Kada bebi izbijaju zubi i kako joj pomoći?

Nisu sve bebe vesele kada im izbijaju zubi

Jesu li vašoj bebi počeli izbijati zubići?

Ako ste sretni roditelji, nicanje tih prvih malih bisera nećete ni primijetiti. Da, ima i takvih beba.

Ako ste u onoj drugoj skupini, sigurno čitate ovaj tekst. Jer beba plače, nervozna je, desni je svrbe, a dobila je i temperaturu.

Bebe su različite. Neke se rode s puno kose, neke s malo. Neke se rode sitne, a neke su već prvi dan buce. Različitost vrijedi i za izbijanje zubi. Postoje bebe koje se rode sa zubićima! Da, stvarno  

No, isto tako, postoje i bebe kojima prvi zubi niknu nakon što prohodaju. 

Ipak, većina beba uklapa se u neki raspored.

Raspored izbijanja bebinih zubića

Gornje jedinice prvi su zubići koje roditelje trebaju očekivati, a najčešće izbijaju između četvrtog i sedmog mjeseca. Pojavljuju se u paru. 

Gornje jedinice slijede donje jedinice, a pokazuju se  između osmog i 12. mjeseca.

Gornje dvojke izbijaju nakon gornjih jedinica, a beba s četiri zubića u nizu već ima pravi blještavi osmijeh.  One izbijaju između devetog i 13. mjeseca. 

Donje dvojke veliki osmijeh upotpunjuju između 10. i 16. mjeseca. 

Raspored izbijanja zuba kod beba

Prvi gornji kutnjaci pojavljuju se između 13. i 19. mjeseca baš kada bebi trebaju. Naime, tada bebi već dosade kašice i pokazuje sve veći interes za žvakanje krute hrane. 
Prvi donji kutnjaci bebi izbijaju  između 14. i 18. mjeseca pa sada već velika beba puno lakše žvače. 

Gornji očnjaci izbijaju nakon kutnjaka i to gornji. Pojavljuju se između 16. i 22. mjeseca. 

Donji očnjaci. Gornji par očnjaka brzo upotpunjuju donji očnjaci između bebina 17. i 23. mjeseca.

Stražnji kutnjaci. Najjači mliječni zubi niknu prvo na donjoj čeljusti pa na gornjoj. Oni se posljednji jave između 23. i 33. mjeseca. Iako su oni najveći zubi koji se pojavljuju oni uzrokuju najmanje problema. Malo dijete u toj dobi već ima druge i interese i uopće ne obraća pozornost na zube koji izbijaju.

Kako prepoznati da bebi izbijaju zubići?

Male bebe ne mogu vam reći plaču li jer ih muče grčevi ili zubi ili se radi o nečem ozbiljnijem. Zato je jako važno znati koji su simptomi izbijanja prvih zuba.

 

Simptomi karakteristični za izbijanje prvih zubića su sljedeći:

1. Pojačano lučenje sline

Pojačano slinjenje roditelji odmah povezuju s rastom bebinih zubića. No, bebe rano počinju sliniti i zbog otvaranja žlijezda slinovnica koje počinje u trećem mjesecu. Tada bebama još ne izbijaju prvi zubi. 
Oni se javljaju od četvrtog do šestog mjeseca, a ona slina koja ih prati zapravo je prirodan način olakšavanja boli. Naime, ona pomaže pri ublažavanju upaljenih desni i pojačano se stvara kod izbijanja svakog novog zubića. 

Pojačano lučenje sline prati više razloga

2. Osip od slinjenja

Pojačano slinjenje i osip idu ruku pod ruku. Neke bebe toliko se sline da im se osip proširi i po vratu. Bebinu kožu trebalo bi češće tapkati čistom platnenom krpom (ne brisati jer je to samo oštećuje) i nadraženo područje mazati masnom kremom kako bi se stvorio neki zaštitni sloj. 

3. Beba je nervozna i često plače

Beba komunicira plačem i smješkanjem. Pa kad joj izbijaju zubi - to vam želi reći plačem. 

Mama ljubi bebu

4. Smanjen apetit

Kada zubići izbijaju desni su upaljene, a beba ima novi osjećaj u ustima. Desni su i natečene pa dolazak hrane ili kontakt sa žličicom može biti doista bolan. 
Do kad zubić ne izbije, bit će normalno da neće htjeti baš previše jesti

 5. Bebu svrbe desni 

Desni kroz koje izbijaju zubići bebu pomalo i svrbe. To je razlog zašto beba gura svoje prstiće u usta kad god stigne, ali i sve ostale predmete do kojih stigne u nadi da će joj pomoći. 

6. Blago povišena temperatura

Nicanje zubića često prati blago povišena temperatura. Roditelji su često skloni tome da temperaturu pripišu izbijanju zuba. No, to može biti i velika pogreška. 
Naime, temperatura koja se javlja uslijed izbijanja zubića nikad nije viša od 38 stupnjeva. Sve više od toga znak je bolesti i potrebno se javiti liječniku.

3 načina kako pomoći bebi kojoj izbijaju zubići

1 . Gumene igračke za grickanje i četkice

Ako odete u samo jednu trgovinu baby opremom vidjet ćete cijelu policu rezerviranu za igračke kojima se bebama ublažava izbijanje zubića. Među njima su razni gumeni prstenovi, igračke s gumenim dijelovima za žvakanje i četkice s gumenim dijelovima. Nekim bebama to doista pomaže. 

Gumene igračke: spas u zadnji čas

2. Hladne igračke i banana iz zamrzivača

Desni kroz koje izbijaju zubi su crvene i upaljene i dobro im dođe nešto jako hladno. Ako je beba već dovoljno velika da jede banane, pokušajte joj dati mali komadić tog smrznutog voća
Možete i kojoj plišanoj igrački namočiti uho pa ga staviti na smrzavanje kako bi se moglo rashlađeno cuclati. 

3. Gel za desni

U ljekarnama se mogu naći i gelovi koji ublažuju bol prilikom nicanja zubića. Oni su često na prirodnoj bazi s malo lidokaina, sastojka koji djeluje kao lokalni anestetik. No, djelovanje tih gelova je kratkotrajno.


Kakve god probleme imali s prvim zubićima, morate znati da su oni kratkotrajni. Mliječne  zube, mada će oni jednog dana ispasti, morate čistiti od trenutka kada se pojave i dobro njegovati. Dobre navike ostaju  od djetinjstva.

Želiš pročitati još korisnih savjeta?

Prosurfaj kroz naš blog