Zubni implatanti ili proteza: kako odabrati?

Zubni implantati

Zdravi zubi i lijep osmijeh ukras su svakog lica. Vlastiti zubi nekako nam najbolje pašu, a uz to su i najbolje rješenje za sve potrebe usne šupljine.

Ipak, gubitak jednog ili više zuba zbog ozljeda ili bolesti  nije rijetka pojava. Ako vas ona zadesi preporučujemo da se svaki izgubljeni zub nadoknadi kako ne bi došlo do “rupičastog” osmjeha.

Što su implantati

Najjednostavnije rečeno, implantati su umjetni nadomjesci zuba. Sastoje se od malih vijaka usidrenih u čeljust na koji se nadovezuju zubni nadomjesci.

Izrađeni su od titana, materijala koji prema sastavu kompatibilan s ljudskom kosti. Ovaj materijal je izrazito lagan i rijetko kada izaziva alergijske reakcije, a istovremeno pruža potrebnu čvrstoću.

Struktura implantati

Ovisno o broju zubi koji nedostaju na titanske korijene se ugrađuju krunice ili mostovi.

Kada se preporučuju

Implantati će biti korisni ako ste izgubili jedan ili dva zuba. Kod dovoljno širokog bezubog prostora s ugradnjom ćete biti gotovi za 10-15 minuta, a sam postupak se odvija pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolan za pacijenta.

Važna je i količina kosti u čeljusti. Duži nedostatak zubi ili upala uzrokuju povlačenje kosti. Kod takvih slučajeva ugradnja implantata je otežana jer se neće moći dobro učvrstiti, pa se prije samog zahvata obavlja nadogradnja čeljusne kosti.

Ako su vam zubi zdravi, stomatolog će preferirati implantate.

Što kada nedostaje više od dva zuba

Ako vam fali više od dva susjedna zuba, vjerojatno nećete ići na ugradnju implantata. Zbog preširokog bezubog prostora preporučuje se izrada mosta.

Most se sastoji od dvije ili više krunica postavljenih na zube nosače te od umjetnih zubi krunica koji upotpunjuju bezubu prazninu.

Postavljanje mosta na bezubi prostor

Ovaj protetski rad fiksiran je na zubima i ne vadi se iz usne šupljine. Prilikom ugradnje susjedni zubi se bruse, čime se oni oštećuju, pa se ugradnja većinom radi kod već oštećenih zubi.

Kod povlačenja zubnog mesa može doći do pojave malih praznina između samog mesa i mosta. Takvi slučajevi mogu se riješiti nadogradnjom čeljusne kosti prije ugradnje mosta ili korištenjem materijala crvene boje kako bi se vizualno simuliralo zubno meso.

Kada je potrebno nabaviti protezu

Proteza se radi u slučajevima kada je izgubljen velik broj ili svi zubi na gornjoj ili donjoj čeljusti. Ako je ugradnja fiksnog rada nemoguća, izrada proteze se preporučuje.

Novim tehnologijama i materijalima moguće je napraviti protezu prirodna izgleda koja dobro leži u ustima, te je ugodna za nošenje.

Povlačenje zubnog mesa ili kosti kod izrade proteza nije problem. Postupak se temelji na otisku pacijentove čeljusti čime se proteza prilagođava korisniku.

Izrada proteze

Većina pacijenata odbija protezu zbog nelagode koju stvara u ustima. Na nošenje se treba priviknuti. Ako vas bole desni i nakon par dana nošenja, posjetite stomatologa. Vjerojatno ju treba izbrusiti da bolje odgovara strukturi desni.

Kakvu protezu nabaviti

Iako je kod djelomičnog nedostatka zubi implantat ili most najbolje rješenje, ponekad ono nije moguće. Ako potporni zubi nisu u dobrom stanju, neće moći nositi težinu protetske strukture mosta. U takvim slučajevima radi se parcijalna proteza.

Ovakav protetski rad je mobilan, to jest možete ga izvaditi iz usne šupljine. Osim što zamjenjuje jedan ili više zuba, također pomaže i kod poravnanja preostalih zuba, te sprječava njihovo pomicanje.

Ako je u pitanju potpuna bezubost, primjenjuje se potpuna proteza. One se izrađuju posebno za donju i gornju čeljust, a sastoje se od baze na koju su postavljeni zubi.

Iako je mobilna varijanta jeftinija, preporučujemo da ju učvrstite pomoću implantata. Tako ćete spriječiti propadanje zubnog mesa, a proteza će biti stabilnija.

Vaš stomatolog ipak zna najbolje.

Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno se obratite stručnom osoblju Poliklinike Galeković.

Ugovorite termin