Pravilna njega zubi kod djece: kako ih prati?

Najvažniji koraci za pravilno četkanje zubi kod djece

Oralna higijena kod djece trebala bi započeti što je prije moguće.

To znači da je pravo vrijeme za higijenu dječje usne šupljine i prije nego li mališanima izraste prvi zub.

Tako bi trebali poslije svakog obroka pomoću mokre gaze ili mekane krpice očistiti unutrašnjost bebinih usta. Trljajte čistu krpicu oko bebinih desni kako bi se riješili plaka, a čim joj izbije prvi zubić vrijeme je za četkanje.

A kako četkati zubiće djeci?

Kako mališani rastaju, tako se pojavljuju i prvi zubići pa je vrijeme za jutarnje i večernje četkanje. Važno je da se djeca što prije steknu naviku četkanja zubi, a do njihove druge godine koristite samo četkicu bez zubne paste. Mališani su još ipak premali, a zbog ukusnog okusa zubne paste često je gutaju.

Navika pranja zubića stječe se od najranije dobi

5 koraka za pravilno četkanje zubi

  1. Koristite četkicu s mekanim vlaknima. Namočite četkicu u vodu i držite je pod kutem od 45 stupnjeva.
  2. Kružno četkajte sve zube pazeći da ne zahvatite zubno meso.
  3. Prednje zube perite kliznim potezima naprijed-natrag, a unutrašnju stranu zubi četkajte prema van.
  4. Na kraju iščetkajte jezik jer se na njemu skriva mnogo bakterija.
  5. Cijeli proces četkanja bi trebao trajati otprilike dvije minute.

Kako djecu naučiti da sami peru zube?

Vaš će mališan kroz neko vrijeme usvojiti rutinu četkanja zubi. Pratio je kako vlažite četkicu, kako i koliko paste za zube istiskujete na četkicu, koje pokrete radite četkicom… Ma sve je on shvatio. Čak je naučio i sam pljunuti pastu za zube.

No, nekako još i nije spreman sam čistiti zubiće, iako je već i vrijeme. Pa ako se vaš mališan opire, pokušajte ga nagovoriti na samostalno četkanje zubi pomoću ovih taktika:

Taktika#1: Neka mališan sam odabere četkicu i pastu za zube

Otiđite s mališanom do trgovine i neka on odabere svoju četkicu za zube. Vjerojatno će odabrati četkicu sa svojim najdražim likom iz crtića ili što šareniju.

Isto tako, neka sam odabere pastu za zube (onu dječju) jer će ga zabavne boje i razni okusi prije privući od dosadnih bijelih pasta.

Izabrati što šareniju četkicu za zube, misija je svakog mališana

Taktika#2. Smanjite očekivanja i ne odustajte

Vaše dijete vjerojatno neće moći samostalno očistiti sve desni ili prostore između zubića. Ipak ćete ga vi trebati kontrolirati.

U ovoj fazi je zapravo najvažnije da stvori naviku pranja zubi koju će s vremenom poboljšati.

Taktika#3: Izmjenjujte se

Ako ste stvarno zabrinuti da vaše dijete ne pere pravilno zubiće, pokušajte se izmjenjivati.

Ujutro neka on sam pere zube, a navečer vi. I tako će moći usvojiti naviku pranja zubi, a gledajući vas brže će naučiti kako pravilno držati četkicu i koje pokrete raditi prilikom četkanja zubi.

Taktika#4: Četkajte zube zajedno s njim

Kad je vrijeme za četkanje zubi, zašto se ne bi pridružili svojem mališanu?

Malo druženja tijekom dosadnog četkanja nikome neće odmoći. Štoviše, možda ćete nesvjesno produljiti vrijeme četkanja pa će tako vaš mališan još bolje i detaljnije oprati zube.

Isto tako, možete zaigrati i neku igru. Natječite se tko će bolje očistiti svaki zub ili duže prati zube.

Taktika#5: Posjetite stomatologa

S mališanom slobodno otiđite do stomatologa da mu pregleda sve zubiće. Neka ga tijekom pregleda pohvali kako se dobro brine o zubićima, toliko dobro da on ne mora ništa ni popravljati. 

Muke po pasti za zube: da, ne, kada?

Na tržištu postoji mnogo različitih pasta za zube. One koje izbjeljuju, paste u ludim bojama, paste s raznim okusima, paste namijenjene isključivo djeci, odraslima… Ma ima ih mnogo.

No ono što najviše zabrinjava je fluor koji se nalazi u većini zubnih pasta. Pa i dječjim. Naime do nedavno se fluor smatrao jednim od najzdravijih sastojaka svake zubne paste.

On je u najvećoj mjeri zaslužan za smanjenje karijesa, no ako ga djeca uzimaju u prevelikim količinama može se razviti i blagi oblik fluoroze - oštećenje zubne cakline zbog prevelike količine fluora za vrijeme rasta i razvoja.

Kada bi dijete trebalo započeti koristiti zubnu pastu?

Od 6 mjeseci do 2. godine

Izbjegavajte upotrebu zubne paste. Dovoljna je mala mekana četkica jer djeca vole okus paste za zube s fluorom, pa je progutaju umjesto da je ispljunu, a tek tada počinju problemi jer tako dijete unosi dodatne količine fluora u sebe.

Ako ipak odlučite koristiti pastu za zube, odaberite onu s koncentracijom od 500 ppm (parts per milion) fluora.

Od 2. do 6. godine

Započnite s upotrebom paste za zube. Iako na tržištu postoje dječje paste za zube s manjom količinom fluora za djecu, ipak bi preporučili da posegnete za onima bez fluora.

Paste za zube bez fluora teško je naći u običnim trgovinama, pa ćete ih morati potražiti u specijaliziranim trgovinama i drogerijama.

No, ako stomatolog procijeni da vaš mališan spada u rizičnu skupinu za nastanak karijesa, slobodno koristite pastu s fluorom (1000+ ppm), ali ne više od dva puta dnevno. Naravno, trebate je pažljivo dozirati - ne više od zrna graška.

Stariji od 6 godina

Djeca starija od 6 godina mogu koristiti zubne paste za odrasle, ali obavezno morate voditi računa o tome da je ne progutaju. Oni smiju koristiti zubnu pastu s koncentracijom od 1450 ppm fluora, ali prati zube samo dva puta na dan.

Pravilna njega zubi kod djece zahtijeva mnogo truda, volje i pažnje. Ako trebate dodatni savjet, slobodno nas kontaktirajte. Također možete dogovoriti i stomatološki pregled na kojem ćemo osobno objasniti vašem mališanu kako četkati zube. I naravno, pregledati te male zubiće. 

Dogovorite pregled što prije, i uz našu kvalitetnu pomoć neće biti potrebe za stalnim posjetama - tek dva puta godišnje.

 

Zakažite pregled za svog mališana