Što je to sinus lift?

Podizanje dna sinusa ponekad je potrebno za ugradnju implantata

Krezubi osmijeh rijetko kada je simpatičan, osim ako se radi o klincima. Odrasli će ipak trebati posegnuti za rješenjima moderne stomatologije kako bi mogli nesmetano pričati i uživati u hrani.

Sigurno ste primijetili kako se neki ljudi odjednom prestanu smijati i drže dlan pred ustima kada govore. Gubitak tek jednog zuba narušava samopouzdanje i stvara osjećaj nelagode kako kod govora tako i kod smijanja. Uz to, gubitak zuba otežava žvakanje i utječe na estetiku i sklad lica, posebice kada je riječ o gubitku prednjeg zuba koji se obično nadomještava ugradnjom dentalnog implantata.

Što je dentalni implantat i kada se ugrađuje?

Dentalni implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u čeljusnu kost kako bi se nadomjestio izgubljeni zub. Biokompatibilan je, što znači da će u potpunosti srasti s kostima i time vam pružiti osjećaj kao da se radi o vašem vlastitom zubu.

Ugradnja zubnih implatanta kompleksan je postupak

Ugraditi ih možete u slučaju oštećenja više zuba ili zubnog korijena, a održavate li ih redovito i temeljito, vaši ugrađeni implantati mogu trajati doživotno.

Ipak, ugradnja zubnih implantata nije uvijek moguća pa je tako u slučaju nedovoljne količine kosti potrebno najprije napraviti sinus lift.

Znate li što je sinus lift?

Sinus lift ili podizanje dna sinusa uz augmentaciju oralno je kirurški zahvat u gornjoj čeljusti, odnosno u području pretkutnjaka i kutnjaka.

Osnovna svrha ovog zahvata jest nadogradnja ili dodavanje umjetne kosti u sinusnu šupljinu bez koje nije moguće ugraditi zubne implantate.

Glavni zadatak sinus lifta je nadogradnja kosti

No zašto uopće dolazi do nedostatka kosti u nekim dijelovima čeljusti?

Nedostatak kosti može biti uzrokovan:

  • Prirodnim oblikom lubanje
  • bolešću desni koji mogu uzrokovati erodiranje kostiju i desni ili
  • nedostatkom zuba tijekom dužeg vremena što može dovesti do razgradnje kosti, a samim time i smanjenja visine kosti

Kako bi se postigla potrebna visina zuba, prazan prostor na kojem je nekad bila kost ispunjava se biomaterijalom. On će s vremenom okoštati te budućim implantatima osigurati čvrste temelje.

Rendgenska snimka obavezan je dio diagnostičkog postupka sinus lifta

Ovaj je zahvat posve bezbolan, provodi se pod lokalnom anestezijom, a ovisno o količini raspoložive kosti moguće ga je podijeliti na mali i veliki sinus lift.

Prije samog postupka potrebno je napraviti rendgensku analizu kako bi se utvrdilo stvarno stanje sinusne šupljine. 

Mali sinus lift

Mali sinus lift provodi se kada do potpune dužine implantata nedostaje oko 2 mm kosti. U tom slučaju stomatolog podiže sinusnu membranu, a prazan prostor puni koštanim nadomjestkom. Sinusna membrana podiže se osteotomijom, a cijeli zahvat izvodi se istovremeno s ugradnjom implantata.

Veliki sinus lift

Veliki sinus lift provodi se u slučaju nedostatka većeg volumena kosti kada se dno sinusa podiže bočnim pristupom u oralnoj šupljini. 

Sam postupak podizanja dna sinusa je bezbolan za pacijenta

Postoji li raspoloživa količina kosti za ugradnju implantanta, podizanje sinusa provodi se istovremeno s ugradnjom implantata. U slučaju nedostatka kosti, provodi se sinus lift s odgođenom implantacijom.

Komplikacije tijekom i nakon sinus lifta

Iako su komplikacije za vrijeme izvođenja samog postupka minimalne, ponekad može doći do perforacije, odnosno puknuća membrane sinusa. U tom je slučaju potrebna brza reakcija te pravodobna sanacija stomatologa kako pacijent ne bi osjetio nikakve posljedice.

Nakon zahvata treba se pridržavati uputa stomatologa

Također, dođe li nakon zahvata do proboja implantata ili koštanog biomaterijala u sinusnu šupljinu, može se pojaviti postoperativni sinusitis koji je obično posljedica nepažljivog rukovanja ili izvođenja zahvata na bolesnom sinusu.

Poliklinika Galeković ovaj zahvat provodi gotovo svakodnevno te uistinu nemate razloga za brigu. Obratite nam se s punim povjerenjem i zakažite svoj tremin jer redoviti posjeti stomatologu mogu umanjiti promjene i bolove u čeljusnom zglobu.

 

Zakažite svoj termin i izbjegnite komplikacije na vrijeme