Zašto su zubi osjetljivi i kako smanjiti osjetljivost?

Sladoled je užitak, a bio bi još veći užitak kada kod svakog liza ne bi boljeli zubi

Svaki liz sladoleda izaziva bolnu grimasu na vašem licu? Isto tako loše se osjećate kada popijete gutljaj vrućeg čaja ili hladne vode? 

Zubi ne izazivaju samo bol kada konzumirate vruće ili hladne napitke ili hranu. Zbog njih vam rečenica stomatologa “Sada ću samo to još posušiti zrakom” zvuči prilično strašno, a ponekad vas zubi zabole i tijekom četkanja. 

Niste jedini, mnogi ljudi muke muče s osjetljivim zubima.

Zašto su mi zubi osjetljivi?

Kod zdravih zubi sloj zubne cakline štiti krune zuba. Ispod linije desni nalazi se sloj koji se zove cement zuba čiji je zadatak štititi korijen zuba, a ispod cakline i zubnog cementa nalazi se dentin. Dentin je  rjeđi je od cakline i cementa, a sadrži tisuće malih tubula - malih šupljih cjevčica i kanala.

Kada dentin, cement ili caklina počinju gubiti svoja zaštitna svojstva hrana, piće i zrak kroz male cjevčice dolaze direktno do živčanih završetaka skrivenih ispod desni. I javlja se poznata neugodna bol.

Uzrok osjetljivosti zuba mogu biti:

  • karijes 
  • oštećena zubna caklina
  • oštećeni zubi 
  • istrošeni zubni ispuni (plombe)
  • upaljeno zubno meso i gingivitis
  • izbjeljivanje zubi.

Karijes je najčešća bolest koja se javlja na zubima. Ako se ne liječi na vrijeme može uništiti zub do mjere da mu nema spasa. No karijes napada zube i zubnu caklinu pa hrana i piće (pa i zrak) direktno dolaze u doticaj sa živcima. Isto se događa i ako je zub fizički oštećen tj. nedostaje mu poneki dio ili su se oštetili zubni ispuni - plombe

Još jedan česti uzrok osjetljivih zubi je oštećena zubna caklina. Hrana i piće koje sadrže pojedine kiseline i visoki udio šećera kroz oštećenu zubnu caklinu opet lakše prolaze do živaca i uzrokuju poznatu bol.

Upaljeno zubno mesto i gingivitis pak direktno utječu na smanjenje dentina i osjetljivost zubi.

Što učiniti ako su mi zubi osjetljivi?

Ako znate uzrok, možete riješiti i posljedicu. 

1. Nježno sa zubnom caklinom

Zubna caklina prva je linija obrane zuba. Vrlo je lako možete uništiti ako zube četkate prečvrsto i pregrubo. Takvim četkanjem možete doista napraviti rupu u zubu, ali i raskrvariti desni. Obavezno koristite mekanu četkicu za zube, a četkajte pod kutem od 45 stupnjeva kako bi caklina ostala na mjestu.

Zubna caklina može se oštetiti prilikom četkanja zubi
Niste manje mačo ako četkate nježno. Blagim pokretima čuvate zubnu caklinu

 

Ako vam je caklina oštećena, pripazite na to da je dodatno ne oštećujete i pokušajte izbjegavati žvakanje bombona, slatkih žvaka, gaziranih sokova i pića punih šećera. 

Pokušajte grickati sir, povrće i voće i piti jogurt. Ta će hrana ovlažiti usta i pomoći u borbi protiv bakterija. 

Kod oštećene cakline česta pranja zubi neće vam pomoći već odmoći, a ako ih perete svaki put nakon jela, pričekajte sat do dva. Nakon jela kiseline nagrizaju zubnu caklinu i treba joj neko vrijeme da se oporavi, a četkanjem tijekom oporavka je možete samo dodatno ugroziti. 

2. Odgodite izbjeljivanje zubi

Nakon tretmana izbjeljivanja zubi vrlo lako može se javiti osjetljivost zubi. Ako već imate osjetljive zube, izbjeljivanje bi trebali odgoditi.
Također, paste za zube koje se reklamiraju kao rješenje za bijele zube u sebi često sadrže vodikov peroksid (hidrogen), sastojak koji također može narušiti čvrstoću zubne cakline. Pročitajte sastojke i prestanite ih koristiti ako sadržre hidrogen. 

3.Koristite paste  za osjetljive zube

Na tržištu postoje zubne paste dizajnirane baš za osjetljive zube. Sadrže sastojke koji blokiraju putovanje boli izvana prema živcima zuba.

4. Posjetite stomatologa

Jedino stomatolog može ukloniti karijes, popraviti vam istrošeni zubni ispun (plombu) ili riješiti problem uništenog zuba
Stomatološka ordinacija prvo je mjesto koje morate posjetiti kada vam nešto nije u redu sa zubima.

Pravilno provođenje oralne higijene te redoviti posjeti stomatologu najbolja su zaštita zdravlja zubi.
 

Naručite se za pregled