10 istina i mitova o fiksnim aparatićima za zube

Kada čuju da bi trebali nositi fiksni aparatić za zube i djeci i odraslima padne mrak na oči.

Nikome nije drago čuti kako će morati hodati s nekim stranim tijelom u ustima, a uz nelagodu i strah javljaju  se i uobičajena pitanja:

  • Kako ću izgledati sa aparatićem?
  • Koliko dugo ću ga morati nositi?
  • Moram li jako paziti što jedem i pijem?
  • Boli li proces stavljanja i nošenja aparatića?

Na sreću aparatići u današnje vrijeme više nisu toliko nepoželjni kao nekad. Ugodniji su za nošenje, a ako imate stila mogu biti i modni dodatak.

Mnogi ne skrivaju osmijeh iza metalnih bravica, a nose ih (ili su ih nosili)  mnogi odrasli poznati poput Natali Dizdar, Igora Vorija, Luke Šulića i Lejle Filipović.  

Kako bi vas stvarno uvjerili kako fiksni aparatić nije nikakav bauk, nabrojali smo 10 najčešćih pitanja o njima.

1. Fiksne aparatiće za zube nose samo djeca i tinejdžeri

Istina je da osmijeh djece i tinejdžera najčešće krasi i pokoji fiksni aparatić za zube. No to ne znači da odraslima nije namijenjen ortodontski tretman.

Ne postoji i dobna granica za ovaj tip tretmana te se u svakom slučaju ohrabruje ljude da paze na zdravlje svojih zubi i njihovu korekciju, ali se uvijek potrebno držati savjeta ortodonta da bi se izbjegli nepoželjni efekti.

Iako većinom djeca nose aparatiće za zube, oni se preporučaju i odraslima kako bi se postigao lijep i zdrav osmijeh.

Dodatni oprez je potreban zato što fiksni aparatići stvaraju pritisak na zube. Stoga je kod mlađih osoba s čvrstim i fleksibilnim desnima sigurnija upotreba aparatića dok kod starijih može izazvati probleme.

2. Prosječni tretman traje dvije godine

Obično ortodontski tretman traje dvije do tri godine, ali duljina tretmana uz ponašanje zubi pacijenta najviše ovisi o tome hoće li se strogo pridržavati uputu koje mu je zadao ortodont.

Potrebno je redovno odlaziti na preglede i strogo se držati uputa liječnika kako bi se maksimizirao efekt metode koju ortodont koristi. I kako bi tretman što brže što uspješnije završio.

Postoje metode koje mogu izravnati zube brže od fiksnog aparatića, ali se koriste samo u slučaju da su zubi izrazito jaki i zdravi.

Neke od metoda su lingvalna metoda i “inman aligner” metoda. One pretežno uključuju manje operacije te znaju biti bolne, rizične i izazvati neželjene nuspojave. U svakom slučaju koriste se samo kada je pacijent odlučan i izrazi veliku želju za ubrzanjem cijelog procesa.

Za navedene i druge metode se informirajte kod ortodonta koji će vam detaljnije objasniti njihovu primjenu u praksi.

3. Proces nošenja i stavljanja aparatića boli

Proces stavljanja i nošenja aparatića nije bolan proces, ali je ponešto neugodan.  

Stavljanje aparatića ne boli, ali traje oko sat i pol do dva nakon čega se u ustima javlja neobični metalni okus baš kao što se javlja i osjećaj zatezanja.

Naime,  usta nam nisu naviknuta na te plastične i metalne stvari u ustima koji se nalaze blizu mekog tkiva. Privikavanje na njih  u prosjeku traje par tjedana i može biti iznimno teško, ali treba imati na umu da je to na kraju za zdravlje vaših zubi i desni te “savršeni osmijeh”.

Kao pomoć kod privikavanja se mogu koristiti i neki analgetici ili metode ispiranja usta sa slanom otopinom. Kada koristite metodu ispiranja nekoliko puta na dan održati ćete usta i aparatić čistima te ublažiti pritisak i bol.

4. Svi mogu nositi nevidljivi aparatić

Dentalna medicina napreduje iz dana u dan što otvara nove mogućnosti pacijentima i stvara izazove za zubare. Naime jedna od popularnih metoda koja se koristi je lingvalna metoda koja omogućava postavljanje aparatića s unutarnje strane zuba. Iako vam se ova metoda sada čini kao savršeno rješenje, ona to nije.

Prozirni i nevidljivi aparatići možda zvuče kao idealno riješenje, ali nažalost nisu za sve.

Naime, ovom metodom može se izravnati samo prednjih šest zubi, a terapija puno dulje traje.Uz to, ovakav aparatić puno je teže postaviti i baratati s njime pa je i cijena puno viša.

Ako želite da vaš fiksni aparatić izgleda što manje upadljivo, možete se odlučiti na fiksni apratić s prozirnim bravicama, on djeluje jednako kao i fiksni aparatić za zube s metalnim bravicama, a s njim osmijeh nije toliko “metalan”.

5. Žica se mijenja kod svakog pregleda

Kako bi aparatić imao najbolji utjecaj kod ravnanja zubi potrebno ga je redovito prilagođavati što znači da je potrebno periodično zatezanje žice (i redovni posjeti ortodontu!)

Žica se ne treba mijenjati osim ako ne dođe do problema kao što je pucanje ili oštećenje na aparatiću.

Pregledi su potrebni kako bi ortodont svako malo provjerio kako se miču zubi i procijenio jesu li potrebne neke promjene.

Ukoliko se zubi ne pomaknu od zadnjeg pregleda ili ako se bližite kraju procesa ortodont može donijeti odluku da ne radi promjene još nekoliko idućih tjedana.

6. Metalni detektori će reagirati na zubni aparatić

Kod mnogih ljudi koji nose aparatiće za zube postoji strah da će metalni detektori reagirati na njihov aparatić te da će završiti u posebnoj prostoriji za pregled u zračnoj luci.

To se neće dogoditi. Metalni detektori neće registrirati vaš aparatić :)   

7. Hrana će se lijepiti i zapinjati za aparatić

Postavljanje fiksnog zubnog aparatića znači i reći doviđenja određenoj hrani. Za vrijeme trajanja ortodontske terapije zato iz prehrane morate u potpunosti izbaciti karamele svih vrsta.

Kod zubnih aparatića bitno je obratiti pozornost na odabir hrane kako bi se izbjegle neugodnosti.

Naravno, nije baš poželjno ni gristi tvrdu hranu kao ni jesti bilo kakvu ljepljivu i hrskavu hranu.

8. Teže je održati dentalnu higijenu sa aparatićem

Dentalna higijena je iznimno bitna prilikom nošenja zubnog aparatića. Na sreću, četkanje zubi nije ništa teže kada imate aparatić. Jedina razlika je u tome što češće treba mijenjati četkicu zato što se brže ošteti na metalnim nosačima. Čišćenje zubnim koncem je malo zahtjevnije jer traži veću preciznost i mirnu ruku.

Ukratko - potrebno je biti oprezan i nježan uzevši u obzir pritisak koji vršimo na zube. Rezultat su čisti i blistavi zubi i aparatić koji možemo postići ponavljanjem procesa čišćenja dva puta na dan.

Kada čistite aparatić, koristite i interdentalnu četkicu kojom ćete moći očistiti prostor između zubi i aparatića.

U slučaju da baš dobro i redovito ne čistite zube  i da konzumirate više hrane sa šećerom može doći do stvaranja mineralizacije na zubima tj. bijelih mrljica o kojima svaki ortodont vodi računa. Ako ih i sami primjetite, obavijestite ortodonta.

9. Ljubljenje sa aparatićem stvara probleme

Zapinjanje aparatića za drugi aparatić ili odjeću je uobičajeni filmski scenarij gdje nastaje šaljiva situacija na nespretan način.

Ljubljene sa aparatićem u današnje vrijeme je potpuno jednostavno i ne postoji gotovo nikakva šansa da zapne za neki drugi predmet.

U stvarnosti to je gotovo nemoguće postići jer su moderni aparatići za zube mali i uglađeni te garantiraju da vas neće smetati u radnjama iz svakodnevnog života bilo to ljubljene, griženje ili nešto drugo.

10. “Headgear” (obrazni luk) se može nositi kada želite

Obrazni luk (eng. headgear) je sprava koja pruža specifičnu silu na zube kako bi usmjerila rast lica i čeljusti. Ortodont prepisuje upotrebu takve sprave kada sam aparatić i rutinski zahvat nisu dovoljni.

Ona se pretežno nosi kad ste kod kuće i kad mirujete kako bi se postigli maksimalni rezultati. Period nošenja sprave ovisi o tome koliko je donja i gornja čeljust neporavnata. Kao i kod čišćenja aparatića potrebno je redovito održavanje “Headgeara” te konzultiranje s ortodontom koji nas vodi kroz cijeli proces.

Ako imate neravne zube, sve što trebate je javiti nam se u Polikliniku Galeković. Naši ortodonti popravit će svaki zagriz.

Klik do blistavog osmijeha