Električna vs. klasična četkica: Koju koristiti?

Za pravilno održavanje higijene i zdravlja najvažniji je izbor četkice te njeno pravilno korištenje.

Možete birati između klasične i električne četkice, a u odluci trebate uzeti u obzir stanje zubi i usne šupljine te određena stanja koja mogu zube činiti osjetljivima.

Četkica za zube mora imati što više vlakana koja ne smiju biti pretvrda te je iznimno važno da se zubi ne četkaju pregrubo. Nepravilnim korištenjem bilo koje vrste četkice može se napraviti velika šteta. 

U odabiru četkice za zube važno je imati na umu neke specifičnosti svake vrste četkica.

Klasična četkica za zube: važno je pravilno je koristiti

Svi smo navikli na korištenje obične četkice za zube kojom trljanjem mehanički čistimo zube. No, iako možda već godinama perete zube običnom četkicom, postoji pravilan način čišćenja zubi.

Klasičnom četkicom zube četkajte od zubnog mesa prema zubu, kružnim pokretima. 

Preporuka je četkicu promijeniti svakih tri mjeseca

Vlakna četkice ne smiju biti pretvrda da ne oštete zubnu caklinu ili zubno meso i jako je važno da zube ne četkate pregrubo.

Klasičnom četkicom zubi se četkaju pod blagim kutom, minimalno dvije minute kako bi se iščekale sve zubne površine i uklonio sav plak i zubne naslage. 

Četkanjem zubi klasičnom četkicom imate potpunu kontrolu nad pritiskom četkice na zube i jačinom četkanja pa prilagodite četkanje za što ugodnije pranje zubi.

Postoji mnogo vrste klasičnih četkica, različitih stilova, vlakana, oblika glave i boja. Za osjetljive zube postoji mnogo vrsta mekših, “sensitive” četkica, dok se za manje dostupna mjesta u usnoj šupljini preporučuje četkica s manjom glavom. 

Za djecu pak postoje razne varijante četkica s posebnim dizajnom. 

Preporuka je četkicu promijeniti svaka tri mjeseca. Ako niste baš sigurni koju četkicu koristiti, na pregledu u Poliklinici Galeković preporučit ćemo vam koju četkicu bi trebalo koristiti i kako. 

Električna četkica za zube: oprezno  četkanjem

Električne četkice same čiste zube, okrećući glavu četkice sa 6.000 do 30.000 okretaja u minuti, dok je na vama da četkicu na pravilan način prislanjate na zube.

Nikako nemojte koristiti električnu četkicu kao klasičnu, nego četkicu samo blago prislanjajte na sve površine zuba, pod kutom od 45 stupnjeva. 

Uz električnu četkicu treba vam manje vremena za četkanje zubiju nego s klasičnom budući da ona lakše čisti zube i skida zubni plak.

Električna četkica ima manju glavu i lakše dopire do mjesta gdje se plak može stvarati a teško su dostupna.

Električna četkica ima manju glavu i lakše dopire do mjesta gdje se plak može stvarati a teško su dostupna. No, svakako obratite pažnju da svaki zub očetkate s njom. Sadrže i timer na 30 sekundi koji označava kada je vrijeme da svoju četkicu prebacite na sljedeći kvadrant vaših zubi.

Posebno su zabavne za djecu, ne trebaju sami četkati zube, već samo usmjeravati četkicu, a  timer im javlja kad su gotovi s pranjem zubića. 

Električne četkice preporučuju se osobama sa zubnim aparatićem jer temeljitije čiste od običnih četkica i sprječavaju nastanak bijelih mrlja na zubima nakon skidanja aparatića. 

Dobar su izbor za starije ljude ili osobe s artritisom koji ne mogu toliko micati glavom prilikom pranja zubi, s obzirom na to da električna četkica sama čisti zube i ne zahtijeva pomicanje glave.

Neke električne četkice imaju senzor pritiska i javljaju kad pretjerate s pritiskom četkice na zube. 

No, ipak na jačinu i brzinu četkanja električnom četkicom ne možete utjecati pa korištenje ovakve četkice za neke ljude ipak može biti preagresivno. Ako imate osjetljive zube, probleme s desnima ili klimave zube, električne četkice mogle bi vam donijeti više problema nego koristi. 

Električna četkica može biti nespretna prilikom putovanja. Zauzima dosta prostora i trebate razmišljati o dodatnim baterijama i nošenju punjača. A ako zaboravite punjač na put, električna četkica neće raditi.

Kao i klasične četkice, električna četkica treba se zamijeniti svakih 3 mjeseca, odnosno kod ove vrste četkice trebat ćete mijenjati glavu četkice. 

Koja četkica je pravi izbor za vas?

Bez obzira koju četkicu koristili, važno je znati koristiti četkicu na pravi način.

S kojom god četkicom perete zube, nemojte pretjerivati s četkanjem. Preveliki pritisak ili prečesto četkanje mogu oštetiti caklinu ili korijen zuba ako je zubno meso spušteno te mogu stvoriti osjetljivost na hladna ili topla jela i pića.

Odluka između klasične i električne četkice osobni je izbor koji ovisi o vašim potrebama i stanju usne šupljine. 

Slobodno nam se javite za pregled, da utvrdimo stanje vaših zubi i preporučimo najbolju četkicu za vaše potrebe

Naručite se za pregled