Božićni kolači i zubi: toliko ukusni, a toliko štetni za zube

Počastite se slatkim, ali pripapizite na količinu

Vjerojatno cijeli život slušate kako previše slatkog šteti zubima. 

I to je istina. 

Preporučeni unos šećera je 5 posto od sveukupnog dnevnog unosa kalorija, a većina nas ipak malo pretjera. Radi se o svakodnevnoj konzumaciji od otprilike 10 posto. 

A sad su ovdje i božićni blagdani koji su prepuni slastica. Božićni keksi, torte, kuća od medenjaka, kremasti kolači…

Mmmmm…. Koliko tek onda pojedemo šećera? 

Savjetujemo da ovog Božića malo pripazite jer prehrana bogata šećerom potiče nastanak karijesa i druge zdravstvene probleme kao što su pretilost, dijabetes, bolesti srca i visoki krvni tlak.

Kako šećer utječe na nastanak karijesa

Šećer stvara plak na zubima zbog kojeg nastaje karijes

Ovisno o količini, vrsti i obliku u kojem konzumirate šećer, u toj mjeri štetite i zubima. No, svejedno radi li se o maloj, srednjoj ili većoj količini, rezultat će s vremenom uvijek biti isti - nastanak karijesa.

Karijes dolazi od latinske riječi koja znači propadanje, a nastaje kad se bakterije u ustima hrane ostacima ugljikohidrata na zubima. Ti ugljikohidrati su ostaci rafiniranog šećera koji se nalazi u keksima, bombonima i drugim poslasticama, a također može doći i iz zdrave hrane kao što su cjelovite žitarice, povrće i voće.  

Čak i uz redovito četkanje zubi, teško je da ćete se riješiti svih ostataka ugljikohidrata.

Šećer utječe i na razvoj zubnog plaka

Karijes nastaje zbog zaostalih ugljikohidrata na zubima

Šećer isto tako utječe i na razvoj zubnog plaka. Iako se plak stvara nakon svakog obroka, on se povećava unosom šećera.

Ako se zubi pravilno ne iščetkaju, plak malo po malo nagrizuje tvrdu vanjsku caklinu zuba što rezultira rupicama na površini zuba. Ove rupice znak su prve faze formiranja karijesa, a ako se ne liječe mogu učiniti veliku štetu na zubima.

Na primjer, kiseline i bakterije koje žive u plaku mogu probiti i dublje slojeve zuba sve do kad ne dođu do krvnih žila i živaca u zubima. Karijes također utječe na pulpu zuba, kao i na korijen koji podupire zub, a može uzrokovati i ozbiljne bolove u zubima te njihovu pretjeranu osjetljivost. 

Isto tako, pretjerana i česta konzumacija šećera može uzrokovati:

  • promjenu ugriza usne šupljine (način na koji gornji i donji zubi dolaze zajedno)
  • smanjenje veličine stražnjih zubi
  • gubitak zubi i/ili vađenje pokvarenih zubi
  • potrebu za operacijom usne šupljine
  • potrebu za zubnim implantantima

Spriječite probleme sa zubima koje uzrokuje šećer

Pripazite na slatko i čistite zube koncem jednom dnevno

Šećer je gotovo u svemu što svakodnevno jedemo, no karijes i ozbiljniji problemi usne šupljine mogu se vrlo lako spriječiti.

  • četkajte zube najmanje dva puta dnevno
  • čistite zube koncem jednom dnevno
  • upotrebljavajte vodicu za usta
  • posjećujte stomatologa barem dva puta godišnje
  • izbjegavajte hranu bogatu šećerom

Idite korak dalje i smanjite ukupnu konzumaciju šećera: 

  • svakodnevna prehrana bi se trebala sastojati od 5 glavnih skupina hrane
  • jedite više proteina koji će obuzdati žudnju za slatkišima (govedina, piletina, mahunarke...)
  • konzumirajte svježe povrće i voće, mliječne proizvode i cjelovite žitarice
  • pijte mnogo vode (može i onu s okusom)
  • smanjite konzumaciju voćnih i gaziranih sokova
  • izbjegavajte ljepljive i medene bombone koji se lijepe za površinu zubi
  • konzumirajte sir poslije slatkiša jer će neutralizirati štetne utjecaje kiseline u usnoj šupljini
  • pažljivo čitajte etikete proizvoda jer mnogo proizvoda koji ne sadrže šećer ili imaju nisku razinu šećera ipak sadrže umjetna sladila koja također stvaraju kiselinu u usnoj šupljini

Božićni kolači samo su jedan od razloga zašto nastaje karijes

Na kraju, šećer je samo jedan od mnogih ugljikohidrata zbog kojih ćete se naći na stomatološkoj stolici, pa nemojte još u potpunosti odbaciti sve slatkiše.

Radije razmislite kada i koliko često jedete ili pijete slatko. Grickate li slatkiše više puta tijekom dana ili se obično radi o desertu nakon večere? 
Štetne kiseline se stvaraju u svega 20 sekundi u usnoj šupljini, a tek se za pola sata neutralizira njihovo štetno djelovanje. 

Tako 3,5 dcl gaziranog soka manje šteti zubnoj caklini ako se ispije u svega nekoliko minuta, nego da tih 3,5 dcl ispijamo nekoliko sati. 

A desert nakon večere će ostaviti manje štetnog traga na zube od čestog grickanja keksi tijekom dana. 

Vidite kako se ipak ne morate odreći slatkiša tijekom božićnih blagdana? Ne bi to od nikoga tražili, bez brige.

Samo pripazite koliko i kada jedete slatko. 

Poslije božićnih blagdana, slobodno nas posjetite kako bi resetirali vaše zube u stanje u kakvom su bili prije hrpe medenjaka smiley

Dogovorite pregled