Trudnoća i njega zubiju - na vrijeme spriječite upalu zubnog mesa

trudnoća posjet stomatologu

Iako je trudnoća zasigurno najljepše razdoblje u životu svake žene, to je istovremeno period brojnih promjena na koje se žensko tijelo, u vrlo kratkom vremenu, mora naviknuti.

Uz sve druge opasnosti i izazove koje za ženu donosi blaženo stanje, posebno je važno voditi računa o oralnom zdravlju.

Najvažniji savjet dakako glasi da u trudnoći nipošto ne smijete zaobilaziti stomatologa.

Stomatolog će vam dati savjete o oralnom zdravlju, preispitati vaše prehrambene navike, zaštititi zube od karijesa, procijeniti u kakvom je stanju vaše zubno meso, itd.

Drugim riječima, spriječit će na vrijeme nastanak bilo kakvih problema u usnoj šupljini koji bi se mogli pojaviti za vrijeme trudnoće.

Od eventualnih neželjenih problema, na prvom bi mjestu valjalo izdvojiti pojavu karijesa i upale zubnog mesa (gingivitis).

U trudnoći nipošto ne biste trebali prestati posjećivati stomatologa
U trudnoći nipošto ne biste trebali prestati posjećivati stomatologa

Gingivitis - neprijatelj zubnog mesa

Upala zubnog mesa za vrijeme trudnoće je učestalo stanje, a javlja se zbog povećanog djelovanja spolnih hormona u trudnoći, zbog kojih zubno meso postaje osjetljivije i sklonije upali.

U razdoblju trudnoće zubno meso postaje lagano otečeno i vrlo osjetljivo te u slučaju da trudnica ne brine dovoljno za svoje oralno zdravlje, zubni plak može postati odlična podloga za rast bakterija i posljedične upale zubnog mesa.

Osim toga, u trudnoći se javlja i povećana kiselost sline koja može biti uzrokovana i trudničkim jutarnjim mučninama, a upravo je ta kiselost jedan od čimbenika koji pogoduju nastanku karijesa.

Što se tiče karijesa, kako bi se uklonila opasnost od njegova nastanka, sve je buduće majke potrebno upozoriti na nužnost ispravne oralne higijene i obavezno uklanjanje zubnog plaka.

Stručnjaci upravo radi toga savjetuju korištenje četkice za zube sa sintetskim, mekanim vlaknima, zaobljenim krajevima i kratkom glavom.

Što se pak tiče zubne paste, ona neka bude, kaže struka, s fluorom, ali bez abrazivnih čestica koje bi mogle oštetiti vašu zubnu caklinu.

U trudnoći zubni plak može postati odlična podloga za rast bakterija i posljedične upale zubnog mesa
Zubni plak može postati odlična podloga za rast bakterija i posljedične upale zubnog mesa

Tuš za usta u borbi s posljedicama mučnina

Pored četkice i paste za zube mogli bi razmisliti i o korištenju zubne svile te po potrebi tuša za usta.

Ponajprije to vrijedi za slučajeve kada trudnica pati od jutarnjih mučnina, jer nakon povraćanja, zubi i usta bi se trebali oprati jer želučana kiselina može nagristi zubnu caklinu. 

Srećom, nije svaka trudnoća praćena upalom zubnog mesa.

Naime, ako je oralna higijena dobra i nema naslaga hrane i zubnog plaka, gingivitis se neće razviti, budući da samo djelovanje hormona nije dovoljno da se razvije upala.

Upala, dakle, nastaje isključivo kod loše higijene i u prisustvu bakterijskog plaka.

Kako prepoznati upalu zubnog mesa?

Upaljena gingiva je bolna, crvena i često krvari.

Takvo neugodno i bolno stanje se može lako spriječiti ili olakšati pojačanom higijenom usne šupljine.

Redovito održavanje oralne higijene jako je dobar način sprječavanja upale, naravno u kombinaciji s redovitim posjetima stomatologu.

Stručnjak će profesionalnim čišćenjem ukloniti naslage zubnog kamenca, kojeg nije moguće ukloniti zubnom četkicom, a koji podržava upalu.


Oralna higijena i redoviti posjeti stomatologu mogu sprječiti upale desni

Kako si pomoći?

Za vrijeme trudnoće nužno je smanjiti unos šećera jer šećer zajedno s lošom higijenom dovodi do stvaranja karijesa.

Stoga vodite računa da ne uzimate šećer između obroka.

Tijekom trudnoće svaki plod od majke dobiva sve što je potrebno za rast i razvoj te je trudnicama neophodna zdrava i raznovrsna prehrana s dostatnom količinom i omjerom bjelančevina, ugljikohidrata, masti, kalcija, željeza, fosfora i dr.

Nedostatna i jednolična prehrana nažalost može uzrokovati poremećaje mineralizacije mliječnih zubi u djeteta. Osim toga,  izbalansirana prehrana, bez previše šećera te mekane i kašaste hrane, će pridonijeti manjem stvaranju naslaga na zubima i smirivanju eventualne upale zubnog mesa.

Izbalansirana prehrana će pridonijeti manjem stvaranju naslaga na zubima
Izbalansirana prehrana će pridonijeti manjem stvaranju naslaga na zubima

Oralna higijena neophodna je za trudnice

Što se tiče posjeta stomatologu, naglasak na taj aspekt treba staviti već u prvom tromjesečju trudnoće.

Uz to, neophodna je i dobra oralna higijena, pranje zubiju poslije svakog jela, kako bi se naslage hrane i kamenca na zubima koji vode k upali otklonili.

I u drugom se tromjesečju trudnicama preporučuje da se vrlo ozbiljno pridržavaju savjeta o higijeni usne šupljine. Liječenje zuba je u ovom razdoblju trudnoće relativno sigurno.

Ako postoji potreba, treće je tromjesečje najpogodnije vrijeme za terapiju upale i otoka desni. Posjeti stomatologu trebaju biti kratki, jer se u to vrijeme trudnica već neugodno osjeća u zubarskoj stolici.

Zapamtite, posjet stomatologu za vrijeme trudnoće može samo pomoći, nikako naškoditi vašoj bebi.

Stoga je, na znak prvih problema, u vašem, ali i interesu vaše bebe, najpametnije čim prije zakazati termin kod stomatologa.

Zatražite pregled još danas