Tuš za usta: treba li nam zaista?

Tuš za zube odličan je za čišćenje bravica

Brza jutarnja spremanja za školu ili posao često ne uključuju temeljitu brigu i njegu zubiju u nekoliko koraka. Većina na brzinu očetka zube i, ako ima vremena, prođe koncem za zube na ona tri problematična mjesta gdje se uvijek sakrije neki komadić hrane.

Iako je bolje išta nego ništa, zubima valja pridati malo više pažnje, a uz tuš za usta možete im pružiti pravi mali spa tretman.

Tuš za usta: samo simpatičan gadget ili nešto više?

Dentalni tuš ili tuš za usta je uređaj koji pomoću vode pod pritiskom čisti ostatke hrane i naslage na zubima, a pokreće ga struja.
Razlikujemo fiksne i prijenosne tuševe, odnosno dentalne tuševe na struju i na baterije.

Da, dentalni tuš je još jedan od dentalnih aparata koji popularnost uživa u zadnjih nekoliko godina i ljudi se često pitaju treba li im zaista još jedan korak u njezi zubi.

No, korištenje tuša za usta ne predstavlja dodatan korak zubne njege, već on zamjenjuje klasičan zubni konac jer zahvaća ona teško dostupna mjesta. Pritisak vode dovoljan je da ispere zaostale komadiće hrane između dva susjedna zuba, ali i dovoljno jak da skine plak s cakline. 

Dentalni tuš sve to radi puno brže i bezbolnije od konca za zube te ga zbog njegove superiornosti stomatolozi rado preporučuju. 

Zahtijeva početno ulaganje koje nije zanemarivo, ali s obzirom na to da takvi uređaji traju godinama te ga uz zasebne nastavke može koristiti cijela obitelj, godišnji trošak jednak je iznosu koji jedna osoba potroši na paste i četkice za zube

Tko može koristiti dentalni tuš?

Tuš za usta mogu koristiti svi koji znaju samostalno koristiti četkicu za zube, čak i djeca. Njime se relativno lako upravlja jer ima dršku sličnu četkici za zube.

Osobe s fiksnim aparatićem najviše profitiraju od dentalnog tuša

Osobe koje imaju osjetljive desni lakše će podnijeti dentalni tuš nego klasičan konac za zube, a korištenjem tuša može se smanjiti i osjetljivost desni.

Najveću korist od dentalnog tuša imaju osobe koje nose fiksni aparatić. Nježan mlaz tuša za usta dopire do svih razmaka između zuba, oko bravice i žica bez korištenja interdentalnih četkica, oralnog super konca i klasičnog konca za zube.

U tom slučaju, dentalni tuš zamjenjuje čak 3 “zubna pomagala” i uvelike skraćuje vrijeme zubne njege osoba koje nose fiksni aparatić ili “zvjezdice”. 

Prednosti zubnog tuša

Četkica, pasta i zubni konac temelj su oralne higijene već dugi niz godina. Zašto bismo onda uključili još jedan uređaj u dnevnu rutinu?

Dentalni tuš čisti plak s površine zubne cakline bolje no što to mogu četkica, pasta i konac zajedno. 

On čuva desni i smanjuje rizik od pojave parodontoze i gingivitisa nježno ih masirajući čime se potiče prokrvljenost tkiva.
Teško dostupna mjesta ne postoje za zubni tuš, mlaz vode dopire između najmanjeg procjepa među zubima i ispire sve one tvrdoglave ostatke i naslage. 

Redovito korištenje dentalnog tuša smanjuje rizik od karijesa, ali i umanjuje potrebnu za pjeskarenjem zubi kod stomatologa. 

Mnogi “fiksni” tuševi koji imaju veliku zapremninu spremnika dolaze u paketu s nekoliko nastavaka tako da ih može koristiti cijela obitelj.

Moderni tuševi za usta

Vrste dentalnih tuševa

Bitno je napomenuti da svaka osoba mora imati svoj zaseban nastavak kako ne bi došlo do dijeljenja bakterija.

Prijenosni, baterijski tuševi odlični su za putovanja tako da se čistih zubiju ne morate odreći ni na putovanju

Nedostaci dentalnih tuševa

Kao i svaki drugi aparat za kućnu upotrebu, i dentalni tuš ima svoja ograničenja.

Korištenje dentalnog tuša ne garantira izostanak dentalnih problema. Tuš ne može magično izbrisati godine zanemarivanja zubi ili izliječiti karijes i gingivitis preko noći već ublažiti simptome i smanjiti rizik njihove pojave.

Iako su dentalni tuševi korisni uređaji, njihova je cijena prilično visoka što predstavlja njihov glavni nedostatak. 
Osim toga, prvo korištenje tuša može biti pomalo neuredno, što može popraviti malo prakse. 

Prednosti tuševa uvelike prelaze njihove nedostatke te ih se zbog toga preporučuje svima s osjetljivim desnima i onima koji žele besprijekorno čiste zube.

 

Rezervirajte svoj termin