treba osigurati i dovoljnu količinu gradivnih minerala i komplementarnih vitamina koji omogućuju njihovu apsorpciju

Pravilna prehrana utječe na zdravlje zubi

U današnjem užurbanom životu može biti izazovno zadovoljiti apsolutno sve potrebe organizma za vitaminima i mineralima isključivo prehranom, iako je to najbolja opcija. 
Raznolika prehrana puna svježeg voća i povrća, proteina i zdravih masti osigurat će dovoljnu količinu vitamina i minerala za zube, ali i za sve ostale potrebe u organizmu. 
Vitaminski dodaci prehrani ne bi trebali biti prvi izbor, ali ako se prehranom ne dobivaju dovoljne količine vitamina i minerala, nadomjestci brzo uklanjaju njihov manjak. Za zdravlje zubi i desni najzaslužniji su kalcij, fosfor, magnezij te vitamini D, K i A.

Minerali za zube

Minerali su bitni jer tvore strukturu zubiju. Dva najzastupljenija minerala u ljudskom tijelu su kalcij i fosfor koji osim zubiju tvore i kosti. 
Oni djeluju zajedno i potrebno ih je redovno unositi u organizam i održavati njihovu zadovoljavajuću razinu kako ne bi došlo do slabljenja koštanih struktura, u najgorem slučaju osteoporoze. 

Kalcij

Kalcij je najčešći mineral u ljudskom organizmu, a najviše ga se nalazi u kostima.

Dobar izvor kalcija su ribe

Kalcij je, ustvari, metal koji se može naći i u prirodi. Ključan je za remineralizaciju zubne cakline, no to ne može sam, već u kombinaciji s drugim mineralima i vitaminima.

Potrebno ga je unositi u organizam, a najbolji izvori su mliječni proizvodi, riba i lisnato povrće.
U slučaju manjka kalcija, tijelo ga primarno izvlači iz kostiju pa one mogu postati porozne. Za apsorpciju kalcija potreban je magnezij i vitamin D.

Fosfor

Fosfor je drugi najzastupljeniji mineral u tijelu, nalazi se odmah poslije kalcija, a najviše ga ima upravo u zubima. U kombinaciji s kalcijem sudjeluje u remineralizaciji cakline, ali i u obnovi ostalih tkiva u organizmu. Nalazi se u hrani bogatoj bjelančevinama kao što je meso, jaja, orašasti plodovi, grahoricama i mliječnim proizvodima.

Magnezij 

Osim što ima izuzetno važnu ulogu u mnogim procesima u organizmu, mineral magnezij ključan je, uz vitamin D, za pravilnu apsorpciju kalcija.

Dnevna doza vitamina i minerala može se dobiti i nadomjestcima

Čak i ako se pomoću dodataka prehrani unese dovoljno kalcija, bez prisustva magnezija tijelo ga neće moći apsorbirati i redistribuirati do područja u kojem je kalcij potreban. Osim toga, u kombinaciji s fosforom i kalcijem sudjeluje u remineralizaciji zubne cakline.

Vitamini za zdravlje zubi

Minerali možda tvore zube, no bez vitamina ne bi ni stigli do njih. Glavni razlog tome je što je tijelu potrebno još nekoliko elemenata kako bi moglo apsorbirati minerale.

Za zdravlje zubiju najbitniji su vitamini topivi u mastima kao što su vitamini A, D i K.

Vitamin D3 

Vitamin D3 važan je za obavljanje mnogih procesa u tijelu. Za zube je ključan jer pomaže apsorpciji kalcija u organizmu. 
Poseban je po tome što ga tijelo može samo sintetizirati i to pod utjecajem sunčevih zraka. Osobe koje žive u područjima u kojima nema mnogo sunčanih dana trebale bi razmisliti o konzumiranju dodataka prehrani koji sadrže vitamin D3. 

Vitamini i minerali jačaju zube

Osim apsorpciji kalcija, vitamin D pomaže balansirati i ostale minerale u tijelu i tako omogućuje zubima da zadrže svoju strukturu.

Vitamin K2 

Ovaj je vitamin jedan od ključnih elemenata za zdravlje zubiju. Vitamin K2 pomaže distribuciji kalcija unutar organizma do kostiju i zubi. 
Bez vitamina K2 kalcij ne bi znao “kamo treba ići”, odnosno kamo se treba ugraditi
Kada kalcij dospije u tijelo, vitamin D3 mu daje signal da uđe u krvotok, a vitamin K2 ga navodi do kostiju i zubiju.

Vitamin A 

Vitamin A tijelu je potreban kako bi moglo preraditi vitamin D. Osim toga, njegova antioksidativna svojstva pomažu u borbi protiv bolesti desni i karijesa čime se smanjuje rizik od parodontoze i ispadanja zubiju.

Sa super kombinacijom kalcija i vitamina K2 i D3 svatko može utjecati na poboljšanje zdravlja svojih zubiju i štititi ih od bolesti, a naročito osobe koje prehranom ne unose dovoljno hranjivih tvari.

 

Zakažite termin kod stomatologa i provjerite stanje svojih zubiju