Djeca i njega zuba: kada prvi put posjetiti stomatologa?

djeca-njega-zubiju-prvi-odlazak-zubaru

Osim za djecu, prvi pregled kod stomatologa zna biti stresan i za roditelje. Pogotovo ako imaju vlastiti strah od popravljanja zubiju.

Iz tog razloga roditelji često i nesvjesno odgađaju prvi odlazak djeteta kod stomatologa i zato se često dogodi da s djetetom idemo kod stomatologa tek kad nešto nije u redu. Dijete je ili otkrhnulo zubić ili ga boli.

Međutim, mnogo bolja varijanta je da dijete prvi put posjeti stomatologa prije nego što budu potrebne neke intervencije ili popravci.

Idealno bi bilo odmah nakon prvog rođendana. 

Tada zubići tek izbijaju pa je mala vjerojatnost da će biti većih zahvata koje mogu uplašiti dijete. Tako ćete preduhitriti da dijete od prijatelja u vrtiću ili školi čuje negativne komentare o odlasku kod zubara i razvije nepotrebni strah.

Kako pripremiti dijete za prvi posjet stomatologu?

Roditelji imaju presudnu ulogu u pripremi djeteta za prvi odlazak kod stomatologa.

Prvo što trebate napraviti je razgovarati s djetetom o važnosti zdravlja zubi. Objasnite djetetu zašto zubi trebaju biti jaki i zdravi i zašto ih je važno svaki dan četkati.

Dijete će lakše shvatiti, ako mu kažete kako će uz jake zube moći lakše pojesti kockicu fine čokolade :)

Kao pomoć dobro će vam doći i neka slikovnica koja to sve slikovito i objašnjava.

Kada ste objasnili važnost zdravlja zubi krenite na objašnjavanje tko je zapravo stomatolog i što on točno radi. Djeca se mogu vrlo lako uplašiti dugih bijelih kuta i maski oko usta i zato je važno da budu upoznata s ulogom stomatologa.

U opisivanju pokušajte biti što realniji i oduprite se banaliziranju ili preuveličavanju. Nikako nemojte plašiti djecu da će neredovitim pranjem zuba morati ići kod zločestog stomatologa koji će im bušiti i vaditi zubiće. Možda ćete ih tako natjerati na pranje zubi, ali ćete im stvoriti strah od stomatologa kojeg se teško riješiti u starijoj dobi.

Kako izgleda prvi pregled?

Prvi posjet zubaru traje 20-ak minuta, a posjet više manje izgleda kao kratki uvod i razgovor s djetetom zašto je važno redovito četkati zube. (Naravno, tako izgleda prvi posjet ako s djetetom kod stomatologa prvi put idete na vrijeme i preventivno, a ne tek dok se nešto dogodi)


Dijete će doći na zubarski stolac tek kada bude spremno

Korak 1: objašnjavanje zašto je važno imati zdrave zubiće

Dobar stomatolog će djetetu objasniti svaki korak oralnog pregleda i pokazat će mu sav stomatološki pribor koji će ubuduće koristiti.

Kod prvog pregleda nema potrebe da dijete sjedne u zubarski stolac, pa će većinom sjediti u maminom ili očevom krilu. Sa sobom dijete može ponijeti i svoju najdražu igračku kako bi imalo dodatni osjećaj sigurnosti.

Ponekad stomatolog ima velike igračke u obliku četkica za zube, usne šupljine i zubi na kojima pokazuje kako ih pravilno četkati uz vašu pomoć.

Stomatolog također objašnjava djetetu kako je neredovito pranje zubi štetno, pa ako dijete želi uspješno obraniti svoje zubiće od neprijatelja mora jesti zdravu hranu i piti puno vode. 

Zapravo, borba protiv karijesa slična je Supermenovoj borbi protiv zlikovaca :)

Korak 2: upoznavanje sa stomatološkim priborom

Stomatolozi u ordinaciji imaju velike robusne alate koji sami po sebi izgledaju strašno, a oni manji i izgledom pristupačniji stomatološki pribori često znaju proizvoditi strašne zvukove.

Stomatolog će pokazati što točno radi koja spravica i tako uvjeriti dijete da one same po sebi nisu toliko strašne.

Ako je dijete tijekom razgovora pozitivno surađivalo i bilo puno hrabrije nego na početku, stomatolog će obaviti kratki pregled usne šupljine uz uporabu stomatološkog zrcala i sonde. Također će mu prebrojati i sve zubiće.

Ako se utvrdi da ima pokvarenih zubića tada se karijes rješava na idućem pregledu kada je dijete upoznato s pojmom zubara.

Korak 3: kratki pregled ovisno o djetetovoj reakciji

Nakon kratkog pregleda, stomatolog će pomoću rotirajuće četkice i paste za zube očistiti djetetove zubiće. Prije nego mu rotirajuću četkicu stavi u usta, pokazat će djetetu kako ona radi i koji se zvukovi mogu čuti tijekom čišćenja.

Isto tako će mu pokazati kako radi sisaljka pomoću koje će ukloniti višak paste za zube i nakupljenu slinu.

Korak 4: dobivanje nagrade

Naljepnice, igračka, bojice, slikovnica… bilo što samo da nakon prvog pregleda nešto dobije. Naravno od samog stomatologa :)

Nagrade su najbolji način da djeca stvore mišljenje kako je ordinacija zabavno mjesto.

A vi ga možete nagraditi i gledanjem njegovog najdražeg crtića :)

Na kraju pregleda stomatolog će roditeljima objasniti zdravstveno stanje djeteta i ako je potrebno zakazati sljedeći termin. Redovite kontrole bi trebale biti svakih tri do šest mjeseci.

Zašto je važno odvesti dijete na stomatološki pregled?


Za mliječne zubiće moramo brinuti jer između ostalog potiču normalan rast čeljusti

 

Danas manje nego ikad brinemo o dječjim zubima. Ako se pojavi karijes ili su zubići napukli roditelji se često tješe da se ovdje radi o mliječnim zubima koji će ovako i onako ispasti.

Iako je točno kako će mliječne zubiće zamijeniti trajni, to ne znači da oni ne zaslužuju jednaku brigu jer zapravo imaju važnu ulogu.

Mliječni zubići potiču normalan rast i razvoj čeljusti, omogućuju žvakanje što je preduvjet za dobru probavu, utječu na estetski izgled lica te čuvaju mjesto za svoje nasljednike - trajne zube.

Nedovoljnom brigom djeca od malih nogu stječu loše navike i ne vode brigu o svojim zubima što kasnije dovodi do većih problema kao što su poteškoće u razvoju jasnog i razumljivog govora koji bitno utječe na psihički razvoj djeteta. 

Također se neki roditelji boje djetetove reakcije prilikom odlaska zubaru pa i zbog toga odgađaju sam pregled. No što su djeca odraslija pojavljuje se sve veći strah od stomatologa pa je prvi pregled potrebno obaviti što prije kada djeca lakše prihvaćaju stvari.

Ako još niste otišli na pregled, a vaše dijete ima skoro sve zubiće tada ga toplo preporučujemo.

Riješite se straha i budite uzor svom djetetu te i sami zakažite pregled kod stomatologa.

Naručite se za prvi pregled:)