4 namirnice za zdravlje usne šupljine

“Nemoj jesti slatkiše, pokvarit će ti se zubi!” Sigurno ste se naslušali te rečenice kad ste bili djeca, a vjerojatno je govorite i vlastitoj djeci. U pravu ste, slatkiši doista kvare zube, ako se zubi poslije njihove konzumacije ne operu temeljito.

Međutim, postoje namirnice koje još više štete zubima od slatkiša i čija konzumacija nosi veći rizik od kvarenja zubiju.

To su namirnice bogate škrobom, poput smokića koje djeca obožavaju. Kruh i žitarice jednako nepovoljno djeluju na zdravlje zubiju.

Hrana koja sadrži škrob lijepi se za zube i duže se zadržava u usnoj šupljini, stvarajući povoljno tlo za razmnožavanje bakterija i, naposljetku, razvoj karijesa.

Ne treba se zbog toga odreći kruha ili krekera jer postoje trikovi kako umanjiti njihov štetan utjecaj. Ako nakon konzumacije takve hrane popijemo čašu mlijeka, smanjit ćemo razinu kiseline u usnoj šupljini i učiniti mnogo za zdravlje zubiju.

Samo je važna kombinacija namirnica i pojačano konzumiranje onih namirnica koje čuvaju zdravlje zubiju i cijele usne šupljine.

Škrob u hrani šteti zdravlju zubiju

1. Zeleni čaj

Redovita konzumacija zelenog čaja smanjuje rizik od pojave karijesa, bolesti zubnog mesa i lošeg zadaha. Odlična vijest za sve one koji svoj dan započinju šalicom čaja umjesto kave.

Sastojak katehin koji se nalazi u zelenom čaju onemogućuje da se bakterije u ustima razmnožavaju.

Zeleni čaj će osim na zdravlje zubiju, povoljno djelovati i na zdravlje kardiovaskularnog sustava, povećanje imuniteta i pomoći vam da smršavite. S obzirom na to da sadrži kofein koji se zadržava u majčinom mlijeku, trebale bi ga izbjegavati trudnice i dojilje.

Ipak, to ne znači da ga ne mogu iskoristiti za zdravlje zubiju. Dovoljno ga je minutu grgljati u ustima nekoliko puta dnevno.

Zeleni čaj sprečava razmnožavanje bakterija u usnoj šupljini

2. Sir i ostali mliječni proizvodi

Tvrdim sirevima možda možemo zamjeriti što obiluju masnoćama pa u njihovoj konzumaciji treba biti umjeren. Međutim, ako se radi o zubima, nemamo zamjerke.

Za zube je sir jedan od najvećih čuvara. Smanjuje kiselost u ustima i neutralizira razorno djelovanje bakterija, a smanjuje i broj bakterija odgovornih za loš zadah. Osim toga, sir obiluje kalcijem koji čuva zdravlje zubiju.

Za najbolji učinak na zdravlje usne šupljine, sir i mliječne proizvode trebalo bi konzumirati odmah nakon jela.

Tvrdi sirevi smanjuju kiselinu u ustima

3. Tvrdo povrće

Teško je prožvakati svježu mrkvu, zar ne? Jednako tako i svježi krastavac, celer ili jabuku.

Zahtijeva to dodatni napor vilice i mišića koji su zaslužni za žvakanje hrane, ali i povoljno utječe na zdravlje vaših zubiju. Takve namirnice djeluju kao prirodni čistači zaostalih nakupina hrane na zubima.

Posebno se to odnosi na celer koji učinkovito neutralizira bakterije u ustima, čisti prostor između zubiju i osvježava dah.

Svaki napor koji uložite u žvakanje neke od ovih zdravih namirnica, višestruko će vam se vratiti.

4. Začinsko bilje

Oblog od peršina za ublažavanje upale zubnog mesa, lovor za izbjeljivanje zubiju i uklanjanje tamnih mrlja, kamilica za ispiranje nakon vađenja zuba… Samo dobronamjerni savjeti naših baka ili mnogo više?

Prirodna medicina neće vam pomoći kod ozbiljnijih problema sa zubima, tada svakako trebate posjetiti stomatologa i pratiti njegove upute.

Začinsko bilje povoljno utječe na zdravlje zubiju

Međutim, ljekovite biljke odavno su u službi zdravlja i, ako se pravilno upotrebljavaju, mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje cijelog organizma, tako i zubiju.

Cimet i menta osvježavaju dah i uklanjaju bakterije koje uzrokuju loš zadah. Aloe vera i kadulja smanjuju upalu zubnog mesa, a sjemenke sezama uklanjaju plak i pomažu izgradnji zubne cakline.

Mnogo tih biljaka možete i sami uzgojiti u teglicama u vlastitom domu i držati zdravlje nadohvat ruke.

 

Za zdravlje zubiju najvažnije je redovito brinuti o higijeni usne šupljine, četkati zube, koristiti zubni konac i odlaziti na redovne preventivne preglede kod svog stomatologa.

Nijedna hrana neće moći to zamijeniti, ali će izbjegavanje namirnica koje povoljno utječu na razmnožavanje bakterija u ustima i pojačana konzumacija onih namirnica koje smanjuju kiselinu u ustima i sprječavaju razvoj karijesa biti vaš saveznik u nastojanjima da sačuvate zdravlje vaših zubiju.

 

Naručite se za pregled