Muči vas loš zadah? Saznajte kako ga se riješiti

Muči vas loš zadah?

Nitko ne voli loš zadah. Neugodan je, pojavi se iznenada, a ponekad ni sami ne shvaćamo da širimo neugodne mirise sve do kad nam drugi to ne kažu.

Uf… pravi neugodnjak, nema što!

Prva stvar koju će bilo tko napraviti je oprati zube. No jeste li znali da pranje zubiju obično ne rješava neugodne mirise?

Naime, uzroci zbog kojih nastaje loš zadah skriveni su u našim svakodnevnim navikama, pa ako ih iznova i iznova ponavljamo, teško da ćemo ga se riješiti običnom četkicom za zube.

Pa da bi se riješili loših mirisa, potrebno je znati što točno radite krivo. Iz tog smo razloga napravili popis 10 najčešćih uzročnika lošeg zadaha od kojih su neki zaista iznenađujući.

1. Preskakanje doručka

Svi znamo da je doručak najvažniji dio dana. Ova informacija je toliko dosadna da smo je jednostavno počeli ignorirati. No, ako ne želite da se iz vaših usta šire neugodni miomirisi, počnite jesti doručak.

Kada jedete doručak, odmah ujutro aktivirate žlijezde za proizvodnju sline pa vam usta neće biti suha. A suha usta uzrokuju i loš zadah.

I nemojte se oslanjati na jutarnje četkanje zubiju jer ako niste doručkovali, veliki su izgledi da ćete doživjeti neugodnjak tijekom dana.

2. Kava - saboter bijelih zubi i uzročnik lošeg zadaha

Kava je uzročnik žutih zubi ali i lošeg zadaha
Kava isušuje usta, pa uz nju pijte puno vode

 

Malo je vjerojatno da će ljubitelji kave odustati od svoje jutarnje rutine i prestati piti kavu zbog malo žućih zubiju i lošeg zadaha. Mah… To ne zvuči toliko loše kao biti bez kave ujutro.

Ma budite bez brige. Ipak se ne morate odreći jutarnje kave, no mogli bi smanjiti njezin unos jer kava isušuje usta. I što je više pijete to ćete imati lošiji zadah. Pokušajte piti jednu do dvije šalice na dan, a uz nju uvijek imajte čašu vode.

3. Loše bakterije stvaraju loš zadah

Usta su dom loših i dobrih bakterija. A loše bakterije, posebno bakterija H.Pylori, jedan su od glavnih uzroka lošeg zadaha.

Bakterija H.Pylori uglavnom živi na jeziku, pa svaki put kada perete zube, četkicom pređite i jezik. Ako ste u mogućnosti, zube četkajte barem 2-3 puta na dan.

4. Žvakača guma jedan je od uzroka lošeg zadaha

Najbolja prva pomoć protiv lošeg zadaha je žvakaća guma. Pa tome i služi, zar ne? Da osvježi dah. Pa da i ne.

Naime žvakaće gume koje u sebi sadrže šećer neće vam ni malo pomoći, pa pripazite da kupujete one bez dodatkom šećere. Em su zdravije em će smanjiti količinu bakterija koje uzrokuju karijes i loš zadah iz usta.

5. Zaboravljate na zubni konac

Zubnim koncem očistiti ćete prostor između zubi
Zaostala hrana između zubi zna stvoriti poprilično loš zadah

 

Možete do mile volje četkati zube i izbjegavati kavu, no svejedno ćete imati loš zadah ako zube ne očistite i koncem. Između zubi skuplja se hrana, a zaostala hrana može stvoriti poprilično loš zadah.

Ako do sada niste imali naviku čistiti zube koncem tada nalijepite podsjetnik na ogledalo sve do kad ne usvojite ovu zdravu naviku smiley A za to će vam biti potrebno otprilike 21 dan.

6. Dišete kroz usta

Neki ljudi ponekad dišu na usta zbog začepljenog nosa, neki jednostavno imaju takvu naviku, dok neki počinju duboko disati samo da se riješe lošeg zadaha. Kao, provjetravaju usta.

No tako samo isušujete usta i eto vam lošeg zadaha (a ne provjetravanja).

7. Unosite previše proteina

Zdrava prehrana je stvarno in u zadnje vrijeme. A zdrava prehrana za mnoge znači povećani unos proteina i smanjeni unos ugljikohidrata.

Da, proteini su zdravi. Drže vas sitima dulje vrijeme, jačaju mišiće i jednostavno su neophodan za zdravlje. No kako to inače biva, ni previše dobrog nikada nije dobro jer ovakva vrsta prehrane zapravo može jako naškoditi vašem zadahu.

Ako ste na dijeti, probajte s uravnoteženijom prehranom i uvedite fizičku aktivnost. Nikada nije dobro jesti samo jednu grupu namirnica, a najbolji slogan za zdravu prehranu i zdrav život je: “Sve je dobro u umjerenim količinama”.

8. Ispijanje alkohola

Alkohol isušuje usta, pa uz čašu vina popijte i čašu vode :)
Alkohol isušuje usta, pa uz čašu vina popijte i čašu vode :)

 

Alkohol negativno utječe na žlijezde za proizvodnju sline pa isušuje usta.

Možda vam je dobro poznati scenarij kada se u večernjim satima opustite uz čašu vina, a sljedeće jutro su usta toliko suha da bi popili hektolitre vode.

Kada uživate u čaši vina pokušajte popiti čašu vode, a prije odlaska u krevet operite usta smiley

9. Manjak povrća i voća

Od malena slušate kako treba jesti mnogo voća i povrća da budete zdravi i snažni. No nitko vam nije rekao da konzumacijom voća i povrća možete i spriječiti loš zadah. Da bi se voće i povrće probavilo, u ustima se poveća proizvodnja sline koja se prirodno rješava bakterija u ustima.

10. Strah vas je stomatologa

Stomatolog će vam na pregledu detaljno očistiti zube i riješit ćete se lošeg zadaha
Pa nismo valjda tako grozni, zar ne?

 

Mnogima je mrska i sama pomisao na odlazak k zubaru kada ih nešto boli, a kamoli odlaziti na redovite preglede.

A redovitim stomatološkim pregledom otkrivaju se problemi koje vi sami ne možete vidjeti ni osjetiti. Možda je u pitanju karijes i upala desni.

A možda nije ništa, ali će vam stomatolog ipak detaljnije očistiti zube nego vi.  Ako odlazite na redovite preglede, manje je vjerojatno da ćete imati većih problema sa zubima, desnima i lošim zadahom.

Eto možete se odmah sad naručiti. Ne morate ni zvati. Samo kliknite smiley

Naručite se za pregled