Škrgutanje zubima: zašto se javlja i kako ga se riješiti?

Daj probudi se! Ne mogu spavati od tebe, stalno škrgućeš zubima.
Kako da znam što radim u snu?

Ako ste vi ili netko s kime dijelite sobu imali problema sa škrgutanjem zubima vjerojatno ste bar jednom vodili ovakav razgovor. 

Taj scenarij, u kojem vas netko može upozoriti na škrgutanje bolji je za zube. Tada svom stomatologu već dođete u potrazi za rješenjem problema. 

Lošiji scenarij kod škrgutanja zubiju (na koji češće nailazimo) je kada smo mi stomatolozi ti koji pacijenta moramo upozoriti kako su mu zubi istrošeni i uništeni te da se nešto mora poduzeti.

Škrgutanje zubima ili bruksizam je problem koji se javlja u bilo kojoj životnoj dobi, zube jedne o druge tijekom sna pritišću i djeca, ali odrasli.

U nekim slučajevima škrgutanje zubi je vrlo blago i ne zahtijeva posebni tretman, u drugima je opasan jer dolazi do velikog oštećenja zubiju, ali i viličnih kosti, čeljusnog zgloba, a pate i mišići lica.  

Zanimljivo je da djeca škrguću više no odrasli. Zabilježeno je da djeca najčešće stišću zube između treće i desete godine, a spontano prestaju do 13 godine. Kod tinejdžera i odraslih trajanje bruksizma zavisi o njegovu uzroku.

Kako prepoznati simptome škrgutanja zubima

Bolni mišići lica mogu biti simptom bruksizma Bol u vilici može biti simptom bruksizma Bol u vilici može biti simptom bruksizma

Poremećaji i bolesti nisu toliko opasni ako se na vrijeme prepoznaju simptomi. 
Škrgutanje zubima možete otkriti ako:

  • Osoba s kojom dijelite sobu vam je rekla da tijekom noći proizvodite strašne zvukove zubima.
  • Ujutro se mišići lica ritimički stišću i otpuštaju (nastavljaju rad od noći) 
  • Jutra počinju dosadnom glavoboljom. 
  • Mišići lica vas bole od jutra.
  • Desni su nadražene, a zubi i plombe su oštećeni od pritiska zubiju jednih na drug

Trajanje, uzroci i liječenje bruksizma

Trajanje bruksizma ovisi o njegovu uzroku:

  • Ljudi tijekom noći škrguću jer se tako organizam riješava stresa
  • Stiskanje čeljusti velikom snagom dešava zbog dentalnih problema: slomljenog zuba, izvađenog zuba ili nepravilnog zagriza.
  • Škrgutanje zubima je nuspojava uzimanja pojedinih antidepresiva

U slučaju škrgutanja zubima zbog stresa, ono može trajati i više godina, sve dok postoji stresna situacija. Ako je škrgutanje posljedica dentalnih problema prestat će kada se zubi saniraju i isprave. 

U slučaju stresom izazvanog bruksizma on se rješava posjetom pshilogu ili psihijatru (koji bi trebao pripisati i druge antidepresive ako je škrgutanje nuspojava). Mi, stomatolozi, pomažemo pri ublažavanju posljedica. 

U laboratoriju Poliknike Galeković za svakog pacijenta možemo izraditi posebnu udlagu koja sprječava dodirivanje zuba prilikom škrgutanja i opušta vilicu.

Udlaga sprječava dodirivanje zuba

Ako se pak bruksizam javlja zbog nedostajalog zuba ili lošeg zagriza to se puno lakše rješava konzervativnom stomatologijom. Popravimo zagriz ili puknuti zub i više nema ni potrebe za udlagama :) 

Primijetite li neke od simptoma bruksizma nemojte oklijevati s pozivom, mi ćemo vam pomoći. Uz pravovremeno liječenje bruksizam neće predstavljati veći problem. Obratite nam se ako ste slomili zub, ispala vam je plomba ili ste primijetili kako su vam zubi kraći.

 

Zakažite svoj termin