Što jesti nakon vađenja umnjaka?

Nakon vađenja umnjaka trebali bi jesti mekanu hranu

Vađenje zuba nikad nije najsretnije rješenje, a vađenje umnjaka još je bolniji i kompliciraniji ishod situacije.

Bez obzira jeste li ih izvadili iz preventivnih razloga ili baš zato jer su vam uzrokovali probleme (konstantne upale zubnog mesa, ciste na čeljusti ili su se pokvarili), bol i rana koji se javljaju nakon vađenja su isti.

Naime, rana koja nastaje nakon vađenja umnjaka u usnoj šupljini podložnija je bakterijama i treba joj više vremena kako bi zacijelila. Iako neki od vas zbog boli neće išta htjeti jesti, ipak ne možete živjeti od sunca i zraka (iako neki kažu da možete).

Vrsta namirnica koju ćete jesti uvelike utječe na zacjeljivanje - morate jesti nešto što neće otvoriti ranu i nešto što neće izazivati bolove kada jedete. Stomatolozi često daju upute o prehrani nakon vađenja umnjaka, pa tako i mi

Popis hrane koju je poželjno jesti nakon vađenja umnjaka

Nakon vađenja umnjaka jedite voće i povrće za vitamine te sir i vrhnje za proteine

1.Voće i povrće za dnevnu dozu vitamina

Voće i povrće odličan je izbor hrane nakon vađenja umnjaka jer tijelo u to vrijeme treba mnogo više hranjivih tvari kako bi rana što prije zacijelila i imunološki sustav ojačao. Jedite meko voće poput lubenice, dinje, banana ili bobičastog voća.

Ako stvarno imate problema sa žvakanjem, voće i povrće možete usitniti štapnim mikserom. Napravite si kašicu kao za bebe

2. Mlijeko, sir i vrhnje

Mlijeko se dan danas reklamira kao zdrava namirnica zato što sadrži velike količine kalcija potrebnog za zdrave i jake kosti, pa neće biti na odmet kada izvadite umnjak.

Nije nužno piti mlijeko. Možete pojesti i sir i vrhnje koji su također bogati kalcijem, ali i proteinima. Uz to, sir i vrhnje jedu se hladni, pa će ublažiti bol u ustima (kao sladoled poslije vađenja mandula )

3. Jaja, morski plodovi i riba

Jaja su bogata proteinima

Prehrana je važna nakon svake operacije kako bi se organizam brže oporavio, pa mora biti raznovrsna. Uz vitamine iz voća i povrća i kalcij iz mliječnih proizvoda potrebni su vam i proteini.

Teško je za očekivati kako ćete žvakati tvrdi odrezak, no kajgana ili kuhano jaje i mekano meso bijele ribe ili pileća prsa zadovoljit će vašu potrebu za proteinima.

4. Mekana tjestenina i pire krumpir

Grickanje dvopeka apsolutno je zabranjeno, a vjerojatno vam tako nešto neće ni pasti na pamet. Potrebu za ugljikohidratima možete zadovoljiti čak i kada ste izvadili umnjak, a tada je poželjno prekuhati tjesteninu u juhi, a možete jesti i pire krumpir ili pire od cvjetače.

5. Sladoled

Nakon vađenja umnjaka pojedite sladoled

Sjećate se zavisti koju ste osjećali prema vršnjacima koji su otišli vaditi mandule pa su se hvalili kako su im roditelji usred zime dali da jedu sladoled? Puuuno sladoleda!

Nakon vađenja umnjaka vrijedi isto pravilo: sladoled smanjuje bol i oteklinu i ukusan je.

U slučaju da ćete jesti puno sladoleda birajte kvalitetniji sladoled koji sadrži više mlijeka, a za zdraviju verziju možete i smrznuti smoothieje u kalupima za sladoled! 

Nakon vađenja umnjaka izbjegavajte sljedeće

Nakon vađenja umnjaka izbjegavajte vruću, začinjenu i tvrdu hranu

1. Vruća hrana

Vruća hrana može izazvati nakupljanje krvi i moguće krvarenje, a otvorena rana u ustima nije najbolje mjesto za razmnožavanje bakterija.

2. Dvopek, grickalice i sve što treba jako žvakati

Svakako je pametno izbjegavati tvrde namirnice jer se one moraju temeljito prožvakati čime se povećava rizik od krvarenja, a i mogućnost otvaranja rane.

3. Prezačinjena hrana

Nakon vađenja umnjaka izbjegnite prezačinjenu hranu

Ne konzumirajte ni začinjenu hranu jer ona može iritirati, peći pa čak uzrokovati krvarenje i bolove. Ako ste ljubitelj ljutog i začinjenog barem pripazite koliko ljutih začina će se naći u pripremljenoj hrani.

Mislimo da ćete lakše izdržati bez gurmanskih preljeva i umaka nego s dugotrajnim bolovima u usnoj šupljini. 

4. Sitna hrana

Izbjegavajte hranu koja je sitna jer komadići mogu upasti u ranu i teško ih je isčetkati.

A i bolno!

Uz to hrana koja zapne u rani može zagnojiti i inficirati ranu.

5. Molimo lijepo, bez alkohola

Naokn vađenja umnjaka izbjegnite alkohol

Rakija sve liječi, pa i bolove poslije vađenja umnjaka. A i ona će dodatno dezinficirati ranu. 

Ili ne! Nemojte nikako piti alkohol jer on povećava cirkulaciju krvi na području oko rane te uzrokuje krvarenje. Usta nemojte, baš kao ni rakijicom, ispirati s vodicama za ispiranje usta, a kada četkate po mjestu vađenja umnjaka, budite jako oprezni i četkajte mekanom četkicom za zube.  

Odmor vam je bitan pa nemojte zaboraviti kako nakon vađenja zuba trebate biti kod kuće na bolovanju!

Uzmite za sebe jedan slobodan dan u školi ili na poslu i dopustite sebi i tijelu da se odmori.

Naručite se za stomatološki pregled