Top 10 zdravih navika za zdrave zube

Top 10 savjeta za očuvanje zubi zdravima

Ima toliko dobrih razloga zašto zubi trebaju biti zdravi.

Na primjer, blistav osmijeh ili uživanje u hrani bez ikakvih bolova, nadraženog zubnog mesa, krvarenja ili upala.

Istraživanja pokazuju da upala desni može dovesti i do drugih zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularne i srčane bolesti.

Srećom postoje jednostavni načini kako očuvati zube snažnima i zdravima, pa saznajte nekoliko zdravih navika kako svoje zube zadržati u top formi.

1. Smanjite unos gaziranih pića

Ako često konzumirate gazirane sokove, crne čajeve, voćne tamne sokove ili pušite cigarete, nemojte se čuditi što nemate blistavo bijele zube.

Zapravo, ako nešto tamno stavljate u usta vjerojatno će ostaviti i mrlje na vašim zubima. Zato je potrebna dobro izbalansirana prehrana koja uključuje obilje vitamina C i kalcija.

Četkajte zube odmah nakon jela ili nakon konzumiranja pića koje može obojiti zube. Ako se nađete u situaciji da ne možete oprati zube, pojedite jabuku nakon jela. 

2. Koristite slamčicu

Ako pijete gazirane sokove ili napitke bogate šećerom, koristite slamčicu jer se tako njihova kiselina i šećer neće nakupljati na zubima. Izbjeći ćete i mrlje na zubima i nakupljanje zubnog plaka.

Slamčica će spriječiti nakupljanje zubnog plaka
Slamčica će spriječiti nakupljanje zubnog plaka

 

A nakon njihova konzumiranja popijte čašu vode da bi isprali njihove ostatke ili operite zube.

Ako redovito konzumirate ovakvu vrstu tekućina preporučujemo redovite preglede kod stomatologa.

3. Koristite četkicu s mekanim vlaknima

Preporučujemo korištenje mekanih do srednje mekanih četkica. One će najbolje ukloniti zubne naslage i ostatke hrane sa zubi, a i nisu toliko agresivne da oštete zubno meso.

Isto tako, odaberite četkicu s manjom glavom jer će ona lakše dosegnuti dijelove usne šupljine, uključujući i teže dostupne stražnje zube.

4. Četkica ima svoj rok trajanja

Želite li izbjeći nakupljanje bakterija i mikroba na četkici, trebali biste je mijenjati svaka dva do tri mjeseca ili kad uočite prve znakove dotrajalosti.

Na primjer, kada vlakna na četkici počinju žutjeti ili su ona zbog čestog korištenja postala oštra, pa ne mogu više učinkovito uklanjati zubne naslage i nadražuju zubno meso.

Isto tako (što rijetko tko zna) četkicu bi trebali zamijeniti odmah nakon bolesti kako bi smanjili rizik od ponovnog oboljenja.

5.  Perite zube ujutro i navečer

Dva su ključna trenutka u kojima bi trebali prati zube, a to je odmah čim se probudite i kada idete na spavanje.

Perite zube ujutro i navečer
Perite zube ujutro i navečer

 

Razlog tome je što je usna šupljina u to vrijeme najviše suha, a slina prirodno čuva zube od plaka. Isto tako, tijekom noći se u usnoj šupljini najviše skupljaju bakterije pa ih se najbolje riješiti odmah ujutro.

6. Uz zube čistite i jezik

Čistite li i jezik kod pranja zubi? Vjerovali ili ne, ali ova mala rutina mogla bi vam pomoći smanjiti odlaske kod stomatologa.

Bijeli jezik je glavni uzrok neugodnog zadaha i pogoduje razvoju bakterija. Čistite li ga redovito, uklonit ćete bakterije u ustima, spriječiti nastanak karijesa, grlobolju, a i pozitivno će utjecati na prohodnost sinusa.

U trgovinama zdrave prehrane možete kupiti specijalizirane strugalice za jezik od reciklirane plastike ili metala, a najbolje ga je ostrugati ujutro na prazan želudac.

7. Jedite hranu koja prirodno čisti zube

Za zdrave zube stručnjaci preporučuju konzumiranje čvrstih namirnica pomoću kojih masiramo desni i čistimo usnu šupljinu. Isto tako,  u prehranu uvedite i  namirnice vlaknaste strukture jer će one očistiti mjesta do kojih teško dospijete četkicom.

U takvu vrstu namirnica spadaju kokice, celer, jabuka, sirova mrkva, cvjetača i brokula, a da bi dobili najbolje rezultate konzumirajte ih odmah nakon glavnih obroka.

8. Svako jutro grgljajte jabučni ocat

Svako jutro progrgljajte jabučni ocat i nakon toga operite zube kao i obično. Ocat pomaže ukloniti mrlje, izbjeljuje zube i uništava bakterije u ustima i desnima.

9.  Čistite zube zubnim koncem

Da bi održali besprijekornu oralnu higijenu, zubni konac je jednako važan kao i četkanje zubi. Čak ni četkica s najtanjim vlaknima ne uspije doprijeti do svih mjesta na kojima se nakuplja plak.

Zubni konac dopire do mjesta koje ne možete očistiti četkicom
Zubni konac dopire do mjesta koje ne možete očistiti četkicom

 

Kupite nekoliko paketa zubnog konca i imajte ih uvijek uz sebe, u autu, u ladici, torbici ili na noćnom ormariću. Tako možete očistiti zube u bilo kojem trenutku.

10. Čistite zube sodom bikarbonom

Soda bikarbona će ukloniti mrlje i izbijeliti zube. Koristite je kao što biste i pastu za zube, a kao dobra alternativa sodi bikarboni je i sol. Namočite četkicu u vodu, a zatim u sodu bikarbonu. Četkajte zube oko dvije minute i isperite ih.

Sodu bikarbonu upotrebljavajte jednom tjednom jer prekomjernom uporabom možete oštetiti caklinu pa će zubi biti osjetljiviji i povećat će se rizik od nastanka karijesa.

 

Iako smo mi stomatolozi vjerojatno onaj tip ljudi koje u širokom luku izbjegavate vidjeti, važno je odlaziti na redovite stomatološke preglede, barem dva puta godišnje.

Budući da su zdravi zubi znak da ste i vi zdravi, važno je da  prebrodite svoj strah od stomatologa i zakažete pregled još danas.

Zakažite pregled kod stomatologa