Kako do svježeg daha? Jednostavno, samo očistite jezik.

Svi znamo da probava počinje već u ustima. Zubi, slina i jezik glavni su alati za usitnjavanje hrane i čine početak probavnog trakta.

Postoji pregršt savjeta, proizvoda i metoda za održavanje higijene zubi, no jezik je u svemu tome malo postrani, iako je dio usne šupljine.

Prednosti čišćenja jezika Indijci su upoznali prije nekoliko stotina godina i danas je dio ayurvedske prakse. 

Zašto bi uopće čistili jezik

Jezik se nalazi u usnoj šupljini koja je savršeno stanište bakterijama.

Glavni krivac neugodnog zadaha nije karijes, kao što se misli, već upravo naslage bakterija na jeziku. 

Koliko puta ste marljivo četkali zube, koristili zubni konac, isprali usta vodicom i nakon 5 minuta ste opet osjetili neugodan zadah?

Razlog tome je upravo izostavljanje jezika iz svakodnevne higijene usne šupljine. 

Na jeziku ste vjerojatno primijetili bijeli sloj - on omogućuje anaerobnim bakterijama da se razvijaju, hrane i razmnožavaju.

Ispod tog sloja bakterije stvaraju spojeve sa sumporom i on je glavnina lošeg zadaha.

Razvoju bakterija pogoduje suha okolina jer tada nema sline koja ispire bijeli sloj koji štiti bakterije.

Osobe koje intenzivno dišu na usta često imaju deblji bijeli sloj na jeziku, a osim disanja na usta, suhoći pogoduje i konzumiranje alkohola pa čak i vodice za usta koja sadrže alkohol. 

Iako vodice kratkoročno osvježavaju dah, alkohol u njima ustvari isušuje usnu šupljinu.

Bijele naslage na jeziku krive su za zadah

Za bijele naslage krivi su još i kava i kisela hrana jer smanjuju pH vrijednost u ustima, brazde na jeziku koje su genetski uvjetovane i nedovoljan unos vode. 

Srećom, bijelog sloja nije se teško riješiti. Potrebno je samo redovito čistiti jezik.

Prednosti čišćenja jezika

Osim uklanjanja bakterija, prednosti čišćenja jezika su višestruke: 

Svjež dah

Čišćenjem jezika uklanja se bijeli sloj koji štiti bakterije koje proizvode sumporne spojeve.

Nakon što se skine bijeli sloj, bakterije su u doticaju sa zrakom i one ugibaju te se više ne proizvodi sumpor čime se drastično smanjuje intenzitet mirisa odnosno zadaha iz usta.

Bolji okusi

Bijeli sloj koji štiti bakterije prekriva okusne pupoljke na površini jezika te su oni manje osjetljivi.

Zbog toga se slabije osjećaju različiti okusi i ljudi jedu sve začinjeniju hranu koja nakon nekog vremena može i naštetiti želucu.

Uz čisit jezik bolje osjećamo okuse

Uklanjanjem bijelog sloja “oslobađaju” se okusni pupoljci, osjeća se širi spektar okusa i hrana je puno ukusnija.

Manje infekcija

Bakterije na jeziku, a naročito na korijenu jezika jako lako mogu dospjeti do ždrijela koje je vrlo osjetljivo.

Bakterije lako uzrokuju upalu koja se, nažalost, ne može izliječiti sama od sebe već je potrebno posjetiti liječnika koji može propisati antibiotik.

Bolje je riješiti se toksina prije no što dođe do upale.

Zdravi zubi i desni 

Manje bakterija na jeziku znači da se one ne mogu širiti na zube i desni, što znači da će i cijela usna šupljina biti zdravija.

To znači da se smanjuje rizik od pojave karijesa i upala desni.

Kako čistiti jezik

Čišćenje jezika ustvari je jednostavnije od pranja zubi i puno kraće traje pa nema prepreke da ga uključite u svakodnevnu higijenu. 

Potreban vam je samo čistač jezika kojeg možete pronaći u drogerijama i prodavaonicama zdrave hrane po cijeni četkice za zube.

Čistač jezika

Plastični su povoljniji, a napravit će isti posao kao i skuplji metalni.

Neke četkice za zube na poleđini imaju nastavak za čišćenje jezika, no oni nisu prilagođeni obliku jezika pa ne očiste temeljito kao samostalni čistači za jezik. 

Jezik je potrebno čistiti dva puta dnevno, ujutro i navečer, u sklopu pranja zubi. 

Čistačem jezika jednostavno se nekoliko puta ostruže bijela naslaga i temeljito ispere vodom. 

I to je to, u nekoliko poteza pobijedit ćete u borbi protiv neugodnog zadaha.

 

Posjetite nas