Do novog osmijeha uz 3D CAD/CAM tehnologiju

Izrada protetike cad cam sustavom

"Vrijeme je novac" izjava je koja vrijedi u svim sferama života.

Jedan od razloga zbog kojeg ljudi često prolongiraju izradu protetskih nadomjestaka je činjenica da se na njih dugo čeka, odnosno izrada traje dugo.

To je bio slučaj kada se svaka krunica, most, ljuskica i proteza radila ručno u dentalnom laboratoriju, u nekoliko faza.

Osim toga, pacijent je trebao doći u ordinaciju na nekoliko proba do finalne ugradnje protetskog elementa.

No, danas jedna ljuskica može biti gotova za svega 2 sata i pacijent odlazi kući kompletiranog osmijeha, a glavni “krivac” za to su moderni CAD/CAM sustavi.

Što je to CAD/CAM?

CAD je skraćenica za engleski pojam Computer-Aided Design što je u prijevodu računalno potpomognuti dizajn, a CAM je skraćenica za Computer-Aided Manufacturing, u prijevodu računalno potpomognuta proizvodnja. 

Cad Cam sustav u Poliklinici Galeković

Kod CAD/CAM sustava umjetni se zubi dizajniraju i izrađuju pomoću softverskih rješenja koji su direktno povezani s aparatima za obrađivanje čeličnih i keramičkih blokova.

Korištenjem takvih sustava smanjuje se količina ljudskog rada u cijelom protetskom procesu, a time i mogućnost pogreške. 

Ti su sustavi trenutačno najprecizniji i najmoderniji način izrade dentalne protetike jer se skenira i modelira u 3D tehnologiji računalno te potpuno automatsko izrađuje protetika iz različitih materijala.

U Poliklinici Galeković krunice, mostove, inlaye, overlaye, ljuskice, nadogradnje i teleskope izrađujemo pomoću Amann Girrbach Ceramill CAM/CAD sustava iz bezmetalne keramike i metal keramike

Prednosti korištenja CAD/CAM sustava

Moderne dentalne ordinacije su veoma brzo otkrile prednosti uvođenja CAD/CAM sustava u svoje poslovanje:

  • brzina izrade protetskih nadomjestaka
  • manji trošak izrade (ljudski rad najveći je trošak u svakoj djelatnosti)
  • superiorno korištenje novih protetskih materijala
  • kontrola kvalitete (uočavanje pogrešaka nastalih brušenjem i njihovo ispravljanje) 

No, osim stomatologa, pacijenti također imaju koristi od korištenja CAD/CAM sustava, a glavni je ušteda vremena jer ne treba dolaziti nekoliko puta u ordinaciju na probu prije finalne ugradnje protetskog nadomjestka.

Kako se izrađuju zubi 3D CAD/CAM sustavom?

Pacijent koji izrazi želju za izradom protetskog nadomjestka u Poliklinici Galeković već tijekom prve posjete može saznati kako će izgledati njegov novi zub.

Otisci spremni za skeniranje

Nakon standardnog stomatološkog pregleda, stomatolog će procijeniti je li zub pogodan za brušenje ili se mora izvaditi i zamijeniti implantantom. Ako je korijen zuba zdrav, stomatolog ga brusi i priprema za skeniranje kamerom ili uzima otisak koji se skenira unutar skenera

Skenirana preparacija unosi se u računalni program za 3D modeliranje gdje program sam modelira izgled zuba sukladno okolnim zubima, a stomatolog ga prilagođava po željama pacijenta direktno u programu. Pacijent i stomatolog zajednički dizajniraju novi zub i odmah se može vidjeti kako će on izgledati.

Radili se o manjem protetskom nadomjestku, kao što je ljuskica koja se izrađuje od jednog materijala, u izradu se može krenuti odmah. Dizajn se prebacuje u automat za proizvodnju protetike koji iz keramičkog bloka brusi odnosno “glođe” oblik krunice dizajnirane od strane stomatologa. Izbrušena krunica se skenira i digitalno provjerava.

Postoji li potreba za doradom, odnosno dodatnim brušenjem krunica ili ljuskica se vraća u glodalicu na doradu. Nakon toga, protetski nadomjestak spreman je za probu u usnoj šupljini pacijenta. 

Ako je pacijent zadovoljan, krunica se cementira na ranije izbrušeni zub ili implantant i pacijent može ponosno pokazivati novi osmijeh. 

Materijali za izradu protetskih nadomjestaka CAD/CAM sustavom

Trenutno najpopularniji materijal za računalnu izradu protetskih nadomjestaka je bezmetalna keramika ili takozvana potpuna keramika gdje se protetika glođe iz jednog keramičkog bloka.

U Poliklinici Galeković koristimo CERCON bezmetalnu keramiku koja se odlikuje visokom čvrstoćom, potpunom biokompatibilnošću i transparentnošću i najsličnija je prirodnim zubima. 

Ugrađene keramičke ljuskice

Na prednjem lijevom sjekutiću nalazi se keramička ljuskica, razlike između nje i prirodnog zuba nema

Svojstva cercon keramike omogućuju nam izradu cercon-keramičkih i potpunih cercon krunica i mostova, inlaya, overlaya, ljuskica, nadogradnji zuba, implantoloških nadogradnji i teleskopa. 

No, za one koji preferiraju metal, Amann Girrbach sistem omogućava nam izradu metal keramičkih krunica od CoCr legura gdje se metalna kapica krunice glođe iz čeličnog bloka u glodalici na koju se odmah nanosi keramički estetski materijali i tako skraćuje vrijeme izrade i eliminira rizik ljudske pogreške. 

Već neko vrijeme razmišljate o implantatima? Sada je pravo vrijeme da napravite prvi korak. Kontaktirajte nas s povjerenjem i dopustite nam da zajedno dizajniramo vaš novi osmijeh.

 

Dogovorite stomatološki pregled