Putovanje i oralna higijena

Kako_na_putovanju_odrzavati_oralnu higijenu

Ako ste često na putu, vjerojatno uvijek sa sobom nosite četkicu i pastu za zube, zubni konac, vodicu za ispiranje usta (putno pakiranje) i sve ostale stvarčice koje i inače pakirate.

Ali što ako kozmetičku torbicu zaboravite kod kuće? Ako na vrijeme primijetite i usput kupite sve što vam treba, niste u problemu. No, što ako to primijetite tek kad treba oprati zube? Ili se nađete na kasnom poslovnom sastanku gdje iza jela trebate oprati zube, a nemate pribor ili adekvatno mjesto?

Prva pomoć za vaše zube

Svakome se može dogoditi da zaboravi pribor za oralnu higijenu. Neplanirani put, žurba, dekoncentracija, loša organizacija... tisuću je razloga. Na sreću, postoje metode za prvu pomoć dok ne dođete do trgovine ili kupaonice.

Umjesto četkice, možete upotrijebiti flanelsku krpicu za pranje lica – ima hrapavu površinu i dobro će ukloniti nakupljeni plak. A u nedostatku paste za zube, pokušajte doći barem do tekućine za ispiranje usta koja sadrži fluorid – tako ćete se djelomično riješiti bakterija.

Ako ste upravo jeli, a nemate pri ruci četkicuisperite zube s malo vode – tako ćete za samo 30 sekundi oslabiti kiseline koje kvare zube za više od 30%. No, nakon toga što prije operite zube.

Birajte hranu

Postoje i neke namirnice koje vam mogu pomoći u oralnoj higijeni ako se nađete u neprilici bez četkice i paste.

Voće

Jagode mogu poboljšati izgled vašeg osmijeha. Naime, istraživanja su pokazala da one imaju blago izbjeljujući utjecaj, a sadrže i jabučnu kiselinu, za koju je poznato da uklanja mrlje sa zuba. No pripazite da ih konzumirate neposredno nakon obroka i da ne pretjerate, jer i tu vrijedi pravilo konzumiranja voća tek u određenim količinama, zbog šećera koji sadrže. Pripazite i ako volite tamno bobičasto voće kao što su trešnje ili borovnice, jer one, kao i kava, čaj i crno vino, mogu ostaviti mrlje na zubima.

Jabuke sadrže fosfor, kalcij i flour te sprječavaju razvoj karijesa, a dokazano je i da ovo voće bolje čisti zube od bilo koje četkice djelujući dvostruko – mehanički i fizički.

Povrće

Žvakanjem sirove mrkve se stimulira proizvodnja sline, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna mrkve djeluju kao četkica za zube i desni.

Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje tvari koja neutralizira bakterije koje izazivaju karijes. Uz to, ova namirnica žvakanjem prodire između zubi, masira desni i čisti usnu šupljinu.

Mliječno

Uz prvu pomoć jabukama ili mrkvom, pokušajte ujutro izbjegavati voće, a umjesto toga grickajte sir – on pojačava lučenje sline i neutralizira kiselinu. Voće sadrži šećer pa ukoliko nemate sa sobom pribor za pranje zubi, izbjegnite ga.

Sve vam ovo može pomoći pri oralnoj higijeni, ali na kratke staze pa pokušajte što je moguće prije pribavite pribor za higijenu zubi i oprati ih četkicom i pastom.

Uživajte na putovanju pa rezervirajte termin za pregled