Što je štetnije za zube: kiselo ili slatko?

Šteti li zubima kiselo više od slatkog

Šećer i slatkiši godinama su glavni neprijatelji zdravih zubi, no mnogi se iznenade kada saznaju da limunada može nanijeti više štete zubima od dvije, tri karamele.

Topla voda s limunom na tašte je možda odličan izbor za vitku liniju, ali ne i za vaše zube.

Narodni recept za ubrzavanje metabolizma pije se ujutro nakon čega se četkaju zubi što baš i nije najbolja kombinacija.

Zašto kiselo nije dobro za zube?

Kiselina iz limuna (i ostalog voća i povrća) ima mogućnost razgrađivanja zubne cakline. 

I pripravci za izbjeljivanje zubi na bazi limuna rade na istom principu - polako razgrađuju kamenac i površinski sloj cakline.

Gubitak tvrdog zubnog tkiva ili cakline zbog djelovanja kiselina bez prisustva bakterija naziva se dentalna erozija.

Kiseline doslovno otapaju slojeve cakline te se ona zbog svog specifičnog sastava odnosno građe ne može obnoviti. 

Slabljenjem zubne cakline i njezinim stanjivanjem zub mijenja oblik, postaje žut i veoma osjetljiv na slatko, kiselo, dodire, hladno i toplo i povećava se rizik od nastanka karijesa.

Kiselina iz voća i povrća razgrađuje caklinu

Dentalna erozija je danas veliki problem zbog specifičnog načina života, konzumacije kisele hrane i kiselih te gaziranih sokova.

Jedan od načina izbjegavanja dentalne erozije je konzumacija limunovog soka u kombinaciji s hranom i drugim pićima, odnosno izbjegavanje direktnog pijenja čistog limunova soka.

Na četkanje zuba nakon konzumiranja kisele hrane potrebno je pričekati barem 30 minuta, a isto tako nije preporučljivo pijenje kiselih sokova ili konzumiranje kisele hrane odmah nakon pranja zubi. 

Šećer je glavni uzročnik karijesa

Poznato je da zubima najviše štete šećeri, ali ljudi rijetko shvaćaju da se šećer ne nalazi samo u bombonima i kolačima

Ugljikohidrati su složeni šećeri, pa čak i porcija tjestenine ili čipsa na isti način šteti zubima kao i voćna karamela. 

No, svejedno radi li se o maloj, srednjoj ili većoj količini, rezultat će s vremenom uvijek biti isti - nastanak karijesa.

Karijes (latinski: propadanje) nastaje kad se bakterije u ustima hrane ostacima ugljikohidrata na zubima i proizvode kiseline koje nagrizaju zub.  

Krefne su pune ugljikohidrata i šećera

Ti ugljikohidrati su ostaci rafiniranog šećera koji se nalazi u keksima, bombonima i drugim poslasticama, a također može doći i iz zdrave hrane kao što su cjelovite žitarice, povrće i voće.  

Čak i uz redovito četkanje zubi, teško se je riješiti svih ostataka ugljikohidrata.

Šećer utječe na razvoj zubnog plaka koji se stvara nakon svakog obroka, ali se povećava unosom šećera.

Ako se zubi pravilno ne četkaju, plak (kiselina) malo po malo nagriza tvrdu vanjsku caklinu zuba što rezultira rupicama na površini zuba. 

Ove rupice znak su prve faze formiranja karijesa, a ako se ne liječe mogu učiniti veliku štetu na zubima.

Pretjerano izbjeljivanje kiselinama

Jedan od najpoznatijih recepata za izbjeljivanje zubi iz kućne radinosti je onaj sa sokom limuna i sodom bikarbonom. 

Dulja uporaba limuna i sode bikarbone šteti zubnoj caklini jer se ona s vremenom sve više istanjuje, a to može dovesti i do pucanja zubi.

Osim cakline, sredstva za izbjeljivanje štete i desnima, pa može doći do povlačenja zubnog mesa, a nakon nekog vremena i ispadanja zuba.

Četkicom protiv kiselina i šećera

Najbolje što možete učiniti za svoje zube je izbjegavati kiselu i slatku hranu, no to je ipak teško za ostvariti u današnjem svijetu.

četkica i pasta trebaju počekati nakon kisele hrane i pića

Četkica i pasta za zube najbolja su alternativa, no nije preporučljivo da zube četkate odmah nakon konzumacije kisele hrane već je potrebno pričekati barem tridesetak minuta. 

Naravno, trebalo bi četkati zube najmanje dva puta dnevno, čistiti zube koncem jednom dnevno, upotrebljavati vodicu za usta, posjetiti svog stomatologa barem dva puta godišnje te izbjegavati hranu bogatu šećerom i kisele namirnice koliko je to moguće.

Kiseline i šećeri štete zubima, no na različite načine i teško je odrediti što je štetnije za zube. 

Karijes koji uzrokuju šećeri može se relativno lako liječiti ako se dovoljno rano otkrije

No, erozija cakline ne može se okrenuti, odnosno caklina se ne može obnoviti na prirodne načine pa je postupak njezine sanacije kompliciraniji. 

 

Preduhitrite karijes i slabu caklinu i posjetite nas.
Dogovorite termin