Top 8 zdravih namirnica za zdrav i blistav osmijeh

namirnice-za-blistav-osmijeh

Kad je u pitanju zdravlje vaših zubi, vrijedi fraza “ono si što jedeš”.

Slatke namirnice kao što su slatkiši i gazirani sokovi samo pospješuju nastanak karijesa koji se sve popularnije naziva i zubna bolest prehrane.

S druge strane, postoje i namirnice koje nam pomažu očuvati blistav osmijeh. U nastavku saznajte što jesti kako bi zubi ostali zdravi i jaki.

Što je zapravo karijes?

Karijes je najraširenija infektivna bolest, a nastaje isključivo zbog prisutnosti bakterija u usnoj šupljini koje dolaze putem namirnica bogatih ugljikohidratima i šećerom.

Dakle možemo zaključiti da se uz redovito četkanje zubi, redovite odlaske stomatologu (barem dva puta godišnje) te zdrave prehrambene navike može smanjiti nastanak karijesa.

O pravilnom četkanju ćemo govoriti nekom drugom prilikom, a na redovne posjete stomatologu ćemo vas uvijek podsjećati. Sada je pak vrijeme da saznate koje namirnice su prirodni i uspješni borci protiv karijesa.

1. Sir

Sama pomisao na sir potiče lučenje sline koja prirodno štiti usnu šupljinu :)
Sama pomisao na sir potiče lučenje sline koja prirodno štiti usnu šupljinu :)

 

Vjerojatno niste očekivali kako ćemo popis zdravih namirnica započeti sa sirom - jednom od namirnica koja je dobro poznata po popriličnom broju kalorija i udjelom masti.

No, sir može biti prirodna zubna pasta. Na primjer, kiseline koje se nalaze u cheddar siru bore se protiv bakterija, uklanjaju hranu sa zubi i održavaju pH ravnotežu u ustima.

Isto tako, kad jedemo sir povećava se lučenje sline koja prirodno čisti zubnu površinu, smanjuje zadah iz usta i uklanja kiselinu koje mogu oštetiti zube.

Zato je s vremena na vrijeme poslije obroka dobro pojesti koju krišku sira :)

2. Jogurt

Jogurt sadrži probiotike koje sprečavaju krezubi osmjeh :)
Jogurt sadrži probiotike koje sprečavaju krezubi osmjeh :)

 

Svi mliječni proizvodi bogati su kalcijem i proteinima koji štite zubnu caklinu, no ono što jogurt čini zaista posebnim su probiotici, tj. zdrave bakterije pomoću kojih se smanjuje razina bakterija u usnoj šupljini zaslužnih za loš zadah i bolesti zubnog mesa.

Ali to nisu sve blagodati koje jogurt nosi sa sobom. Rezultati jednog japanskog istraživanja jasno pokazuju kako jogurt zbog svoje mliječne kiseline i probiotika sprječava ispadanje zubi i smanjuje rizik od parodontoze (kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube).

Ako se u svoju svakodnevnu prehranu odlučite dodati jogurt izaberite običan, a ne voćni obogaćen šećerom.

3. Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće bogato je kalcijem koji jača zube
Zeleno lisnato povrće bogato je kalcijem koji jača zube

 

Naravno, sve vrste povrća su zdrave, ali ipak se zeleno lisnato povrće posebno ističe kod njege zubi.

Ovo povrće sadrži nisku razinu masti i kalorija, a visoku razinu vitamina i minerala. Također je bogato kalcijem, folnom kiselinom i vitaminom B koji imaju mnoge zdravstvene prednosti za održavanje zdravlja usne šupljine.

Primjerice konzumacija hrane bogate ovim nutrijentima može ublažiti upalu desni što je posebno vidljivo kod trudnica.

Iako je prilično nezgodno kada komadići špinata zapnu među zubima, špinat je bogat magnezijem koji je presudan za zdravu zubnu caklinu. Pola šalice ovog povrća sadrži čak 78 mg magnezija.

Ako ne znate kako bi ovu namirnicu ubacili u svakodnevnu prehranu, probajte dodati šaku mladog špinata u salatu, pripremiti neki zdravi smoothie ili ga dodati na pizzu (s puno sira :))

Uz špinat uvijek možete odabrati i kelj, raštiku, zeleni maslačak, kupus i blitvu.

4. Jabuka

Iako je zdrava ne pretjerujte s jabukama jer ćete tako oštetiti zube
Iako je zdrava ne pretjerujte s jabukama jer ćete tako oštetiti zube

 

Jabuke, agrumi i slično voće sadrže mnogo vitamina C čiji nedostatak može uzrokovati lomljenje zubi, omekšati ih i učiniti osjetljivima. Time se otvara prostor za ulazak bakterija u njih što može dovesti do paradentoze.

No ono što jabuku ističe od ostalog voća je to što je ona najveći izvor vlakana koje odlično čiste zubni plak i “poliraju” desni. Tako jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana dok na primjer banane i naranče u istoj količini sadrže dvostruko manje vlakana.

Osim toga, kiselina koja se nalazi u jabukama može i posvijetliti boju zuba i ukloniti površinske mrlje, a antioksidansi u jabukama ubijaju bakterije i sprječavaju neugodni zadah iz usta.

No budite obazrivi s jabukom. Zdravo je pojesti jednu jabuku dnevno,  no više njih mogu naštetiti vašim zubima jer njezina kiselost može previše nagristi zube.

5. Jagode

Iako su crvene, jagode izbjeljuju zube
Iako su crvene, jagode izbjeljuju zube

 

Iako bobičastim voćem vrlo lako zamrljamo sve oko sebe, ono na zube ima potpuno suprotni učinak. Tako primjerice jagode sadrže askorbinsku kiselinu (vitamin C) koja blago izbjeljuje zube.

Jagode su također prepune polifenola koji sprječavaju nastanak i razvoj bakterija.

Želite li bijele zube, zgnječite jagode i pospite ih sodom bikarbonom. Ovu smjesu utrljajte na zube i ostavite da djeluje oko minutu do dvije. Nakon toga isperite zube vodom :)

6. Celer

Konzumiranjem čvrstih namirnica masiramo desni
Konzumiranjem čvrstih namirnica masiramo desni

 

Iako stabljika celera izgleda neprivlačno, bljutavo i bezokusno, on je kao i jabuka prirodna četkica za zube. Zbog svoje vlaknaste strukture, njegova vlakna prodiru između zubi i na ostala nepristupačna mjesta čisti ostatke hrane.

Isto tako dobar je izvor vitamina A i C koji jačaju zubno meso i povećava lučenje sline.

Za zdrave zube stručnjaci općenito preporučuju konzumiranje čvrstih namirnica jer pomoću njih masiramo desni i čistimo usnu šupljinu.

Uz celer, možete odabrati i sirovu mrkvu, krušku, cvjetaču ili brokulu.

7. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su tvrdi i potiču lučenje sline
Orašasti plodovi su tvrdi i potiču lučenje sline

 

Orašasti plodovi su dobar izvor kalcija i proteina pa uspješno jačaju zube. No pripazite s njihovom količinom jer obiluju kalorijama. Pojedite barem jednu šaku orašastog voća na dan ili ih dodajte na salatu.

8. Žvakaće gume bez šećera

Najnovija istraživanja pokazuju kako ksilitol i sorbitol u žvakaćim gumama potiču lučenje sline, smanjuju količinu bakterija u ustima i rizik od karijesa. Žvakanje žvakaća se preporučuje jednom dnevno ili poslije obroka.

Uz dodavanje ovih namirnica u svakodnevnu prehranu obratite pažnju i na ono što pijete. Voda je uvijek najbolji izbor jer ne sadrži šećer ni kalorije.

Zapamtite kako vaša prehrana čini veliku razliku kada je u pitanju zdrav osmijeh, no ipak ne postoji nikakva zamjena za pranje zubi.

Jedna jabuka prije spavanja ipak neće zamijeniti četkicu prije spavanja, pa zato četkajte zube barem dva puta dnevno (ujutro i navečer) i naravno odlazite na redovite preglede :)

Zakažite pregled još danas