Saznajte zašto nije dobro dijeliti četkicu za zube

koristi_svoju_cetkicu

Valentinovo kao dan slavlja ljubavi tradiciju vuče iz antičkog doba, te se i dan danas 14.-i veljače smatra najromantičnijim danom u godini.

Ljubavne poruke, čestitke, ruže, parfemi, donje rublje, večere... nebrojeno je načina na koji odabiremo pokazati ljubav prema boljoj polovici barem jednom godišnje.

No, zašto ne bi poklonili nešto u čemu možete uživati oboje - prekrasan i zdrav osmijeh! Oralno zdravlje jednako je bitno kao i zdravlje cijelog tijela.

Tajne, nježnosti i ostale sitnice koje dijelite s partnerom dodatno učvršćuju vezu između vas dvoje, no neke stvari - poput četkice za zube - trebaju ostati samo vaše!

Zašto svako mora koristiti svoju četkicu

Kada smo zaljubljeni, učinili bi za voljenu osobu sve, ali neke granice trebalo bi poštivati. Posebice kada je u pitanju oralna higijena. Nošenje tuđe robe, dijeljenje auta ili korištenje partnerovih stvari - ako vam partner to dozvoljava je OK. Ali dijeljenje četkice za zube ne dolazi u obzir!

Volim te, ali moja četkica neka ostane samo moja :)

Usta su puna bacila i mogu sadržavati tragove hrane koju smo još jučer jeli. Da stvar bude još gora, korištenje iste četkice može imati negativne posljedice za zdravlje.

Koji se sve virusi i bakterije mogu naći na četkici za zube?

  • Karijes - kao što se gripa i prehlada prenose putem sline, tako se i karijes može dobiti istim putem.
  • Streptokok - bakterija odgovorna za propadanje zubi, grlobolju, mučninu, upalu limfnih čvorova i niz drugih negativnih simptoma.
  • Virus herpesa - Možda nikada niste imali herpes, no ako iskoristite četkicu koju je koristila osoba zaražena ovim virusom, velika je šansa da ga baš i vi dobijete, a nećete ga se riješiti nikad.
  • HIV - Poznat je slučaj da se HIV prenosi putem krvi, pa postoji šansa da se zarazite HIV-om preko sline ako imate ranicu u ustima. Zato oprez!
  • E. coli - pridonosi normalnoj funkciji crijeva, sintezi vitamina K,  ubrzava metabolizam i sprečava razvoj štetnih bakterija. No istovremeno, E. coli uzrokuje brojne infekcije i bolesti. Kako bi izbjegli širenje ove bakterije, četkicu je potrebno držati zatvorenu i podalje od sanitarnog čvora. 

Nitko ne želi biti žrtva ovih strašnih bakterija, te bi tako bilo poželjno četkicu držati spremljenu u ormariću i naravno, koristiti samo svoju četkicu.

Uživajte u danu ljubavi

Provedite ovaj dan sretni i pozitivni, bilo kod kuće ili na poslu! Podijelite osmijeh i razveselite barem nekoga. 

Poklonite ljubav za Valentinovo!

Ali imajte na umu da četkicu osim što ju nije poželjno dijeliti, ne smijete se na nju ni previše vezati! Redovita promjena četkice jednako je bitna, odnosno četkicu za zube trebali bi promijeniti svaka dva do tri mjeseca.

Ako  se slučajno dogodi da ste upotrijebili tuđu četkicu za zube, uzmite antiseptičku vodicu za ispiranje usta i odmah ih isperite kako bi smanjili ili spriječili razmnožavanje bakterija.

I ne zaboravite posjetiti svog stomatologa s vremena na vrijeme kako bi vaš osmijeh stalno bio blistav, a usta spremna na poljupce.

Zakažite pregled za zavodljiv osmijeh