Kako čašica alkohola prije spavanja može upropastiti vaše zube?

Kako alkohol šteti zubima?

Svi znamo da grickalice, slatkiši i gazirani sokovi ne čine nikakvu uslugu našim zubima. 

Zbog ovih namirnica zubi se kvare, dobivaju žućkastu boju, a ponekad jedan po jedan nestaju.

No što je s ispijanjem alkoholnih pića? 

Tijekom blagdana nas je većina pretjerala s božićnim keksićima i kojom čašom vina, no u tom kratkom vremenu ove namirnice neće toliko naštetiti organizmu ni zubima.

Ipak, jeste li znali da i samo jedna čašica vina prije spavanja može isušiti usta, ukloniti kalcij iz zubi i prouzročiti loš jutarnji dah? Evo još nekoliko posljedica koje alkohol ostavlja za sobom.

1. Zbog alkohola se povećava razina kiseline u ustima

Kad jedemo kiselu hranu ili piće, npr. agrume, voćne sokove, kavu, pa čak i čokoladu, počinje se topiti zubna caklina (zaštitni premaz kalcija na zubima).

Kiselina ustvari omekšava caklinu pa se zbog toga iz cakline luči kalcij koji je prijeko potreban za zdravlje zubi. Kad se caklina istroši, živci zuba su izloženiji na vanjske utjecaje što dovodi do osjetljivosti i boli. 

Većina alkoholnih pića, gaziranih i voćnih sokova je vrlo kisela.

U pravilu, suha i pjenušava vina su najgora od svih alkoholnih pića jer su bogata mjehurićima ugljikovog dioksida koji je kiseli.  Ako već nešto morate popiti, odaberite prošek ili šampanjac.

Iako ni crveno vino nije dobro za zube, u pravilu je bijelo vino kiselije od crvenog pa odaberite crveno vino, a pivo je najmanje štetno za zube jer sadrži kalcij.

Jedan od trikova kako smanjiti kiselinu u alkoholnim pićima je dodavanje leda koji će razrijediti štetne posljedice.

2. Alkohol sa sobom ostavlja mrlje na zubima

Boja u alkoholnim pićima ostavlja mrlje na zubima

Kako kiselina u alkoholnim pićima omekšava i nagriza zubnu caklinu, malo po malo se izlaže unutarnji sloj zuba dentin koji je tamnije i žuće boje baš kao i naši zubi s vremenom.

Isto tako, boja u pićima dolazi iz kromogena koji je nusprodukt kiseline u alkoholu. Kromogeni se prianjaju na zubnu caklinu i polako je omekšavaju, pa je jedno od boljih rješenja piti alkoholna pića kroz slamčicu. 

Najočitija pića koja u sebi imaju najviše bojila su crveno vino, sok od brusnice i Coca-Cola, pa ako volite miješati alkoholna i žestoka pića s Coca-Colom možete se začas pozdraviti s blistavim osmijehom.

3. Alkoholni šećerni napad na zube

Pina Colada, kremasti kokteli i voćni likeri zaista su primamljivi i ukusni, ali su šećerna bomba. 

Šećer je štetan za zube jer se bakterije njime hrane, a kao nusproizvod luče kiselinu koja nagrizuje zube. 

Dakle, najviše ćete štetiti zubima kombinirate li alkohol s Coca-Colom, limunadom, tonikom ili đusom (koji su isto tako bogati kiselinom).

Možda će zvučati čudno, no kremasta pića kao što su Bailey i čokoladni likeri mnogo su bolja opcija - iako je razina šećera visoka, nisu kiseli pa se ne morate suočavati s dva problema odjednom.

Ako ste ipak pili neku od ovih šećernih bombi, barem operite zube kada dođete kući. Tako ćete učvrsnuti zubnu caklinu koja će se uspješnije boriti protiv bakterija.

Isto tako, pokušajte se oduprijeti jutarnjoj želji za slatkim. Radije specite jaja ili pripremite zdrav sendvič. 

4. Alkohol isušuje usta i stvara loš zadah

Alkohol isušuje usta, pa nas zbog toga ujutro prati loš zadah

Alkoholna pića s visokim udjelom alkohola (kao što su žestoka pića) isušuju grlo jer se ponašaju kao diuretici.

Zbog toga se u ustima proizvodi manje sline koja s površine zuba uklanja plak i bakterije. Bez sline se mikroorganizmi i bakterije šire što dovodi do izgradnje plaka i lošeg jutarnjeg zadaha. Plak, pak dovodi do većeg rizika od krvarenja zubnog mesa, kao i bolesti desni.

Naš savjet je da pijete mnogo vode između alkoholnih pića i kada dođete kući. Žvakaće gume ili osvježavajuće pastile isto tako mogu ovlažiti usta jer stimuliraju proizvodnju sline.

5. Kako možete spriječiti oštećenje zubi?

Operite zube prije i poslije konzumacije alkohola

  • Prije konzumacije alkohola: Temeljito operite zube barem pola sata prije ispijanja alkohola. Zubi će biti glađi, pa će se bakterije teže prianjati na zubnu caklinu.
  • Tijekom konzumacije alkohola: Uz svaku čašu alkohola ispijte čašu vode, a tu i tamo stavite žvakaću gumu u usta koja će potaknuti proizvodnju sline.
  • Sljedeći dan: Nakon buđenja temeljito operite zube četkicom i zubnim koncem.

Uz redovito pranje zubi, važno je barem dva puta godišnje otići na redoviti stomatološki pregled. Zakažite pregled već danas kako bi bili sigurni da ste uklonili sve štetne bakterije u ustima.

Dogovorite pregled