6 stvari koje slina može otkriti o vašem zdravlju

Što slina otkriva o zdravlju?

Svakog dana naša usta proizvedu 1,5 litara sline.

Zvuči pomalo ljigavo, zar ne?

I kao svi normalni ljudi, slini ne pridodajete previše pozornosti. Zapravo ni ne razmišljate o njoj osim kad ne zaslinite jastuk tijekom noći.

No jeste li znali da je slina jedna od najpodcjenjenijih tjelesnih tekućina?

“Ako su oči prozori duše, usta su prozor zdravlja”

Osim što slina radi ono očito - štiti zube od propadanja i sprječava razvoj bakterija, ona također ima glavnu ulogu za zdravlje cijelog tijela. Ključna je karika za pravilnu razgradnju hrane, pravilnu probavu  i za rješavanje ostatka hrane sa zubiju.

Isto tako, slina je jedan je od najboljih indikatora zdravlja. Ako vas je zatekla bolest ili patite od infekcije ili ste pod stresom, veliki su izgledi da će se te bolesti izravno odraziti na slinu.

Slina je zapravo kao onaj prsten koji mijenja boju prema raspoloženju. Ako je kamen crne boje to znači da ste pod stresom, a ako je plave to znači da ste sretni.

Pa što sve slina može reći o vašem zdravlju?

1. Uzimate krive ili previše lijekova

Slina se u ustima stvara svake minute, pa je i logično da na nju utječe svaki zalogaj hrane ili bilo koja druga stvar koju stavljate u usta.  

Ako primijetite da je slina previše ljepljiva ili gusta, moguće je da organizam nije u mogućnosti proizvesti dovoljno sline. Najčešći razlog spore proizvodnje sline su lijekovi kao oni protiv prehlade i alergija.

Naime, ovaj tip lijekova u organizmu ponaša se kao spužvica za pranje suđa. Upijaju vodu kao ludi! A zbog dehidracije tijela, često dolazi do bolesti desni i propadanja zuba.

2. Uznemireni ste, nervozni ili pod stresom

Ako su vam suha usta, to bi mogao biti znak da ste pod stresom

Kad ste nervozni, zabrinuti, uznemireni ili pod stresom, organizam prestaje proizvoditi slinu, pa usta postanu suha. A mnogi će se složiti s nama da je suhoća u ustima jedan od najneugodnijih osjećaja.

Em smo non-stop žedni, ne uživamo toliko u ukusnom komadu pizze jer ne osjećamo okus hrane (kao kad smo bolesni) te teško gutamo i govorimo.  

Dakle, ako često imate suha usta, to bi mogao biti znak da se trebate malo opustiti i ne brinuti previše.

Uz nervozu, suhoća usta jedan je od prvih simptoma šećerne bolesti, pa ako sumnjate da bi mogli patiti od šećerne bolesti ili dijabetesa, svakako se javite liječniku.

3. Emocionalno ste osjetljivi

Ako je u slini neuravnotežena količina hormona stresa kortizola to bi mogao biti znak da ste u zadnje vrijeme osjetljiviji na stresne situacije.

Kortizol je poznat kao hormon stresa jer se stresom aktivira njegovo lučenje, pa je ovaj laboratorijski test sve prihvaćeniji u krugovima liječnika koji njegovim mjerenjem u slini otkrivaju boluje li osoba od depresije, hipertenzije ili dijabetesa.

4. Anemični ste

Stanite pred ogledalo i isplazite jezik. Ako je jezik blijede boje i imate suha usta, veliki su izgledi da organizmu nedostaje željeza.

Ako je jezik bijele boje to bi mogao biti znak da organizmu nedostaje željeza

Zašto je željezo uopće bitno? Jer pomaže u održavanju imunološkog sustava i daje nam potrebnu energiju za obavljavnje svakodnevnih aktivnosti.

Bez dovoljno željeza, tijelo ne može proizvesti dovoljno hemoglobina - prigmenta u crvenim krvnim stanicama koje jeziku daju onu zdravu crvenu boju.

Naš savjet je da u prehranu dodate više namirnica bogatih željezom. Na primjer, grah, leća, meso, plodove mora i tamno zeleno lisnato povrće kao što su špinat, kelj i blitva.

5. Nedostaje vam cinka ili imate bolest desni

Ako u ustima imate osjećaj kao da ste lizali limenku ili jeli komadiće željeza, to bi mogao biti znak da bolujete od upale desni ili organizmu nedostaje cinka.

Ovom željeznom okusu su skloniji vegetarijanci i vegani jer je cink mineral kojeg uglavnom nalazimo u životinjskim proizvodima.

Ako ste “svejed” jedite više govedine, rakova, žitarica i svinjskih kotleta na žaru. Vegetarijanci svoj udio mogu dobiti od mahunarki, pšeničnih klica, sjemenki bundeve i mliječnih proizvoda.

6. Nesvjesno dišete na usta

Disanje na usta isušuje slinu, pa se u ustima stvara više bakterija

Ako je slina ljepljiva, to može biti znak da ste zaboravili disati na nos. Disanje na usta jedan je od direktnijih načina koji štete higijeni usne šupljine jer tako gubite slinu i isušujete usta.

Slina je prirodno dezinfekcijsko sredstvo za usnu šupljinu, pa njezin nedostatak iz usne šupljine stvara pogodno tlo za razvoj bakterija i karijesa, a popratni simptom je loš zadah iz ustiju. 

Disanje na usta također može upućivati i na apneju - težak poremećaj disanja u spavanju. Ako sumnjate da bolujete od apneje savjetujemo da što prije posjetite liječnika.

Nakon čitanja bloga, isplazite jezik i provjerite slinu. Jesu li vam  usta suha? Ili imate bijeli jezik? A možda niste sigurni što vam je, ali znate da vam nešto je?

Dogovorite pregled sa stomatologom (možete i kod nas), pa da vidimo brinete li bez veze ili je ipak u pitanju nešto ozbiljnije.

U svakom slučaju, uvijek smo dostupni i nemojte nas se bojati smiley

Dogovorite pregled