Digitalni rendgen zuba: CBCT i Ortopan snimke

Digitalno snimanje zuba

Suvremena dentalna medicina nezamisliva je bez rendgenskog snimanja zuba i čeljusti. Snimanje zuba trebao bi biti prvi korak u dijagnostici i liječenju bilo kojeg stanja zuba, osim ako se ne radi o manjim problemima poput karijesa na zubu kojeg stomatolog može izliječiti i bez snimke. Međutim, za potrebe saniranja nekog ozbiljnijeg problema, trauma zuba, upalnih procesa, bolova kojima se ne zna uzrok ili za potrebe ugradnje implantata, oralnokirurških zahvata ili ortodoncije, rendgensko snimanje pojedinačnog zuba ili cijele čeljusti, najvrjedniji je dijagnostički postupak.

Digitalna revolucija u snimanju zuba i čeljusti

Pravu revoluciju u svijetu suvremene dentalne medicine donijela je tehnologija koja omogućuje digitalno snimanje zuba. Digitalna radioviziografija (RVG) označava poseban način snimanja zuba na digitalni senzor gdje se slika prikazuje na računalu, umjesto na negativ filmu.

Opremljenije stomatološke ordinacije imaju vlastite uređaje kojima snimku naprave u svega nekolio sekundi.

Digitalni dentalni rentgen nezaobilazan je u suvremenoj dentalnoj dijagnostici

Višestruko smanjena količina zračenja

S obzirom na to da se snimak pojedinačnog zuba ili cijele čeljusti prikazuje na monitoru računala stomatologa u visokoj rezoluciji, on ga može povećati i prilagođavati za potrebe postavljanja točne dijagnoze.

Digitalni rendgenski snimci višestruko smanjuju količinu zračenja u odnosu na ono kojem su pacijenti izloženi snimanjem klasičnim rentgenom. Moderna tehnologija smanjuje zračenje za čak 90%.

U konzultaciji sa stomatologom i trudnice mogu biti izložene takvom snimanju, što je strogo zabranjeno kod klasičnog rendgenskog snimanja. Pacijent se štiti zaštitnom pregačom pa je mala vjerojatnost izloženosti zračenju. Ujedno, količina zračenja može se dodatno smanjiti prema potrebi pa možete biti bezbrižni što se tiče sigurnosti i zdravlja vaše djece. Snimanje je potpuno bezbolno.

Osim što je u potpunosti bezbolno, digitalno snimanje zuba uvelike smanuje količinu zračenja zbog čega je preporučljivo i za djecu.

Digitalna ortopan snimka

Ortopantomogram (skraćeno ortopan) snimanje predstavlja 2D rendgensku snimku svih zubi gornje i donje čeljusti s okolnim anatomskim strukturama. Intraoralna dentalna slika daje prikaz pojedinog zuba, detalje krune i korijena te okolnih struktura parodonta i alveolarne kosti.

Digitalni ortopan označava korištenje najsuvremenije digitalne tehnologije prilikom snimanja.

Prednosti digitalnog načina snimanja u odnosu na klasični su brojne. On omogućuje detaljniji uvid u anatomiju čeljusti pacijenta, dijagnosticiranje svih anomalija zuba, eventualnih upalnih i patoloških procesa na bilo kojem dijelu zuba, uključujući i njegov korijen, stanje i debljinu kostiju pri planiranju ugradnje implantata.

Kod očitavanja digitalne ortopan snimke najvažnije je iskustvo i znanje stomatologa koji je očitava. Osim fokusa na konkretan problem pacijenta, radi čijeg liječenja je pacijent i upućen na snimanje čeljusti, potrebno je obratiti pažnju i na ostale eventualne promjene ili anomalije na zubima. Često se događa da se na takvim snimkama potpuno slučajno otkriju promjene na kostima ili zubima koje još nisu pokazivale nikakve simptome, kao što je to cista.

CBCT snimka

CBCT snimka ili Cone Beam Computer Tomography najsuvremenija je 3D snimka pojedinog zuba ili određene regije u usnoj šupljini. Nezaobilazna je pri planiranju ugradnje implantata ili kompliciranijih operativnih zahvata. S obzirom da se radi o trodimenzionalnoj slici, a ne dvodimenzionalnoj slici kao što je to slučaj kod digitalnog ortopana, omogućuje još bolji i detaljniji uvid u stanje zuba i kosti.

Najvažnije prednosti digitalnog snimanja zuba:

  • brzina snimanja, cijeli postupak traje od 12 do 15 sekundi,
  • ekonomičnost u izradi snimke jer se ona može digitalnim putem slati i pacijentu i stomatologu,
  • arhiviranost snimke na CD-u čime se sprečava njen gubitak,
  • preciznost dijagnoze jer se snimkom može na računalu manipulirati, povećavati je i prilagođavati, mijenjati kontrast i slično.

Poliklinika Galeković u svojoj ponudi ima najsuvremeniji Sordex Cranex 3D digitalni RVG uređaj koji nudi široki spektar primjene kod 2D i 3D tehnologije snimanja, kako jednog zuba tako i područja cijele čeljusti. Njime je moguće snimanje s nižom dozom zračenja, a da slika ostane nekompromitirana. Posebno je to bitno kod snimanja djece ili pacijenata kojima je potrebna dijagnostika u više navrata. Za snimanje se nije potrebno prethodno naručiti.

Provjerite ostale usluge