Nekoliko situacija u kojima se ne preporučuje izbjeljivanje zubi

tko nije kandidat

Recepti za kućno izbjeljivanje sve su popularniji i postoji pregršt savjeta kako izbijeliti zube bez posjete stomatologu.

Iako su neki od tih načina kratkoročno uspješni, rijetko koji može zamijeniti stručnost, kvalitetan materijal i opremu stomatološke ordinacije.

Da, postupak u ordinaciji stoji više od paketića sode bikarbone i paste za izbjeljivanje, no rezultati su pouzdaniji, trajniji i vidljiviji.

Izbjeljivanje u stomatološkoj ordinaciji

Postoji nekoliko načina izbjeljivanja zubi koje vam može ponuditi vaš stomatolog. Naši stomatolozi trenutno izbjeljuju zube na tri načina: pjeskarenjem, Beyond White Spa lampom i noćnim izbjeljivanjem.

Pjeskarenje je jedna od najstarijih metoda izbjeljivanja zubi, a ujedno je i najbezbolnija i najjednostavnija. Pjeskarenjem se uklanjanju površinske (najčešće žute) naslage plaka i ostala oštećenja. Čim se uklone naslage, do izražaja dolazi prirodna bjelina zuba, no ta je metoda nažalost kratkotrajna. 

Noćno izbjeljivanje obavlja se većinom kod kuće, no uz nadzor stomatologa. Prilikom posjete ordinaciji izrađuje se udlaga prema pacijentovom zagrizu u koju se stavlja poseban gel za izbjeljivanje. Postupak traje od 8 do 10 dana odnosno noći jer se udlaga stavlja u usta kroz noć. 

Beyond White Spa lampa u poliklinici Galeković

Najsuvremenija metoda je izbjeljivanje laserom, odnosno izbjeljivanje Beyond White Spa lampom. Samo izbjeljivanje traje svega petnaestak minuta, a sastoji se od nanošenja gela na bazi vodikovog peroksida na površinu zubi koja se želi izbijeliti i osvjetljavanje plavim svjetlom lampe. 

Plavo svjetlo omogućuje prodiranje gela odnosno kisika u caklinu i dentin zuba čime se mijenja njihova nijansa. Takvo je izbjeljivanje najdugotrajnije, ali svejedno ovisi o navikama pacijenta i njegovoj brizi o zubima.

Tko može izbjeljivati zube u ordinaciji?

Gornja dobna granica za izbjeljivanje zubi ne postoji, a djeci se ne preporučuje profesionalno izbjeljivanje zubi. 

Ipak, kod starijih osoba rezultati izbjeljivanja neće biti toliko intenzivni i vidjet će se razlika između korijena zuba i izbijeljene površine.

U pravilu, kandidat za izbjeljivanje je svaka osoba koja ima zdrave zube, no nije zadovoljna njihovom nijansom i ne ubraja se među osobe kojima se ne preporučuje izbjeljivanje zubi. 

Izbjeljivanje zubi

Prilikom izbjeljivanja potrebno je obratiti pažnju na nijansi zubi. Žute i smeđe nijanse pogodnije su za izbjeljivanje, dok je kod tamnijih plavih i sivih nijansi postupak dugotrajniji.

Tko ne bi trebao izbjeljivati zube u ordinaciji?

Savršen osmijeh udaljen je samo nekoliko posjeta stomatologu, no ipak postoje neke situacije u kojima vam stomatolog neće preporučiti profesionalno (a niti kućno) izbjeljivanje zubi.

Zube nije preporučljivo izbjeljivati osobama:

  • Koje imaju veći broj kompozitnih ispuna, odnosno plombi  - iako su danas standard bijeli ispuni, oni znaju odskakati od nijanse zuba nakon nekog vremena, no nisu podložni izbjeljivanju i teško će se uskladiti boja zuba i ispuna.
  • Koje imaju keramičke krunice ili ljuskice na prednjim zubima - krunice i ljuskice su također umjetni materijali i preparati za izbjeljivanje na njih ne djeluju. Izbijeliti se mogu jedino zamjenom za svjetlije krunice ili ljuskice koje će odgovarati nijansi ostalih zubi.
  • Onima koji su izbijelili zube unutar godine dana - nakon izbjeljivanja zubi oni neko vrijeme mogu biti osjetljiviji na intenzivne podražaje kao što su hladno, toplo, kiselo i slatko. Ponovnim izbjeljivanjem samo bi se pojačala ta osjetljivost čime bi se koristi izbjeljivanja uvelike smanjile. 

osjetljivi zubi nisu pogodni za izbjeljivanje

  • S pretjerano osjetljivim zubima - osobe koje prirodno imaju osjetljive zube ne bi se trebale odlučiti za izbjeljivanje jer ih ono neko kratko vrijeme može učiniti još osjetljivijima, a moguća je i pojava boli.
  • Koje su trudne - trudnicama se ne preporučuje izbjeljivanje iz nekoliko razloga: prvi je taj što utjecaj spojeva na plod koji se koriste za izbjeljivanje nije dovoljno istražen, tijekom trudnoće zubi postaju osjetljiviji, a kod trudnica koje se bore s mučninama želučana kiselina nagriza caklinu i čini je osjetljivom što nije najpogodnija okolina za izbjeljivanje. 
  • Koje su alergične na karbamid peroksid i hipoklorit jer su to glavni sastojci koji se koriste prilikom izbjeljivanja.
  • S nesaniranim zubima - bilo kakvo oboljenje zuba nije pogodno za izbjeljivanje jer spojevi za izbjeljivanje neće isto reagirati s bolesnim i zdravim zubom.
  • Koje imaju gingivitis ili parodontitis - desni se posebno štite kod izbjeljivanja, no moguće je da mala količina gela za izbjeljivanje ipak dospije do njih. Osoba sa zdravim desnima to vjerojatno neće ni osjetiti, no one s bolesnim desnima mogle bi osjetiti bol.
     

Ako niste sigurni jeste li dobar kandidat za izbjeljivanje, javite nam se i ugovorite termin. Naši stomatolozi rado će vas savjetovati.

Želim savršen osmijeh