Sve što morate znati o zubnom mostu

Keramički most nadopunjuje osmijeh.

Proteza, krunica, most, implantant, štift, inlay, overlay, ljuskica - sve su to pojmovi koji se često mogu čuti u razgovorima osoba koje razmišljaju o “nadopunjavanju” osmijeha.

Svaki od ovih protetskih radova koristi se za specifične slučajeve, a najpoznatiji su implantati i proteze. No, oni nisu jedino rješenja za nedostatak jednog ili više zuba, tu prazninu odlično nadopunjuju upravo dentalni keramički mostovi.

Što je to keramički dentalni most i kada se ugrađuje?

Keramički most je vrsta trajnog protetskog rada koji služi kao nadomjestak jednog ili više zuba u nizu. Most se sastoji od dvije ili više međusobno povezanih krunica koje se trajno fiksiraju na nosače.

Posebnost mosta pred ostalim protetskim radovima je činjenica da se on može ugraditi i na postojeće zube i na implantate.

Ako osobi nedostaje jedan cijeli zub izrađuje se tročlani most koji se fiksira na dva susjedna zdrava zuba.  Susjedne zube prije postavljanja mosta potrebno je izbrusiti kako bi se most mogao zacementirati na njih.

Zubni most može se fiksirati na izbrušene zube.

U slučaju nedostatka tri zuba može se isto izraditi most, no tada se fiksira na dva implantata.

Postoje i četveročlani mostovi, koji se također ugrađuju na zube i implantate, no mostovi mogu imati i više članova. 

Vidljivi dio mosta se kao i krunica izrađuje od keramike ili kombinacije materijala. U Poliklinici Galeković izrađujemo mostove od E.max keramike, Cercon keramike, metal keramike i zlato keramike za što prirodniji izgled.

Kako se postavlja keramički most?

Za popunjavanje osmijeha keramičkim mostom potrebno je nekoliko posjeta stomatologu.

Između prvih konzultacija i finalnog postavljanja može proći i nekoliko tjedana, ovisno o vrsti mosta i metodi izrade njegove krune.

U pravilu, most koji se postavlja na zube nosače prije će upotpuniti osmijeh pacijenta nego onaj koji se fiksira na implantate.

Na prvom pregledu stomatolog procjenjuje stanje usne šupljine, snima čeljust, skenira zube i predstavlja vrste mostova i materijale koji se koriste te zajedno s pacijentom bira najbolje rješenje. 

Postavljanje zubnog mosta na implantate

Ako je izbor pao na montiranje mosta na implantate, prvo je potrebno ugraditi njih i čekati da ih usna šupljina prihvati.

Nakon pregleda u Poliklinici Galeković s pacijentom zajedno dizajnirajmo izgled mosta u 3D programu Tru Smile. Na temelju tog dizajna izrađuje se “probni” most koji se privremeno fiksira na izbrušene okolne zube ili na spremne implantate.

Probni most se komentira i kreće se u izradu prave krune mosta koja se nakon probe trajno fiksira na pripremljene zube ili implantate. 

Tko je dobar kandidat za ugradnju dentalnog mosta?

Ugradnja dentalnog mosta odličan je izbor za one pacijente koji su odlučili ispuniti praznine između zubi u slučaju kada im nedostaje više od jednog zuba u nizu. 

Ako pacijentu nedostaje jedan zub, a okolna dva zuba su površinski oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi, keramički most je odlično rješenje. 

No, za ugradnju mosta potrebno je da zubi nosači budu zdravi, jer će se u suprotnom slučaju most morati skidati radi liječenja.

Pravilna higijena i zdravlje preduvjet su za ugradnju zubnog mosta

Važno je napomenuti da kandidat za ugradnju bilo koje protetskog rada mora biti zdrav, jer u slučaju ozbiljnih kroničnih bolesti, upala i zdravstvenih problema, ugradnja protetskog rada može biti rizična, naročito kada se radi o implantologiji.

Postoje određeni slučajevi kada tijelo ne želi prihvatiti implantat i tada nažalost, fiksiranje keramičkog mosta na njih nije moguće.

Za uspješnu ugradnju mosta potrebna je određena razina zdravlja usne šupljine te redovito održavanje oralne higijene na visokoj razini. 

O higijeni pacijenta ovisi kako će se tijelo priviknuti na most i koliko dugo će on obavljati svoju funkciju.

Trajnost mosta ovisi o pravilnom održavanju

Most bilo da je fiksiran na zube ili na implantate treba pravilno održavati jer o adekvatnoj higijeni ovisi njegova dugotrajnost.

Iako mnogi misle da na protetske radove ili umjetne zube ne treba obraćati veliku pažnju jer nisu “živi”, oni su dio usne šupljine i montirani su na “prave zube i prave kosti”.

Upravo iz tog razloga pravilnoj oralnoj higijeni treba posvetiti još više pažnje. 

Četkica s mekanim vlaknima, pasta za zube, zubni konac ili dentalni tuš, interdentalne četkice i vodice za ispiranje usta temelj su pravilne oralne higijene i njihovo redovito i pravilno korištenje garancija je dugotrajnosti keramičkog mosta.

Redovito i pravilno četkanje produljuje vijek trajanja dentalnog mosta.

Naravno da redovito četkanje ne može spriječiti potencijalno pucanje mosta, no može ublažiti povlačenje zubnog mesa i otkrivanje vrata implantata ili pojave karijesa na zubu nosaču.

Masaža desni četkicom s mekim vlaknima veoma je bitna kod mostova koji su fiksirani na implantate kako bi se potaknula prokrvljenost tkiva i spriječilo povlačenje. 

Redovito korištenje zubnog konca ili još bolje oralnog tuša i interdentalnih četkica uklonit će sav plak na zubima nosačima i usporiti taloženje zubnog kamenca koji može također utjecati na povlačenje zubnog mesa. 

 

Zanima vas još nešto o dentalnim mostovima i protetskim radovima? Kontaktirajte nas, odgovorit ćemo na sva  vaša pitanja

 

Kontaktirajte nas