Muče vas žuti zubi? Saznajte kako ih izbijeliti

bijeli-zubi-kucni-recept

Hm... po prirodi ste vesela osoba no rijetko kad se onako od srca nasmijete? Razlog nije u tome što vas je teško nasmijati, već svaki put razmišljate o svojem ne baš tako blistavom osmijehu. 

U današnje vrijeme teško je izbjeći sve čimbenike koji utječu na boju zubi. A njih ima mali milijun. Kava, čaj, cigarete, nepravilna higijena zubi, pa i genetika samo su neki od glavnih razloga zašto nemamo blistav osmijeh.

No da bi imali zdrave, jake i bijele zube prvo bi trebali znati kako loša prehrana zapravo šteti našim zubima.

Zašto zubi žute?

Zub se sastoji od četiri sloja tkiva:

  1. Zubna caklina. Čvrsto mineralno tkivo koje prekriva dentin te je prva i glavna linija obrane od utjecaja štetnih tvari.
  2. Dentin ili zubna kost. Čvrsto žuto tkivo koje izgrađuje najveći dio zuba i prekriven je caklinom.
  3. Cement. Mineralizirano vezivno tkivo koje prekriva dentin, a po građi je sličan kostima.
  4. Zubna pulpa. Ispunjava unutrašnjost zuba, a sastoji se od rastresitog vezivnog tkiva.

Upravo zubna caklina i dentin igraju najveću ulogu u boji zuba. Određena vrsta hrane i pića mogu izravno obojiti i s vremenom oslabiti caklinu. A kako ona slabi tako se otkriva žuti dentin koji se nalazi točno ispod nje.

Da bi imali što blistaviji osmijeh podijelit ćemo s vama par kućnih recepata za pripremu prirodnih pasta za zube. No imajte na umu da će ove paste pomoći samo pri izbjeljivanju zubi i da ih one neće ojačati.

Pa pogledajte koje to zubne paste možete pripremiti sami kod kuće :)

1. Soda bikarbona i obična voda

Soda bikarbona pomiješana s vodom ispušta slobodne radikale koji direktno napadaju mrlje na zubima uzrokovane dimom cigareta, kavom i crnim vinom.

Namočite četkicu u vodu, a zatim u soda bikarbonu. Četkajte zube oko dvije minute i isperite ih.

Ako vas zubno meso počne peckati odmah isperite zube vodom.

2. Soda bikarbona i sok od limuna

Soda bikarbona glavni je sastojak za većinu kućnih pasta za zube
Soda bikarbona glavni je sastojak za većinu kućnih pasta za zube

 

Sok od limuna bogat je vitaminom C koji odlično izbjeljuje zube. Zbog njegove jake kiselosti i visokog pH mora se pomiješati sa soda bikarbonom koja neutralizira tu kiselost.

Pomiješajte sodu bikarbonu sa sokom od limuna sve do kad ne dobijete pastu.

Dobro obrišite zube s papirnatim ručnikom i pomoću četkice nanesite pastu na zube. Ostavite je da stoji barem minutu i nakon toga isperite zube vodom.

3. Jagode, sol i soda bikarbona

Jagode su također bogate vitaminom C koji smanjuje zubni plak na zubima. Plak je zapravo naslaga na zubima prepuna bakterija i glavni je uzrok žućkastih zubi.

Baš kao soda bikarbona i sol djeluje kao abrazivno sredstvo koje poboljšava učinak uklanjanja mrlja i proces izbjeljivanja.

Za ovu pastu usitnite 2-3 jagode. U njih dodajte prstohvat soli i pola žličice sode bikarbone. Nakon što ste napravili smjesu, papirnatim ručnikom dobro obrišite zube i pomoću četkice nanesite smjesu na zube. Pustite je da odstoji pet minuta, a zatim je isperite.

4. Kokosov maslac

Možda na prvu zvuči kao ludost, no četkanje zubi kokosovim maslacem je jedan od najstarijih lijekova za zdrave zube. Neće direktno izbijeliti zube već će se riješiti svih bakterija u zubnom plaku koje čine zube žutima. Također pomaže u očuvanju zdravlja desni i zaslužan je za svjež dah :)

Ujutro prije pranja zubi, pomoću četkice ili prstiju prijeđite po zubima kokosovim uljem. Jako dobro namastite svaki zub i nakon pet minuta počnite pljuvati kokosovu mast. Isperite zube vodom i dobro ih očetkajte zubnom pastom :)

5. Lovorov list i kora naranče

U posudici izmrvite jednaku količinu lovorovog lista i sušene kore naranče. Dodajte malo vode kako bi se smjesa povezala. Pastu nanesite na zube i ostavite je da djeluje tri minute. Nakon toga isperite zube vodom i iščetkajte zube zubnom pastom.

Pripazite s korištenjem soda bikarbone

Važno je napomenuti kako ove paste za zube ne smijete svakodnevno koristiti.

Većina njih u sebi sadrži sodu bikarbonu koja prekomjernom uporabom može oštetiti caklinu pa će zubi biti osjetljiviji i povećat će se rizik od nastanka karijesa. Isto tako pripazite ako nosite aparatić za zube jer soda bikarbona može oslabiti ljepilo na aparatiću i stvoriti tamne mrlje na zubima.

Ono što zapravo pokušavamo reći je da za zdrave i bijele zube ipak morate redovito posjećivati zubara koji će najbolje znati očuvati vašu zubnu caklinu i izbijeliti zube.

Kojim metodama mi izbjeljujemo zube?

Dođite u Polikliniku Galeković i izbjelite zube :)
Dođite u Polikliniku Galeković i izbjelite zube :)

 

Prvo što trebate znati je da krajnji rezultat izbjeljivanja zubi varira od pacijenta do pacijenta, tj. tezultat će ovisiti u kojem stanju su bili zubi, njihovom sastavu te njihovoj reakciji na tretman.

Kod nas zube možete izbijeliti na nekoliko načina:

1. Metoda izbjeljivanja Beyond White Spa lampom

Nakon što vam očistimo zube od kamenca i ostalih nakupina, na zube nanosimo gel na bazi vodikovog peroksida kojeg 15-ak minuta osvjetljavamo plavim halogenim svjetlom.

Zbog halogenog svjetla, vodikov peroksid počinje ispuštati kisik koji ulazi u caklinu i dentin te mijenja boju zuba do nekoliko nijansi. Nakon toga se ponovno nanosi gel i postupak se ponavlja.

2. Pjeskarenje zubi

Pjeskarenje zubi je najmanje štetna i najjednostavnija metoda izbjeljivanja zubi. Ovom metodom uklanja se samo površinsko oštećenje cakline pa ima kratak rok djelovanja, a izuzetno je pogodan za pušačke pigmentacije.

3. Noćno izbjeljivanje

Noćno izbjeljivanje je zapravo metoda izbjeljivanja koja se primjenjuje kod kuće. Prema zagrizu vaših zubi napravi se udlaga u koju se stavlja poseban gel, a nosi se svake noći tijekom 8-10 dana.

Rezultati ovih metoda će uglavnom biti povoljni, no pravila nema. U većini slučajeva možete očekivati svjetlije zube za nekoliko nijansi, no nemojte očekivati razliku kao na reklamama :)

Da bi imali zdrave i bijele zube potrebno ih je svakodnevno četkati i odlaziti na preventivne preglede kod stomatologa.

Što još čekate?

Zakažite pregled :)