Koje vrste aparatića za zube postoje?

Fiksni aparatići za zube više se ne skrivaju

Aparatići za zube nisu novost u dentalnom svijetu, no još su uvijek relativno nov postupak za ispravljanje zubi kod odraslih osoba.

Prva asocijacija na aparatić je najčešće dijete školske dobi koje nosi mobilni aparatić ili “zvjezdice”.

No, čak se i “tvrdoglavi” odrasli zubi mogu ispraviti pravilnom ortodontskom terapijom, no ortodont je ipak osoba koja procjenjuje najbolju opciju za pacijenta.

Ortodontska terapija dugotrajan je proces

Glavna zadaća bilo koga aparatića je ispraviti krivi zagriz, odnosno pravilno poravnati zube. Istina je da je bolje što ranije početi s ortodontskom terapijom, no treba uzeti u obzir i rast čeljusti.

Ako se s terapijom završi prije završetka rasta čeljusti, postoji mogućnost da će se zubi vratiti u svoj početni položaj ili u drugi nepovoljan položaj.

Ortodontska terapija uključuje nekoliko posjeta

Ortodontska terapija dugotrajan je proces i uključuje brojne posjete ortodontu, no uvelike se isplati. Krivi zagriz nije samo estetski problem, on može utjecati i na zdravlje usne šupljine, govor te estetiku lica.

Glavna podjela aparatića za zube je ona na fiksne i mobilne.

Fiksni ili popularno zvani “zvjezdice” uživaju veliku popularnost kod svih generacija.  Ortodontska terapija fiksnim aparatićima kraće traje i većini pacijenata su ugodniji za nošenje.

Mobilni aparatići se lako mogu skinuti, no da bi djelovali potrebno ih je nositi većinu dana, no i s njima se postižu zavidni rezultati. 

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatići za zube zasigurno su najpopularnija metoda ortodontske terapije. Kada ga ortodont jednom postavi, on ostaje na zubima sve do završetka terapije, odnosno skidanja.

Fiksni aparatić sastoji se od dva glavna dijela: bravica koje se kompozitom pričvršćuju na prednju stranu zuba i žice (odnosno luka) koja se po potrebi steže. 

Žica fiksnog aparatića fiksira se gumicama

Iz tog je razloga potrebno redovito posjećivati ortodonta jer samo on može pravilno stezati žicu kako bi se dobio željeni položaj zubi. 

Trenutno na tržištu postoji nekoliko različitih vrsta bravica, a s obzirom na metodu pričvršćivanja žice na bravicu razlikujemo klasične i samoligirajuće.

Klasične bravice su ustvari bravice koje većina ljudi lako raspoznaje. Žica je na bravicu pričvršćena gumicom (u raznim bojama) ili žicom.

Samoligirajuće bravice u sebi imaju utor za žicu u koji ona sama “sjedne” i nije ju potrebno dodatno pričvrstiti.

Osim čelika, bravice se izrađuju i od prozirne i bijele keramike, te od plastike.

Postoji nekoliko vrsta bravica za aparatiće

Bijela i prozirna keramika smanjuju vidljivost bravica te im popularnost raste u posljednjih nekoliko godina. Kada se one spoje s bijelom žicom, takav fiksni aparatić postaje skoro pa neprimjetan. 

Osim fiksiranja aparatića na prednju stranu zubi, on se može staviti i na stražnju, za neprimjetno poravnavanje. No, to je moguće samo u slučaju kada zube nije potrebno drastično korigirati.

Mobilni aparatić za zube

Među mobilnim aparatićima razlikujemo klasične i moderne aparatiće. 

Klasični aparatići za zube povoljniji su od fiksnih aparatića i često se koriste za ravnanje dječjih zubi. Takav se aparatić sastoji od fiksne žice i plastičnog ili gumenog dijela u raznim bojama kako bi ga djeca lakše prihvatila.

Glavna odlika mobilnog aparatića je mogućnost skidanja, tako da je lakše prati zube nego s fiksnim aparatićem. 

Mobilni aparatić oblikuje se prema modelu zubala

Mobilni aparatić je potrebno skinuti kod jela i vratiti isključivo na čiste zube i nositi minimalno 14 sati kako bi se postigao željeni rezultat. 

Odrasli također mogu odabrati mobilni aparatić, no njima se preporučuje moderni, prozirni aparatić.

Prozirni mobilni aparatić (takozvani “clear aligner") novost je ortodonciji jer postoji tek 20 godina, a uključuje moderne tehnologije kao što je 3D modeliranje. 

Odličan je izbor za odrasle osobe koje žele ispraviti blage do srednje jake pomake zubi uz što manje uočljivi aparatić.

Proziran aparatić sličan je plastičnom retaineru, no izrađen je od puno kvalitetnijeg materijala te može služiti i za korekciju i za retenciju zubi.

Retaineri - zubne udlage

Nakon skidanja aparatića, odnosno nakon završetka korektivne faze ortodontskog liječenja slijedi retencijska faza.

Ukratko, u ovoj se fazi koriste specijalizirane udlage odnosno retaineri koji osiguravaju da se zubi ne vrate u svoj početan, “krivi” položaj.

Udlage sliče prozirnim aparatićima za zube

Razlikujemo fiksne i mobilne retainere. Fiksni retainer je žica koja se kompozitnim materijalom fiksira na stražnju stranu zubi i praktički je nevidljiva. Kada se jednom postavi, pacijent ne mora brinuti o pomicanju zubi i nošenju udlaga. Nakon što prođe dovoljno vremena ortodont skida žicu i provjerava položaj zuba.

Mobilni retaineri izgledom podsjećaju na klasične i moderne aparatiće za zube, a neki čak izgledaju i kao sportski štitnici. Oni su modelirani prema novom položaju zubi i sprječavaju njihovo pomicanje.

Nakon skidanja aparatića ortodont određuje intenzitet nošenja retainera za postizanje najboljih rezultata. Na početku je potrebno cijelo vrijeme nositi udlagu, a pri kraju retencijske faze tek sat do dva dnevno.

 

Ako imate pitanja o aparatićima za zube, slobodno nam se obratite, tu smo za vas.

Pošaljite nam pitanja