Pokvareni mliječni zubi - vaditi ih ili popravljati?

Djevojčica se smije

Svaki lijep osmijeh svoj dobar početak ima u zdravim mliječnim zubima. Mliječni zubi počinju se razvijati prije bebinog rođenja, a u pravilu počinju nicati između 4. i 7. mjeseca starosti. Redovnom kontrolom kod stomatologa, održavanjem oralne higijene i zdravom prehranom, mliječni zubići blistat će sve do pojave trajnih zuba.

Osim što čuvaju mjesto trajnim zubima, potiču normalan rast i razvoj čeljusti i omogućuju žvakanje,  mliječni zubi sudjeluju u stvaranju glasova te razvoju jasnog i razumljivog govora. Također, bitno utječu i na estetski izgled lica što pridonosi pravilnom psihičkom razvoju djeteta.

Ako mislite da je bebin bezubi osmijeh sladak, samo pričekajte dok se ne pojave njihovi prvi zubići. 

I mliječni zubi se mogu pokvariti

Zubi se kod djece mogu rano početi kvariti, budući da mliječni zubi imaju slabije mineralizirano zubno tkivo (caklinu) pa su manje otporni na djelovanje bakterija.

Rani dječji karijes ili karijes bočice, najčešća je bolest dječjih zubića s kojom se danas susrećemo.

Prvi mliječni zubi se mogu pokvariti.

Za nastanak dječjeg karijesa, osim nepravilne oralne higijene, najopasniji su zaslađeni sokovi, zaslađeno mlijeko, slatkiši i rafinirani ugljikohidrati. Oni se lako lijepe za zube i tako se dugo zadržavaju u ustima služeći bakterijama kao izvor hrane.

Vrlo je važno mliječne zube očuvati zdravima da svaki sljedeći zub, najprije mliječni, a potom i trajni, nikne u čistu usnu šupljinu u kojoj nema pokvarenih zuba, a prema tome ni bakterija.

Početni oblik karijesa koji se očituje kao bijele ili žute pjege na kruni zuba roditelji mogu prepoznati, a u tom slučaju je poželjno potražiti savjet i pomoć stomatologa.

Vaditi ili popravljati mliječne zube? 

Ako se karijes pojavi, zub treba popraviti jer, osim što pokvareni mliječni zub itekako može boljeti, važno je zadržati taj zub budući da on čuva mjesto svom trajnom nasljedniku.  

Ukoliko mliječni zub prerano bude uništen karijesom ili ispadne prije predodređenog vremena, može doći do preranog nicanja trajnog. Takav trajni zub može zauzeti “krivo mjesto” u zubnog luku. Sve to dovodi do kompresije, odnosno zbijenosti zubi i potrebe za nošenjem ortodonskih aparatića (mobilnih, fiksnih ili kombinirano).

Pokvareni zub treba liječiti  budući da on čuva mjesto trajnom zubu.

Također, proces izmjene mliječnih i trajnih zubi traje više godina i za to vrijeme se trajni zubi razvijaju u karioznom okruženju, ukoliko se mliječni zubi ne popravljaju. Najčešće nastradaju trajne šestice jer one su prvi trajni zubi koji niču i najdulje se “druže” s pokvarenim mliječnim zubima.

Iz navedenih razloga, mliječne zube važno je popravljati.

Redovitim posjetama stomatologu, karijes se otkriva u ranoj fazi pa je zubić puno lakše popraviti.

Vađenje pokvarenih mliječnih zuba se ne preporučuje, budući da su mliječni zubi namijenjeni čuvanju prostora za trajne zube i poželjno ih je ostaviti kako bi sami otpali.

Mliječne zube je potrebno popravljati.

Mliječni zubi često se rasklimaju sami, dovoljno da ih možete izvaditi vi ili vaše dijete, ali postoje određene situacije kada ih je potrebno prijevremeno izvaditi:

·         trajni zubi rastu ispod mliječnih koji imaju jak korijen

·         manjak mjesta u vilici za izbijanje trajnog zuba

·         upala

·         uznapredovali oblik dječjeg karijesa

Kada i zašto treba izvaditi mliječni zub, detaljnije možete pročitati u našem starijem blogu

Zdrava prehrana je najvažnija

Zbog velikog utjecaja prehrane na nastanak karijesa preporučljivo je imati redovite zdrave obroke te izbjegavati grickanje i zaslađena pića između obroka.

Čvrsta hrana, voće i povrće s vlaknima, mliječni proizvodi bogati kalcijem i fosfatima  - odličan su izbor za zdrave zube, dok slatkiši, grickalice, brza hrana, prehrana bogata šećerima - nisu.  

Pravilna oralna higijena – put do zdravih zubića

Čak i ako vaš mališan predano rukuje četkicom za zube u ustima, najvjerojatnije nije najefikasniji u čišćenju. Još mu neko vrijeme treba pomoć roditelja, u pravilo do kada ne savlada pisanje

Važno je što ranije stvoriti naviku redovitog pranja zuba kod djeteta jer će se time smanjiti mogućnost pojave raznih dentalnih problema kasnije u životu.

Pravilna oralna higijena je put do zdravih zubi.

I posjet stomatologu dio je brige za zube, a kada vašem mališanu nikne nekoliko zubi može postati pacijent odabrane stomatološke ordinacije. 

Na prvom pregledu dijete se upoznaje sa stomatološkom ordinacijom kao mjestom gdje se broje zubići i dobivaju nagrade za hrabrost čime se stvaraju pozitivna iskustva posjeta stomatologu.

Na redovitim posjetima (otprilike svakih 6 mjeseci) stomatolog može prepoznati karijes u ranim fazama i sanirati ga što će skratiti vrijeme terapije i za roditelje i za malene pacijente. 

Uz usvajanje pravilnih higijenskih navika svaki mliječni zub može doživjeti smjenu trajnog zuba u top formi. A takve, zdrave mliječne zubiće, Zubić vila najviše voli pokupiti ispod jastuka.

 

Zakažite prvi pregled