Sve što trebate znati o zubnim krunicama

Što su i koliko traju zubne krunice?

Koliko god pazili na zube, redovito posjećivali stomatologa, održavali pravilnu oralnu higijenu, koristili zubni konac, interdentalne četkice i pratili sve novitete na tržištu vezano uz brigu o zubima, nažalost niste osigurani od mogućeg oštećenja zuba ili zubi. 

Oštećenja zuba ne nastaju samo radi karijesa ili drugih bolesti zuba, mogu biti uzrokovana i traumom zuba, primjerice udarcem, padom, puknućem uslijed konzumacije tvrde hrane i slično.

U tom je slučaju vrlo važno zub izliječiti. Ako se dogodi takvo oštećenje zuba da se on mora vaditi i njegov korijen, tada preostaju implantati ili most kao rješenje. Međutim, ako se radi samo o oštećenju krune zuba, a korijen je sačuvan, tada se ugrađuju zubne krunice

Zubne krunice vs. Ljuskice

Radi se, dakle, o protetskom nadomjestku koji predstavlja trajno rješenje za oštećeni zub. Glavni cilj ugradnje zubne krunice je poboljšanje estetike zuba ili povratak njegove funkcije.

Kako bi se ugradila zubna krunica nužno je izbrusiti dio zdravog zuba na koji će se zubna krunica ugraditi. 

Kod malog oštećenja mogu se umjesto zubnih krunica ugraditi ljuskice

Ako se radi o malom oštećenju zuba, a najveći njegov dio je sačuvan, uglavnom se ugrađuju ljuskice koje ne iziskuju veće brušenje preostalog zdravog dijela zuba. I to samo u slučaju kad nije ugrožena čvrstoća oštećenog zuba. U protivnom se zub mora stabilizirati, što ljuskice ne omogućuju, ali omogućuju zubne krunice.

Krunica vs. Implantat

Zubne krunice su bezbolnije, jeftinije i brže rješenje od zubnih implantata, ali ne i bolje, prvenstveno zato što iziskuju brušenje zdravog dijela zuba. Međutim, kod njih je, u odnosu na ugradnju implantata, cijela procedura brža, a i smanjena je mogućnost oticanja okolnog tkiva nakon zahvata. 

Precizno uzimanje otiska zuba važno je za izradu krunice

Ako je sačuvan korijen zuba i zub je zdrav, uglavnom se ugrađuju zubne krunice. No, ukoliko se radi o oštećenju više zuba ili zubnog korijena, njihova ugradnja nije moguća. Tada se ugrađuje implantat na koji se, u završnom dijelu liječenja, jednako tako ugrađuje krunica. Ugradnja implantata traje mjesecima dok postupak ugradnje zubne krunice može biti gotov kroz dva tjedna od uzimanja otisaka.

Vrste zubnih krunica

Zubne krunice uglavnom se izgrađuju do metal keramike ili keramike

Metal keramika je najstariji materijal za izgradnju zubnih krunica. Njihovu osnovu čini metalni dio na koji se kasnije montira keramički završetak kako bi zubi dobili prirodnu boju i izgled. Takve krunice odlikuje iznimna čvrstoća, baš zbog ugrađenog metalnog dijela. Ujedno, u odnosu na keramičke krunice, metal keramičke su jeftinije i smatraju se standardom u stomatologiji.

Nedostatak takve krunice jest što s vremenom dolazi do promjene na materijalima, a metalni dio može dovesti do pojave sivog ruba i karakteristične sive boje zubiju, odnosno krunice. Takvu je krunicu potrebno promijeniti.

Keramičke krunice su u potpunosti izrađene od keramike i predstavljaju najbolje rješenje. Estetski vjerno imitiraju boju zuba pa je gotovo nemoguće uvidjeti razliku između prirodnog zuba i zubne krunice. One se preporučuju prilikom ugradnje krunice na prednjim zubima.

Nedostatak keramičke krunice je smanjena otpornost na oštećenja u odnosu na metal keramičke krunice. Lakše pucaju i lakše se oštećuju.

U novije vrijeme vrhunske krunice izrađuju se CAD-CAM tehnologijom koja ubrzava cijeli proces izrade krunice, preciznija je od starijih tehnologija izrade zubnih nadomjestaka, a oni savršeno sjedaju na mjesto nakon ugradnje. Ova tehnologija zahtijeva vrhunskog stručnjaka s velikim iskustvom ugradnje.

Vijek trajanja zubnih krunica

Vijek trajanja zubnih krunica ovisi o mnogo faktora. Prvenstveno stručnosti ugradnje i kvaliteti izrade krunice, o kasnijoj oralnoj higijeni, pravilnosti zagriza, zdravlju okolnih zubi, ali i o genetici te stanju zubnog mesa i kostiju čeljusti.

Prosjek trajanja zubne krunice jest od 10 do 15 godina, nakon čega se ona mora zamijeniti novom.

Budite svjesni da su zubi ispod ugrađene krunice i dalje podložni karijesu pa higijeni usne šupljine morate posvetiti povećanu pažnju.

Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, javite nam se s povjerenjem da zajedno kreiramo vaš novi osmijeh.

 

Kontaktirajte nas za sva pitanja i nedoumice