Pripremite dijete za ispadanje mliječnih zubića

Pripremite dijete za ispadanje mliječnih zubića

“Zub, zub, zub, klima mi se zub.

Zub, zub, zub, klima mi se zub.”

U ritmu poznate dječje pjesmice zaplešu i zapjevaju gotovo svi mališani zajedno sa svojim roditeljima u trenutku kada dođe vrijeme za ispadanje mliječnih zubića.

Mnoga djeca boje se tog događaja, čak ni nekim roditeljima nije svejedno, ali zapravo čitava priča je posve normalna i najčešće bez većih stresova i boli.

Pogotovo, kada u priču dođe dobra vila sa zasluženim malim darom.

Kako biste zajedno s vašim mališanima što lakše i sa što manje traume prošli kroz proces ispadanja prvih zubića, donosimo vam nekoliko savjeta.

Nešto o mliječnim zubićima

Mliječnih zubića ima 20 i svi oni djeci izbiju otprilike do 3. rođendana.

Nekakvo je pravilo da će zubići ispadati onim redoslijedom kojim su i narasli.

Brojke mogu varirati od djeteta do djeteta, pa tako nekoj djeci zubići mogu početi ispadati već sa 4 godine, a neka još imaju sve mliječne zube pri polasku u školu.

Isto tako, postoje razlike između djevojčica i dječaka, budući da se ovaj proces obično počinje odvijati ranije kod djevojčica.

Ipak, počnu li vašem djetetu ispadati zubići prije 4. godine, posavjetujte se sa stomatologom koji će učiniti detaljan pregled i isključiti eventualne bolesti koje bi mogle uzrokovati ovu anomaliju.

Mliječnih zubića ima 20 i svi oni djeci izbiju otprilike do 3. rođendana
Mliječnih zubića ima 20 i svi oni djeci izbiju otprilike do 3. rođendana

Tijek ispadanja mliječnih zubiju

Isto tako, ako vašem djetetu do 7. ili 8. godine ne ispadne niti jedan zub, također je razlog da posjetite dječjeg stomatologa  i detektirate problem.

Svi znaju kako rast prvih zubića kod malih beba zna biti bolan i mučan proces, no kod rasta trajnih zubića - boli u pravilu najčešće nema.

Ako govorimo o redoslijedu ispadanja mliječnih zubiju, tada priča, u najvećem broju slučajeva, ide ovako; najprije su na redu dva donja prednja zuba (srednji donji sjekutići ), slijede dva gornja prednja (gornji sjekutići), pa onda bočni sjekutići, prvi kutnjaci, očnjaci, itd.

Čim trajni zub počne rasti, on odozdo pritišće mliječni zubić koji postaje labav kako bi napravio mjesta za 'novaka'. To je uobičajen tijek ispadanja mliječnih zubića.

Igra s rasklimanim zubićem

Kod razgovora s djecom oko ispadanja zubića, kažite im da budu oprezni kako se ne bi ozlijedili, ali ih istovremeno potaknite da se slobodno nježno mogu igrati sa zubićem koji se klima.

Neki se mliječni zubići mogu gotovo cijeli okretati jer se drže samo na jednom korijenu.

No, nemojte raditi ništa na silu, već ako zub nikako da otpadne prirodnim putem, javite se vašem stomatologu koji će stručno obaviti 'poslić'.

Djeca mogu izgubiti mliječne zubiće i uslijed ozljeda i padova i prije no što je trajni zubić počeo rasti. 

U tom slučaju potrebno se također javiti stomatologu koji će procijeniti treba li na ozlijeđeno mjesto staviti kakvu protezicu ili što drugo da štiti mjesto predviđeno za trajni zubić, jer u protivnom trajni zub može izrasti prerano i potencijalno urasti krivo zbog nedostatka prostora.

ako vašem djetetu do 7. ili 8. godine ne ispadne niti jedan zub, također je razlog da posjetite dječjeg stomatologa  i detektirate problem.
Ako djetetu do 7. ili 8. godine ne ispadne niti jedan zub, svakako posjetite stomatologa

Vađenje zubiju - bez sile

Neka su djeca uzbuđena zbog činjenice što gube svoje mliječne zube, dok su druga nervozna radi toga, čak i u velikom strahu.

Ako dijete želi da se izvadi labavi zub, možete mu pomoći i, tako reći, 'skratiti muke'.

Nemojte posezati za pogrešnim načinima vađenja zubiju iz vašeg djetinjstva, poput vezanja zubića za kvaku i zatvaranja vratiju.

Uhvatite radije zub čvrsto maramicom ili gazom i izvadite ga brzim okretom.

Ako je zub i dalje čvrst, pričekajte nekoliko dana i onda pokušajte ponovno. Ili još bolje, pričekajte da zub sam ispadne! smiley

No, uvijek možete potražiti savjet stomatologa koji će najbolje znati što vam je činiti.

Pranje zubiju nakon svakog većeg obroka bit će iznimno važno, ali i korisno, za djetetovo zdravo odrastanje.
Pranje zubiju nakon svakog većeg obroka bit će iznimno važno  za djetetovo zdravo odrastanje

Pojačati njegu i higijenu zubiju

Kada dijete počne gubiti mliječne zube veoma je važno pojačati zubnu njegu i higijenu.

Pranje zubiju nakon svakog većeg obroka bit će iznimno važno, ali i korisno, za djetetovo zdravo odrastanje.

Četkicu za zube neka dijete promijeni svaka tri mjeseca, a s vremena na vrijeme, kako biste pojačali djetetovu oralnu higijenu, u praksu uvedite i zubni konac. 

Kada dođu trajni zubi, obratite pozornost na to da dijete češće vidi svog stomatologa nego što je to činilo ranije kada su bili prisutni samo mliječni zubići.

Trajni zubi - razlog više za posjet stomatologu

Prva stvar koja je na prvi pogled jasna svim roditeljima je da su trajni zubi vidno veći od mliječnih.

Obično su i manje bijeli te imaju jače izražene fisure jer su novi i nisu istrošeni žvakanjem.

U principu će s 12 ili 13 godina dijete već izgubiti sve mliječne zubiće i tada na red dolaze šestice i sedmice.

Kako biste vaše dijete najbolje pripremili za ono što ga čega po pitanju ispadanja zubića, odvedite ga na preventivni susret sa stomatologom.

Naručite dijete na pregled zubića