Prvi put kod zubara - što očekivati?

saznajte_sto_ocekivati_kod_stomatologa

Idete li prvi put kod zubara? Ili je jednostavno prošlo previše vremena otkad ste očistili i provjerili zube? Bez obzira na okolnosti, pacijenti uvijek žele znati što će se dogoditi i kako će se proces odvijati.

U Poliklinici Galeković, možete očekivati stomatološko iskustvo ispred svog vremena - iskustvo usredotočeno na vašu udobnost i dobrobit iznad svega.

Naš je cilj pružiti prijateljsko okruženje u kojem se možete ugodno raspitivati o svemu, a pritom uživati u najvišoj razini stomatološke skrbi.

Kako će izgledati vaš prvi posjet

Prvo, novi pacijenti dobivaju temeljit pregled kako bi se procijenilo trenutno zdravlje zuba i potrebe za liječenjem. To uključuje stomatološki pregled i ažurirane rendgenske snimke.

Čak i ako ste u prošlosti radili rendgenske snimke, potrebno ih je ponoviti kako bi se utvrdilo trenutno stanje.

Rendgenske snimke su vrijedan alat za dijagnosticiranje i procjenu potencijalnih problema koje pregled okom ne može pokazati. Stomatolog može napraviti rendgenske snimke i vidjeti rezultate u istom, početnom posjetu.

Standardna rutina, uz rendgensko snimanje je i topli razgovor o stanju vaših zubi, a nakon toga slijedi sam fizički pregled vaših zuba i desni.

U nastavku donosimo što možete možete očekivati kod prvog posjeta zubaru.

Detaljan pregled usne šupljine

Pregled počinje kada sjednete u udobnu zubarsku stolicu.

Izgled ordinacije Poliklinike Galeković.

Prvo što stomatolog gleda je stanje zubi i usta te traži potencijalne probleme kao što su:

  • Karijes
  • Upaljene desni
  • Veća količina kamenca i plaka
  • Krivi smjer rasta zubi

Tijekom pregleda zubar će i razgovarati s vama. Pitat će vas da li imate bolove u zubima, povećanu osjetljivost ili ste zabrinuti s izgledom zubi.

Prema tome pregled usne šupljine možete usporediti s odlaskom vašem lokalnom doktoru gdje se postavlja dijagnoza, a tek nakon toga slijedi tretman.

Rendgen zubi

Nakon pregleda zubar će vas uputiti da obavite rendgen zubi što je kratak i bezbolan proces.

Rendgen je metoda korištenja RTG uređaja koji služi za dijagnostiku i isticanje potencijalnih problema na temelju ortopan-a koji inače nisu vidljivi golim okom.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, rezultati rendgena mogu se podijeliti isti dan i spremiti u bazu gdje će biti dostupni za daljnje usporedbe ili dodatne preglede.

Čišćenje zubi

Postoje dvije osnovne vrste čišćenja zubi. Ovisno o stanju zubi, zubar će odlučiti kakvo čišćenje je najbolje za vas.

Pregled u ordinaciji Poliklinike Galeković.

Regularno čišćenje zubi je poseban tretman koji služi za odstranjivanje zubnog kamenca i bakterijskih obloga (zubnog plaka), pomoću posebnih zubarskih instrumenata, koje ne možemo sami očistiti četkicom.

Osim toga uklanjaju se pigmentacije na zubima i koristi posebna pasta za poliranje zubi, a na samom kraju se zubi premazuju fluorom koji jača zubnu caklinu.

Trajanje regularnog čišćenja ovisi o instrumentima kojima se služe zubari. Ako se radi o ručnim instrumentima tretman traje otprilike dva sata, a ako se izvodi ultrazvučnim instrumentima i pjeskarama (mineralnim solima) traje otprilike jedan sat.

Dubinsko čišćenje zubi je malo zahtjevniji tretman koji zubar provodi ako je uočio neke od sljedećih znakova:

  • Krvarenje desni
  • Crvene natečene desni
  • Kamenac je stvorio male džepove između zubi i desni koji sadrže opasne bakterije
  • Desni se polako odvlače od zubi
  • Zubi su klimavi
  • Loš zadah unatoč redovitom pranju i ispiranju

Tada zubar krene s odstranjivanjem zubnog plaka i toksina ispod linije desni i struganjem nakupina kamenca. Ako vam to smeta ili osjećate nelagodu, moguće je zatražiti lokalnu anesteziju.

Nakon toga se još samo moraju proći isti koraci kao za regularno čišćene zubi. Ovisno o stanju u kojem su vaši zubi, ovaj tretman će se morati ponoviti.

Izrada plana tretmana

Zadnja stvar koju možete očekivati kod prvog posjeta zubaru je plan tretmana. Naime, zubar će vam dati individualne upute za pravilnu oralnu higijenu i prema potrebi dogovoriti sljedeći posjet.

Neki od uobičajenih planova tretmana sadrže upute kao što su:

  • Pranje zubi tri puta na dan i poslije svakog obroka
  • Korištenje zubnog konca i vodice za ispiranje usta
  • Za osjetljive zube koristite posebnu zubnu pastu koja jača zubnu caklinu
  • Ako imate problema s krvarenjem zubnog mesa pazite kako perete zube i izbalansirajte prehranu (konzumirajte više vitamina C i kalcija).

Na vama je hoćete li se pridržavati tih uputa i redovito se javljati na preglede, kako bi vaš osmijeh bio lijep i blistav.

 

Zakažite pregled na vrijeme. Mi najbolje znamo što se dogodi odgađa li se odlazak zubaru predugo. Zbog toga smo stvorili ugodno okruženje, gotovo kao Wellness centar, koje je fokusirano na pacijenta i njihovo oralno zdravlje.

 

Dogovorite termin